Velferdstjenestene tar kommunene seg av selv, mens tekniske tjenester legges gjerne ut på anbud. Over halvparten av kommunene har f.eks. konkurranseutsatt drift og vedlikehold av vei, mens bare en av ti konkurranseutsetter hjemmehjelp-tjenester. Den lille forskjellen mellom kommuner med høy og lav andel venstreorienterte partier i bruk av konkurranseutsetting sees ikke lenger i 2024. Årsaken kan være at omfanget av konkurranseutsetting i utgangspunktet er svært begrenset. Dette fremgår av årets utgave av den såkalte Organisasjonsdatabasen.
Velferdstjenester bare i begrenset grad
Det fremgår av årets datainnsamling at andelen kommuner som benytter private, halvoffentlige og frivillige aktører i oppgaveløsingen er beskjeden. Kommunene benytter seg i noen grad av konkurranseutsetting, men dette er typisk forbeholdt tekniske tjenester. Over halvparten av kommunene har for eksempel konkurranseutsatt drift og vedlikehold av vei. 1 av 4 har konkurranseutsatt kommunale boliger og renovasjon. 1 av 3 har konkurranseutsatt revisjon.
Velferdsoppgaver er i mindre grad lagt ut på anbud, ifølge rapporten. Innenfor slike tjenester er andelen konkurranseutsetting høyest for hjemmehjelp (10% av kommunene) og pleie og omsorg i institusjoner (8%). Omfanget av dette har vært lavt på hele 2000-tallet. Nær sagt ingen har konkurranseutsatt skole, barnehager eller andre aktivitetstilbud for barn og unge. Utviklingen over tid synes også ganske konsistent på dette punktet – de sentrale velferdstjenestene er bare i begrenset grad åpnet opp for privat konkurranse.
Politikk – små forskjeller
Det var i utgangspunktet en svært liten forskjell mellom kommuner med høy og lav andel venstreorienterte partier i deres bruk av konkurranseutsetting i 2004. Denne forskjellen sees ikke lenger i 2024, ifølge datainnsamlingen. Variasjonen mellom kommuner med ulike sammensetning av kommunestyret har vært begrenset gjennom hele perioden.
Dette kan skyldes at omfanget av konkurranseutsetting i utgangspunktet er svært begrenset. Det kan derfor være betydelige forskjeller i bruk av konkurranseutsetting mellom enkeltkommuner. Det er imidlertid verd å merke seg at annen forskning finner politiske forskjeller i bruk av konkurranseutsetting, men da først når man ser på konkurranseutsetting av velferdstjenestene, heter det.
Fylkeskommunene
Fylkeskommunene konkurranseutsetter i stor grad drift og vedlikehold av veier gjennom hele perioden (med en økning fra et lavt nivå i 2008), mens relativt færre fylker konkurranseutsetter drift og vedlikehold av bygninger. Det kan også synes som at administrative tjenester typisk konkurranseutsettes mindre over tid: I 2024 oppgir bare én fylkeskommune at slike tjenester konkurranseutsettes, fremgår det av årets utgave av Organisasjonsdatabasen.
Bli den første til å kommentere på "Halvparten av kommunene har konkurranseutsatt vei, bare en av ti hjemmehjelp"