Offentlige myndigheter må innføre forpliktende og økt andel av grønne offentlige anskaffelser. Kravet kommer fra en ekspertgruppe nedsatt av regjeringen med formål å komme med strategiske utslippsråd. I dag er det ikke tilstrekkelig etterspørsel i markedet etter sirkulære produkter, verken hos offentlige myndigheter, som har en nøkkelrolle ved offentlige innkjøp, eller hos privatkunder. Et marked må skapes, heter det.
Prosess21 er et strategiarbeid for norsk prosessindustri, og ble etablert av Nærings- og fiskeridepartementet i 2018. Hovedoppgaven er å gi strategiske råd og anbefalinger om hvordan Norge best kan få til en utvikling i retning av minimale utslipp fra prosessindustrien i 2050 og samtidig legge til rette for at virksomheter i prosessindustrien har bærekraftig vekst i denne perioden. Teknologidirektør Håvard Moe i Elkem leder styringsgruppen for Prosess21.
Hovedrapporten fra gruppens arbeid ble i dag overlevert statsminister Erna Solberg, næringsminister Iselin Nybø og klima- og miljøminister Sveinung Rotevatn. Basert på intervjuer, workshops og møter med industriaktørene anbefaler ekspertgruppa bl.a. at det offentlige må forbedre virkemidler for potensiell ny industri og også innføre forpliktende og økt andel av grønn offentlig anskaffelse.
Skape markeder
Norge må bidra til å etablere markeder for grønne produkter og tjenester, heter det. Norsk prosessindustri konkurrerer i et marked hvor produktpriser ofte settes globalt. Det finnes i dag få prismekanismer som premierer grønne produkter og tjenester. Norske myndigheter må sikre at offentlige anskaffelser gir konkurransefortrinn for produkter og tjenester produsert med lavest mulig CO2-utslipp, foreslår Prosess21-gruppen. Det kan også innføres teknisk krav i forskrift om CO2-utslipp fra produkter. For eksempel kan det innføres krav til utslipp fra materialer i byggeforskriftene. Norge bør også støtte EUs arbeid for å etablere et internasjonalt marked for grønne produkter.
Gruppen skisserer utviklingsfaser for å realisere klimagassreduksjon i prosessindustrien. Det vil være behov for en læringskurve, konstateres det i rapporten. For myndighetene bør man i en slik realiseringsfase skape markeder, gjennom for eksempel offentlig innkjøp, merkeordninger og krav i tekniske forskrifter.
Utfordrende produktvalg
I dag er det ikke tilstrekkelig etterspørsel i markedet etter sirkulære produkter, verken hos offentlige myndigheter, som har en nøkkelrolle ved offentlige innkjøp, eller hos privatkunder. Standardisert miljømerking og –dokumentasjon er ennå ikke fullt ut på plass for materialer og produkter der norsk prosessindustri har potensielle konkurransefortrinn. Det finnes heller ikke gode nok systemer for sporbarhet av andel materialer som er basert på resirkulerte råvarer i produkter. Dette gjør det utfordrende for kunder og forbrukere å velge produkter med lite miljøfotavtrykk.
Muligheten for kommersiell utnyttelse av grønne produkter må gripes før andre land tar oss igjen på fornybar energi og effektiv prosessteknologi, poengterer Prosess21-gruppen. Denne jobben må primært gjøres av bedriftene selv, men myndigheter vil kunne bidra sterkt gjennom bl.a. krav til karbon-fotavtrykk i offentlige innkjøp og gode globale systemer for CO2-merking av produkter.
Bli den første til å kommentere på "Må få forpliktende og økt andel grønne offentlige anskaffelser"