Når adm. direktør Kristin Skogen Lund inntar talerstolen i NHO-huset i dag, starter «leverandørenes dag» på feltet offentlige anskaffelser. En fullsatt sal vil bl.a. få høre næringsminister Torbjørn Røe Isaksen trekke hovedlinjer for hva som er fremtiden for det offentliges «kjøpermakt». De vil også få høre ham som meddelte at EFTA-domstolen mente det er nok for å kreve erstatning at en innkjøper bare gjorde en «feil», ikke «vesentlige feil» – en dom som ble lagt til side her hjemme. Foreløpig. Så er det kjente temaer – laveste pris, SMB, miljø, useriøse og innovasjon.
NHOs anskaffelseskonferanse er den eneste møteplassen innenfor området offentlige anskaffelser av noen størrelse med leverandørene i fokus. Flere representanter for de som selger til det offentlige, er også invitert til å si noen ord på konferansen. Ført ut er daglig leder for NHOs forum for SMB, daglig leder Karl Inge Rekdal, Sykkylven Stål, har fått foredragstittelen «SMB-grunnfjell og vekstmotor».
Rekdal skal bestige talerstolen etter at næringsminister Torbjørn Røe Isaksen er ferdig med å berette om den varslede stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser. Den ventes fremlagt på nyåret 2019. Isaksen kommer bl.a. til å fortelle om betydningen av kompetanse, innovasjon, og kamp mot useriøse. Meldingen er i øyeblikket under utarbeidelse, så det er begrenset hvor konkret statsråden nå kan være. Mest konkret kan han nok bli på to punkter der han trolig vil skuffe NHO: Nei til etablering av eget tilsyn for offentlige anskaffelser og nei til evaluering av den forhøyede nasjonale terskelverdien nå. Noe annet vil utvilsomt være konferansens store nyhet.
Faglige «kremtopper»
Størst spenning knytter det seg kanskje til foredraget som tidligere president og dommer i EFTA-domstolen, Carl Baudenbacher, skal holde. Han skal kommentere Fosenlinje-saken – hvor mye skal marked og hvor mye skal det merkantile ha av innflytelse på sanksjoner innenfor offentlige anskaffelser. Bakgrunnen her er interessant. Under sin behandling av Fosenlinje-saken søkte Frostating lagmannsrett råd hos EFTA-domstolen, og i svaret ble det fremhevet at det ikke nødvendigvis er «vesentlige feil» som kan være grunnlag for erstatning. Det holder med «feil». Dette valgte lagmannsretten i sine domspremisser å se bort ifra, de holdt seg til «vesentlige feil». Dommen er for øvrig anket inn for Høyesterett. Spørsmålet er så hva Baudenbacher synes om at rådet fra hans EFTA-domstol ble lagt til side av en nasjonal rett. Intet i veien for det, men hva med «hvem har rett»?
Bortsett fra Baudenbachers bidrag er kanskje foredraget fra upphandlingsekspert Birgitta Laurent fra Svenskt Näringsliv det faglig mest spennende. Temaet er «Proporsjonalitetsprinsippet i offentlige anskaffelser».
Miljø, innovasjon, pris …
Ellers er det kjente temaer og toner – laveste pris, denne gang med salgssjef Thomas Ramos i Caverion og direktør Anna Maria Aursund fra Oslo vann og avløp. «Innovasjonspartnerskap – slik gjør vi det i praksis» heter en seksjon der direktør, anskaffelser, Beatrice Pignatel i Innovasjon Norge, prosjektleder Riche Vestby, Nasjonalt program for leverandørutvikling og prosjektleder Marianne Sigurdsen Schwerdt i Stavanger kommune har ansvaret. Stavanger kommune er en innovasjonsbevisst kommune!
Miljø står på dagsordenen, og direktør Christian Eide Lodgaard i Flokk og seniorrådgiver Ingerid Bjerke Kolderup, Difi, er aktørene her. Flokk er selskap som disponerer en rekke møbel og interiørvaremerker, som f.eks. Håg.
Marit Haave Sveen fra Statsbygg og Gjertrud Helland i Veidekke Entreprenør tar for seg useriøse leverandører og samspill mot kriminalitet, mens partner og advokat i Schjødt, Thomas Nordby, skal levere «Anskaffelsesrettens 10 juridiske bud» før NHOs egen ekspert på offentlige anskaffelser, advokat Arnhild Dordi Gjønnes avrunder det hele.
Bli den første til å kommentere på "I dag er det «leverandørenes dag» innenfor offentlige anskaffelser"