Det kan bli dyrt for norske innbyggere dersom kommunene som følge av RenoNorden-konkursen ikke lenger benytter anbudskonkurranse. Vi bør ikke kaste barnet ut med badevannet. Og, det er viktig å satse på innkjøpsavdelingene i kommunene, slik at man sikrer best mulig utnyttelse av konkurransen i markedet.
Dette skriver konkurransedirektør Lars Sørgard og seniorrådgiver Eivind Campbell Lillesveen i Konkurransetilsynet i en kronikk i Dagens Næringsliv tidligere i høst. Artikkelforfatterne hevdet at RenoNorden-konkursen ikke er noe argument mot anbudskonkurranse på renovasjon og annet. Tvert imot.
Nå er det fare for at en del kommuner må betale høyere pris på henting av avfall, ifølge Sørgard og Lillesveen. Men det blir å snu saken helt på hodet å bruke dette som et argument mot anbudskonkurranse. Man kan heller si at anbudskonkurransen – og da i særdeleshet den grove bommen i RenoNordens prising – i en periode ga innbyggerne lavere avgifter enn de ellers ville ha betalt.
Press på prisene
– Hvis kommunene går tilbake til et system der de ikke benytter anbudskonkurranse, vil en ikke lenger ha samme press på å holde lave kostnader, heter det i kronikken. Mange eksempler har vist at anbudskonkurranse i denne sektoren har bidratt til lavere priser og dermed lavere utgift for oss innbyggere. Mens en ved anbudskonkurranse risikerer at prisen blir for lav, slik RenoNorden har vist, til glede for oss innbyggere, er faren ved å ikke bruke anbudskonkurranse at vi får for høye kostnader. Det vil i siste omgang være vi innbyggere som må betale for det, i form av høyere avgifter på henting av avfall.
RenoNorden-saken viser, fremholder de to artikkelforfatterne, at robuste og kompetente kommuner klarer å håndtere de unntakstilfellene der tilbyderne bommer på sine tilbud, for eksempel ved å ha gode beredskapsplaner. Det er derfor viktig å satse på innkjøpsavdelingene i kommunene, slik at man sikrer best mulig utnyttelse av konkurransen i markedet, slår de fast, og fortsetter:
Grønne skifte
– Det grønne skiftet vil også lide dersom kommuner slutter å benytte konkurranse om avfallet. Vi klarer ikke nå målene i den «sirkulære økonomien» uten bruk av ny teknologi og mer effektive løsninger. Konkurranse er en sterk drivkraft for slik innovasjon.
Konklusjonen til Sørgard og Lillesveen er klar:
– Det kan bli dyrt for norske innbyggere dersom kommunene som følge av denne hendelsen ikke lenger benytter anbudskonkurranse. Vi bør ikke kaste barnet ut med badevannet. Anbudskonkurranse bør fortsatt benyttes, samtidig som kommunene må vurdere nøye hva de kan lære av denne saken. De må ha planer for hvordan de skal håndtere et mulig mislighold av en kontrakt og på den måten unngå at en eventuell ny konkurs ikke fører til søppelkaos. De lyktes denne gang. Forhåpentlig er den helt ferske lærdommen fra RenoNorden tilstrekkelig til at vi unngår slikt kaos som vi så i Oslo i fjor høst.
Bli den første til å kommentere på "Etter søppelkonkurs – viktig å satse på innkjøpsavdelingene i kommunene"