Mæland: Gjør det lettere for SMB ved å dele opp kontrakter hvis lønnsomt

Anbud365: Mæland Gjør det lettere for SMB ved å dele opp kontrakter hvis lønnsomtSamarbeid om anbud i noen tilfeller kan være en styrke, både for de enkelte bedriftene og for samfunnet. Særlig gjelder det samarbeid som bidrar til å øke konkurransen, ved at mindre bedrifter kan ta opp kampen om kontrakter som de ellers ikke hadde hatt kapasitet til, sa næringsminister Monica Mæland i Stortingets spørretime.

Skriv ut artikkelen

Offentlige oppdragsgivere kan gjøre det lettere for små og mellomstore bedrifter å delta i anbudskonkurranser uten å samarbeide. Offentlige innkjøpere bør alltid vurdere å dele opp anbudene i flere delkontrakter hvis det er lønnsomt, oppfordret næringsminister Monica Mæland i Stortingets spørretime. Spørsmålet om små entreprenører kan samarbeide om større kontrakter i åpne anbud sto på dagordenen.

Maskinentreprenørenes forbund opplever at konkurranseloven § 10 er til hinder for at små entreprenører kan samarbeide om større kontrakter i åpne anbud. – Det, sa Kirsti Leirtrø (A) i Stortingets spørretime nylig, kan bety at investeringer i veg og bane ikke gir norske arbeidsplasser og lokal verdiskaping.

Leitrø ville vite hva statsråd Monica Mæland mener hun kan gjøre for å sikre at flere små aktører innen bygg og anlegg kan samarbeide om små og mellomstore kontrakter på veg- og banebygging. Dessuten ville stortingsrepresentanten vite om statsråden var villig til å endre konkurranseloven slik at den ikke kommer i veien for dette målet.

Samarbeid kan være nyttig

Statsråd Mæland mente bl.a. at samarbeid om anbud i noen tilfeller kan være en styrke, både for de enkelte bedriftene og for samfunnet. Særlig gjelder det samarbeid som bidrar til å øke konkurransen, ved at mindre bedrifter kan ta opp kampen om kontrakter som de ellers ikke hadde hatt kapasitet til. Samarbeid om enkeltprosjekter kan derfor være en god og ønsket løsning for små og mellomstore bedrifter, for at de skal kunne gi tilbud på oppdrag som de ellers er for små til å konkurrere om.

– Utgangspunktet er, fremholdt næringsministeren, at bedriftene selv skal vurdere om samarbeid er lovlig eller ikke. I enkelte tilfeller er dette en vanskelig vurdering, som avhenger både av bedriftenes kapasitet og av hvordan det konkrete tilbudet er utformet. Det kan være krevende, særlig for de små bedriftene. Derfor er det viktig at både konkurransemyndigheter og næringsorganisasjoner veileder og informerer bedriftene om hvilke samarbeid som er lovlige, og hvilke som er ulovlige.

Nei til å endre konkurranseloven

Endre konkurranseloven ville hun imidlertid ikke: – Jeg tror det betyr at vi risikerer å tillate konkurranseskadelig samarbeid i større grad enn vi gjør i dag. Jeg er ikke tilhenger av å gjøre det lettere for bedrifter å begrense konkurransen, fordi det vil gi dyrere varer og tjenester for andre bedrifter, for det offentlige og for forbrukerne.

Men offentlige oppdragsgivere kan gjøre det lettere for små og mellomstore bedrifter å delta i anbudskonkurranser uten å samarbeide. Offentlige innkjøpere bør alltid vurdere å dele opp anbudene i flere delkontrakter hvis det er lønnsomt. Det har jeg sendt brev til alle oppdragsgivere om, påpekte statsråd Mæland.

Mæland understreket at hun er opptatt av å sikre at bedriftene får så god veiledning som mulig. – Veiledning for å hjelpe bedrifter mener jeg er veien å gå, ikke det å endre reglene. For det er ikke sånn at vi ønsker mer samarbeid blant dem som selv vil kunne levere tilbudet. Vi ønsker at de som er for små til å kunne levere tilbudet, skal kunne samarbeide. Og den terskelen endrer man ikke ved å endre loven, men man kan endre den ved å ha nær kontakt med næringen, og så må næringsorganisasjonene også bidra til at vi får dette til, og at ikke minst de små kan greie å håndtere det i den daglige driften, poengterte hun.

Bli den første til å kommentere på "Mæland: Gjør det lettere for SMB ved å dele opp kontrakter hvis lønnsomt"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.