Kommuner kan ha tolket KLP-signaler og gjort ulovlige direkteanskaffelser

Anbud365: Kommuner kan ha tolket KLP-signaler og gjort ulovlige direkteanskaffelserDirektør Jon M. Hippe i Storebrand og livdirektør Cathrine Hellandsvik i KLP (fotos: Hippe: Kristian Skalland Moen/Storebrand og Hellandsvik: klp.no).

Skriv ut artikkelen

Flere kommuner kan ha kommet i skade for å ha gjort ulovlige direkteanskaffelser av tjenestepensjon ved å tolke signaler fra KLP. Det er ikke unaturlig at KLP som nåværende leverandør har gitt innspill i forbindelse med at kommunene skal gjøre ny kontrakt, men: Det ubetingede kravet er imidlertid at kommunenes kontrakter skal inngås etter konkurranse, ikke slik at man velger en tilbyder på annen måte. En fersk presseuttalelse fra KLP har satt fart i spekulasjonene.

I en nettsak på Kommunal Rapport tidligere i år flagger KLPs livdirektør Cathrine Hellandsvik at kommuner har landet på at de er «best tjent med å bli i KLP uten at de gjennomførte en formell anbudsprosess».

Landet på KLP

Anbud365 har tatt kontakt med KLP-direktøren med spørsmål om hvilke kommuner hun sikter til. Hellandsvik svarer:

– Vi ønsker ikke å kommentere på vegne av enkeltkunder. Men som et pensjonsselskap eid av kommune- og helse-Norge har vi løpende dialog med eierne våre og er kjent med at flere kommuner har hatt en sak om pensjonsleverandør oppe til politisk behandling og landet på at de er best tjent med å være i KLP.

I en kommentar til uttalelsene til Hellandsvik i Kommunal Rapport sier direktør Jon M. Hippe i Storebrand til Anbud365:

– Om det livdirektør Cathrine Hellandsvik sier til Kommunal Rapport stemmer, i nettsaken som ble lagt ut 3. januar, vil det her kunne være snakk om ulovlige direkteanskaffelser.

ESA og Konkurransetilsynet i gang

Hippe forteller at denne praksisen er en av grunnene til at Storebrand i 2022 gikk til kontrollorganet ESA for å få en avklaring av hva som er riktig praksis ved kjøp av kommunal tjenestepensjon. I en foreløpig vurdering har ESAs Indre markedsavdeling vist til at mer enn 350 norske oppdragsgivere bryter anskaffelsesregelverket ved å kjøpe kommunal tjenestepensjon direkte fra KLP. Indre markedsavdelingen går langt i å karakterisere den manglende konkurransen som en systemsvikt.

Konkurransetilsynet gjennomførte på sin side en razzia hos pensjonsgiganten KLP i 2022. Tilsynet uttalte den gang at de hadde grunn til å tro at KLP «kan ha handlet på en måte som begrenser konkurranse».

Naturlig at KLP har gitt innspill

Det fremgår ikke av Kommunal Rapports artikkel hvordan de aktuelle kommunene har landet på at de er best tjent med å bli i KLP uten å gjennomføre en konkurranse. Og det er naturlig at KLP, som eksisterende leverandør, har gitt innspill til kommunenes vurdering. Hippe:

– Det kunne ha vært interessant å vite hvilke kommuner Hellandsvik sikter til, og hvilket grunnlag de har basert sine vurderinger på. Både anskaffelsesregelverket og forvaltningslovens habilitetsregler viser til at kommunene skal være varsomme med å bruke KLP som premissleverandør i en slik vurdering. Kravet er at kommunenes kontrakter skal inngås etter konkurranser.

Intet unntak

Anbud365 har også kontaktet advokat Kristian Jåtog Trygstad, som bistår Storebrand i ESA-sakene. Han er krystallklar: – Det er ingen unntak fra plikten til å inngå kontrakter om kommunal tjenestepensjon etter konkurranser når kommunene har undersøkt markedet. Allerede i 2012 konstaterte Fornyingsdepartementet (som da hadde ansvaret for anskaffelsesregelverket) at kjøp av kommunal tjenestepensjon er en ordinær anskaffelse. I den forbindelse slo departementet blant annet fast at konkurranser ikke kan erstattes av markedsundersøkelser.

Trygstad legger til at Kommunal Rapports artikkel gir lite informasjon om hvilke undersøkelser de aktuelle kommunene har gjort, og:

– De få konkurransene som har vært gjennomført, har vist at Storebrand, men også KLP, har tilbudt bedre vilkår enn det som lå i de eksisterende kontraktene. Derfor er det vanskelig å forstå hvordan en kommune kan konkludere med at det verken er nødvendig eller hensiktsmessig å gjennomføre konkurranser. Min erfaring er at kommunene er godt kjent med habilitetsreglene og at man ikke skal la noen med økonomiske interesser i et bestemt utfall delta i behandlingen av saker. Derfor vil det være litt overraskende om KLP er en premissleverandør. Det er vel også naturlig at KLP vil vegre seg fra å gi kommunene råd om å unngå konkurranser samtidig som Konkurransetilsynet etterforsker om KLP kan ha handlet på en måte som begrenser konkurranser.

Et av kommunenes største

Til Anbud365 minner Hippe om at kommunal tjenestepensjon er et av kommunenes aller største innkjøp, med svært store beløp involvert. Kommunene bruker langt over 50 milliarder kr i året på innkjøpet av kommunal tjenestepensjon. – Det er alvorlig nok i seg selv at både ESA og Konkurransetilsynet ser på disse anskaffelsene, understreker han. Hvis noen av konkurransene er stoppet før de kommer ut av startgropa, med eksisterende leverandør som en sentral informasjonskilde og uten at Storebrand får komme til orde, vil det være enda et argument for at tilsynsorganene bør gå nærmere inn i markedet for kommunal tjenestepensjon.

Bli den første til å kommentere på "Kommuner kan ha tolket KLP-signaler og gjort ulovlige direkteanskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.