IEH: Står dårlig til med oppfølging av etiske krav – kan ikke fortsette

Anbud365: IEH: Står dårlig til med oppfølging av etiske krav – kan ikke fortsetteSeniorrådgiver Magne Paulsrud i Initiativ for etisk handel (IEH) er godt kjent med at det store flertallet av oppdragsgivere ikke følger opp avtaler i kontraktsfasen. Det gjelder også krav knyttet til etisk handel. – Derfor, fortsetter han, håper vi at oppfølging vil prøves for Kofa eller domstolene.

Skriv ut artikkelen

Et økende antall oppdragsgivere stiller gode, etisk krav. Det er veldig bra. Dessverre står det dårligere til med oppfølgingen. Det er alvorlig, og kan ikke fortsette, konstaterer seniorrådgiver Magne Paulsrud i Initiativ for etisk handel (IEH) i en kommentar til resultatene av en rykende fersk stikkprøve–undersøkelse i regi av IEH og Anbud365.

Ny lov om offentlige anskaffelser med tilhørende forskrifter i kraft er rett rundt hjørnet. Det er i §5 i denne loven det står at oppdragsgivere skal ha egnede rutiner for å fremme grunnleggende menneskerettigheter i anskaffelser der det er risiko for brudd på slike rettigheter. Sammen med IEH har Anbud365 nettopp gjennomført en mindre undersøkelse blant leverandører – en stikkprøve – om etiske krav i offentlige anskaffelser for å se hvordan det ligger an før den nye loven trer i kraft. Leverandørene er alle medlemmer i IEH.

Paulsrud i IEH sier at det er gledelig, men ikke overraskende, at IEHs medlemmer ønsker §5 velkommen. Sammen med IEH har flere nettopp lobbet for et strengere regelverk av økonomiske, juridiske og moralske grunner. IEH og enkelte av deres medlemmer har vært banebrytende på dette området gjennom bl.a. utvikling og testing av krav.

Oppfølging av kravene

– Vi ser trenden fra vår omfattende undersøkelse av 620 høyrisikoanskaffelser i 2015 – 2016 i denne undersøkelsen, fortsetter Paulsrud: Et økende antall oppdragsgivere stiller gode, etisk krav. Det er veldig bra. Dessverre står det dårligere til med oppfølgingen. Det er alvorlig, og kan ikke fortsette.

Paulsrud, som har arbeidet med temaet siden 2007, og konstaterer at han er godt kjent med at det store flertallet av oppdragsgivere ikke følger opp avtaler i kontraktsfasen. Det gjelder også krav knyttet til etisk handel. – Derfor, fortsetter han, håper vi at oppfølging vil prøves for Kofa eller domstolene. IEH har stor forståelse for trange budsjetter, begrenset kompetanse og lite tid hos mange oppdragsgivere.

Viktig å prioritere og samarbeide

– Samtidig er vi klare på at respekt for grunnleggende arbeidstaker- og menneskerettigheter må ligge i bunn, understreker seniorrådgiver Paulsrud. Offentlig sektor skal ikke, direkte eller indirekte, medvirke til brudd på slike rettigheter. Samtidig kan vi heller ikke forvente 100% oppfølging av etiske krav i alle anskaffelser. Derfor er det viktig å prioritere og å samarbeide.

Med rammeverket «FNs veiledende prinsipper for næringsliv og menneskerettigheter» på plass, som §5 langt på vei er et produkt av, har oppdragsgivere full anledning til å prioritere. Det må de, fremhever Paulsrud, og det forventes at store oppdragsgivere gjør mer enn mindre.

Myndighetene på banen

IEH tilbyr kurs i risikostyring, selve kjernen i §5, opplyser han, men minner om at samarbeid er like viktig:

– Det har vi understreket i mange år. For oss, som for mange andre, virker det meningsløst at ikke flere oppdragsgivere samarbeider. Derfor utformer vi, sammen med enkelte medlemmer, nå et større prosjekt der samarbeid er en av flere hovedingredienser. Men myndighetene må også på banen og legge til rette for langt mer og bedre koordinering og samarbeid. Se til Sverige, der har de samarbeidet på regionnivå i mange år allerede, og samarbeidet brer om seg, forteller seniorrådgiver Magne Paulsrud i IEH.

Bli den første til å kommentere på "IEH: Står dårlig til med oppfølging av etiske krav – kan ikke fortsette"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.