Nylig kom tall fra EU som viste at Norge er nordisk jumbo når det gjelder små og mellomstore bedrifter (SMB) deltakelse i offentlige anskaffelser. – Norge har den kunnskapen som trengs for å endre dette, mener Malin Arve, som er leder for Center for Business Economics ved Norges Handelshøyskole.
Temaet har nok fått mest oppmerksomhet innen anskaffelser av hotelltjenester der Kjetil Smørås (administrerende direktør i hotellkjeden De Bergenske) kritiserte Sykehusinnkjøp da hans hotellkjede ikke fikk mulighet til å delta i en nasjonal anbudskonkurranse for hotelltjenester for helseforetakene. Mer info om den saken her.
Små- og mellomstore bedrifter, og bedrifter som ikke er landsdekkende, er utrolig viktige for norsk næringsliv og mangfoldet i varer og tjenester som tilbys. Og Sykehusinnkjøp har gjort en solid jobb for at dette ikke skal skje igjen, både i Sykehusinnkjøps anskaffelser og i anskaffelser generelt. I samarbeid med Difi, NHO og NHO Reiseliv har de utarbeidet retningslinjer for hvordan innkjøpere skal kunne stimulere til økt konkurranse som også inkluderer SMBer og lokale bedrifter. Denne kunnskapen er offentlig tilgjengelig på https://www.hotellveileder.no/
Skjer igjen
Men så skjer det igjen. I august i år ser Kjetil Smørås seg nødt til å gå ut i avisen igjen da hans hotellkjede igjen ikke får slippe til i en offentlig anbudskonkurranse om hotelltjenester. Mer info om runde nummer to i BT her.
– Alt dette viser at vi har den kunnskapen vi trenger, sier Malin Arve, men samtidig virker det ikke som om den er godt nok tilgjengelig. Det er mye kunnskap i saken om hotelltjenester som vi kan benytte mer generisk og som viser hvorfor og hvordan man stimulerer til bred konkurranse som inkluderer SMBer og lokalt næringsliv i offentlige anskaffelser.
Seminar i Bergen
Sammen med Ignacio Herrera Anchustegui som er jurist ved Bergen Center for Competition Law and Economics (BECCLE) arrangerte hun denne uken et seminar om akkurat dette: Hvorfor og hvordan man kan stimulere til lokal deltagelse i anskaffelsesprosesser. Malin Arve snakket om hvorfor dette er økonomisk lønnsomt å stimulere til lokal deltagelse, Ragnhild Kristina Ølstad fra Inventura presenterte det juridiske handlingsrommet og hvordan man kan stimulere til økt konkurranse og deltakelse. Til sist presenterte Sykehusinnkjøp ved Hanna Udnæs Hoel og Silje Jakola-Fjeld hvordan Sykehusinnkjøp legger til rette for bred deltakelse både fra lokale og nasjonale bedrifter i sine utlysninger. Seminaret visket ut grensen mellom akademikere og praktikere.
– Kanskje flere slike tiltak, og dialog og kunnskapsdeling på tvers av sektorer og organisasjoner kan bidra til at Norge løftes opp fra jumboplass og blir en ledende nasjon i hvordan man gjør de gode innkjøpene, spør Malin Arve.
Det offentlige setter ofte Innkjøpstekniske krav som nyetablerte og små aktører ikke kan innfri.
Eksempel 1: En ansatt kan ha 20 års relevant erfaring men et nystartet selskap har ingen juridiske referanser å vise til. Resultatet er avslag og at selskapet ikke får relevante referanseprosjekter.
Eksempel 2: Man ber gjerne om total leveranser som ekskluderer små spesialister på dele leveranser. Resultatet er at det bare er de største aktørene som kan tilby tjenester.
Eksempel 3: Det kreves ofte økonomisk og finansiell kapasitet som overgår det reelle behovet. Resultatet er at de store aktørene vinner leveransene.