Det finnes knapt et samfunnsmål som ikke skal nås gjennom offentlige anskaffelser. Derfor foreslår vi at det gis klarere retningslinjer om hvilke mål som bør prioriteres ved ulike typer kjøp, skriver Ove Skaug Halsos, Finn Gjerull Rygh og Svend B. Boye fra Oslo Economics i et høringsinnspill til næringsminister Monica Mæland.
Offentlige anskaffelser skal bidra til effektiv ressursbruk, miljø- og samfunnsansvar, innovasjon og bruk av lærlinger for å nevne noe.
Hvordan skal en offentlig oppdragsgiver kunne oppnå alle disse målene i én og samme anskaffelse? Det anskaffelsesfaglige målet om effektiv ressursbruk vil ofte være i konflikt med de politiske målene. For eksempel kan en offentlig oppdragsgiver, ved kjøpet av én enkelt gravemaskin, forlange spesialløsninger i tråd med egne ønsker. – Dette kan være i tråd med målet om innovasjon, men vil trolig være i konflikt med målet om effektiv ressursbruk, heter det i høringsinnspillet.
Retningslinjer for prioriterte mål
– For å løse opp i denne målkonflikten foreslår de tre fra Oslo Economics i et høringsinnspill til ny stortingsmelding om offentlige anskaffelser, at det gis klarere retningslinjer om hvilke mål som bør prioriteres ved ulike typer kjøp. Hvis det er ønskelig at oppdragsgivere hovedsakelig fokuserer på effektiv ressursbruk ved mindre anskaffelser, kunne det kommet tydelig frem. Det vil gjøre det lettere å oppnå god kvalitet/pris på mindre kjøp og prioritere ressurser med kompetanse på innovasjon til større anskaffelser, der de kan gi større effekt. Rent praktisk kunne stortingsmeldingen foreslått retningslinjer på hvilke mål som bør prioriteres over og under EØS-terskelverdi. I Sverige skal for eksempel offentlige oppdragsgivere ikke stille sosiale krav, utover lov, ved anskaffelser under EØS-terskelverdiene.
Bli den første til å kommentere på "For mange mål for offentlige anskaffelser"