Klar melding fra KS til det nye storing som kommer etter neste års valg: Fingrene av fatet, det bør være opp til den enkelte kommune og fylkeskommune å selv vurdere hvilke samfunnshensyn som er relevante i den enkelte anskaffelse. Tiltak som veiledning og kunnskapsdeling fremfor krav og pålegg i regelverk, ber KS i et nylig publisert «veivalg». Generelle pålegg, uten at det vurderes om hensynet er relevant i anskaffelsen, vil ofte være lite treffsikre og fordyrende.
KS har nylig gitt ut «Tillit og trygghet – politikk for fremtidens kommunesektor», som er et dokument med kommunesektorens forventninger til nytt Storting. Det er sju politiske veivalg for en bærekraftig og selvstendig kommunesektor rustet for fremtiden: Gi større rom for lokaldemokratiet, stimulere til en innovativ og digital kommunal sektor, gi gode rammer for et omstillingsdyktig næringsliv, og sikre bærekraftige velferdstjenester. Dessuten støtte lokal klima- og miljøpolitikk, styrke tidlig og samordnet innsats for barn og unge og fremme høy yrkesdeltakelse
Det er under punktet om gode rammer for et omstillingsdyktig næringsliv at KS trekker inn offentlige anskaffelser: Sikre lokalpolitisk handlingsrom til å kunne bruke offentlige anskaffelser for å fremme innovasjon, grønn omstilling og et seriøst og inkluderende arbeidsliv, heter det.
Gode muligheter i anskaffelsesregelverket
Dagens regelverk om offentlige anskaffelser gir oppdragsgivere gode muligheter til å ivareta ulike samfunnshensyn som klima, innovasjon, lærlingplasser, bekjempe arbeidskriminalitet og ivareta små og mellomstore bedrifter.
– Respekt for lokalt selvstyre tilsier at det bør være opp til den enkelte kommune og fylkeskommune å selv vurdere hvilke samfunnshensyn som er relevante i den enkelte anskaffelse, skriver KS i publikasjonen sin. Virkemidlene for å fremme ulike samfunnshensyn bør derfor skje gjennom tiltak som veiledning og kunnskapsdeling fremfor krav og pålegg i regelverk. Generelle pålegg, uten at det vurderes om hensynet er relevant i anskaffelsen, vil ofte være lite treffsikre og fordyre både anskaffelsesprosessen, totalpris og kostnader til kontraktsoppfølging i etterkant.
Innovative anskaffelser
Det andre hovedkravet i forbindelse med offentlige anskaffelser gjelder innovative, offentlige anskaffelser: Styrke arbeidet med innovative anskaffelser ved å forsterke nasjonalt program for leverandørutvikling, er KS’ innspill, og:
– Ved å øke graden av offentlige innkjøp som bruker markedsdialog og etterspør innovative, grønne og bærekraftige løsninger fra leverandørene, kan lokalt og regionalt næringsliv stimuleres og videreutvikles.
Nasjonalt program for leverandørutvikling eies av KS, NHO, Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), Innovasjon Norge og Forskningsrådet i fellesskap.
– Denne samarbeidsstrukturen støtter og koordinerer prosesser, som vektlegger etterspørsel som en driver for nye løsninger i markedet, fremholder KS. Samarbeid er nødvendig for å drive frem utviklingen, og slike samarbeidsstrukturer bør styrkes i arbeidet med å realisere potensialet for ny grønn industri i Norge.
Bli den første til å kommentere på "KS: Kommune-Norge bør selv avgjøre hvilke samfunnshensyn som er relevante"