Flere bedriftsledere har de siste årene fått økt kjennskap til konkurransereglene. Klart flere er nå oppmerksomme på forbudet mot samarbeid som begrenser konkurransen. Det viser en undersøkelse Konkurransetilsynet gjennomførte før jul. Samtidig har et stort antall bedrifter iverksatt egne tiltak for å etterleve konkurranseloven. Men en av tre bedriftsledere opplever at det forekommer ulovlig samarbeid i egen bransje.
Undersøkelsen ble gjennomført i november 2021 av Kantar Public, og resultatene sammenlignes med en tilsvarende undersøkelse i 2017. Et utvalg på 13 478 bedrifter ble trukket ut av Kantars næringslivsbase. 2834 bedriftsledere svarte på undersøkelsen.
2021-undersøkelsen viser at det fortsatt er ca 1 av 3 bedriftsledere som opplever at det forekommer ulovlig samarbeid i egen bransje. Dette er om lag på samme nivå som i 2017.
På spørsmål om hvilke lovbrudd som bedriftslederne mener forekommer oftest, er det prissamarbeid, markedsdeling og anbudssamarbeid som kommer høyest opp på listen.
Amnesti en mulighet
For bedrifter som er involvert i ulovlig samarbeid, er det å søke amnesti en mulighet til å unngå eller delvis slippe overtredelsesgebyr til selskapet. Bare 8% av norske bedriftsledere kjenner helt til denne ordningen, mens 78% av de spurte norske bedriftsledere sier at de ikke kjenner til den i det hele tatt.
Hele 75% av bedriftslederne kjenner til at de kan tipse Konkurransetilsynet om mulige brudd på konkurranseloven, og også at man kan være anonym. Hvert år får vi inn over 300 tips. I tillegg til våre egne undersøkelser er tips en viktig kilde for å avdekke brudd på konkurranseloven, sier konkurransedirektør Lars Sørgard i en kommentar.
Gebyrer på to mrd til 13 selskaper
Ulovlig samarbeid kan gi høye gebyr til selskapene, og i de groveste tilfellene også fengselsstraff. I løpet av de siste fem årene har Konkurransetilsynet gitt gebyrer på til sammen over to milliarder kroner til 13 selskaper for brudd på konkurranseloven. Slike gebyrer er ett av de momentene norske bedriftsledere trekker frem når de blir spurt om hva som er det mest avskrekkende, med tanke på å unngå lovbrudd. Hele 7 av 10 bedriftsledere mener nå at gebyrer er svært viktig eller viktig for avskrekking, en klar økning fra hva de svarte i 2017. Negativ publisitet og ekskludering fra anbud er andre viktige grunner for å holde seg på rett side av loven, som bedriftslederne trekker frem.
Ved brudd på konkurranseloven kan selskaper ilegges et gebyr på inntil 10% av omsetningen.
Bli den første til å kommentere på "Hver tredje bedriftsleder mener det forekommer ulovlig samarbeid i egen bransje"