Aktørene i hotellmarkedet vil bli invitert til et eget møte på nyåret for å se nærmere på hva som kan og bør gjøres for å få til god konkurranse og gode hotellanskaffelser. Det opplyste næringsminister Torbjørn Røe Isaksen i et skriftlig svar til Stortinget nylig. I tillegg er hotellmarkedet ett av de utvalgte markedene i den varslede utredningen om de markedsmessige konsekvensene av store offentlige anskaffelser og oppdragsgivernes etterlevelse av regelverkets «del opp eller begrunn-prinsipp». Utredningen skal leveres til våren.
Oppdeling av kontrakter i offentlige anskaffelser for ikke å begrense konkurransen opptar stortingsrepresentant Ruth Grung. I oktober stilte hun et skriftlig spørsmål om temaet, og mente at statsråd Røe Isaksen den gang hadde gitt et klart svar når det gjelder «del opp eller begrunn»-prinsippet. Men hun mener at svaret ikke er nådd ut til de som gjennomfører anskaffelsene. Sykehusinnkjøp har tatt grep, men Universitet og høgskolerådet har ikke fulgt opp Stortinget og anskaffelsesregelverket “del opp eller begrunn-prinsippet”, ifølge Grung.
Derfor stilte hun et slikt spørsmål igjen: Hva gjør ministeren for at offentlige anskaffelser blir brukt i samsvar med Stortingets føringer?
Store kontrakter og «del opp eller begrunn»
Næringsminister Røe Isaksen minnet om at regjeringen gjør mye for å se nærmere på problemene med store kontrakter i offentlige anskaffelser og om anskaffelsesregelverkets “del opp eller begrunn-prinsipp” etterleves. De to statlige oppdragsgivere som trekkes frem i spørsmålet har gjort ulike valg for sine hotellanskaffelser. Rettslig sett er det også anledning til dette, konstaterte statsråden i sitt svar og han fortsatte:
– Anskaffelsesregelverkets “del opp eller begrunn-prinsipp” stiller ikke et absolutt krav om at store anskaffelser skal deles opp i delkontrakter, men at det skal gis en begrunnelse dersom det ikke gjøres. Det vil si at det ikke er slik at enhver anskaffelse som ikke deles opp, er i strid med anskaffelsesregelverket eller Stortingets føringer.
Er vurderingene gode nok?
Spørsmålet er om oppdragsgivernes vurderinger er gode nok, om de for eksempel er gode nok til å vurdere de markedsmessige konsekvensene på kort og lang sikt, om begrunnelsene er gode nok etc. Næringsministeren mener at vi trenger mer kunnskap om dette:
– Derfor vil regjeringen utrede de markedsmessige konsekvensene av store offentlige anskaffelser og se på oppdragsgivernes etterlevelse av regelverkets «del opp eller begrunn-prinsipp». Hotellmarkedet er ett av de utvalgte markedene som skal utredes nærmere. Et eksternt utredningsoppdrag om dette ble lyst ut den 6. november 2019, med tilbudsfrist 2. desember. Den ferdige utredningen skal leveres til våren.
Kjøreregler og hotellmarked
– Arbeidet med felles kjøreregler er også i gang, kunne han fortelle. En utvalgt arbeidsgruppe med representanter fra både næringslivet og oppdragsgiverne hadde oppstartsmøte den 28. november 2019. Også dette arbeidet skal ferdigstilles til våren.
I tillegg vil han også invitere aktørene i hotellmarkedet til et eget møte på nyåret for å se nærmere på hva som kan og bør gjøres for å få til god konkurranse og gode hotellanskaffelser.
Bli den første til å kommentere på "Hotellene får mye anskaffelses-oppmerksomhet i tiden fremover"