Frontalangrep i Stortinget på regjeringens anbudspraksis

Anbud365: Frontalangrep i Stortinget på regjeringens anbudspraksisArbeids- og sosialminister Anniken Hauglie sto i stormen da opposisjonen gikk til angrep på regjeringens anbudspraksis på området avklarings- og oppfølgingstjenester.

Skriv ut artikkelen

Ideelt sett skulle jeg ønske at enda flere ideelle også hadde vært med i konkurransen om kontrakt på attføringsområdet. Slik kommenterte arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie at færre ideelle enn forventet var kommet med tilbud. Dette ble et hett tema i Stortingets spørretime forleden, da sentrale representanter for opposisjonen satte i gang et stormløp mot regjeringens anbudspraksis på området. Valgkampen er åpenbart i gang.

Både Arbeiderpartiet, SV og Senterpartiet hadde funnet å ville stille spørsmål om samme tema – med noe ulik vinkling – i samme spørretime.

SVs Kirsti Bergstø viste til regjeringens høringsnotat om anbud av attføringstiltak, der det het at ‘flere frivillige og private tilbydere bør slippes til’, og hun spurte om statsråden konkret kunne vise til – ved navns nevnelse – om det er kommet noen nye frivillige eller ideelle leverandører. Det lurte også Per Olaf Lundteigen (Sp) på.

Ikke fast ansatte?

Rigmor Aasrud (A) grep fatt i en av de private aktørene som har vunnet anbud på avklarings- og oppfølgingstiltakene, Din Utvikling AS. Hun reagerte på at selskapet har karriereveiledere som ikke er fast ansatte, men er enkeltpersonforetak. Betyr dette konkurransefordeler vis-à-vis selskaper med ansatte på ordinære vilkår eller gir forretningsmodellen innovasjonskraft til attføringsfeltet, spurte hun.

Arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie gikk «i krigen» på vegne av regjeringen: Målet med å bruke konkurranse i anskaffelsen av avklarings- og oppfølgingstjenester er å ta i bruk den arbeidsmarkedskompetansen vi har for at flere skal komme i arbeid, fastslo hun. Ikke bare skulle det legges til rette for ideelle aktører; også gode private tilbydere skulle slippes til. Halvparten av avtalene er inngått med attførings- og vekstbedrifter. Det er også inngått avtaler med ideelle leverandører, selv om antallet ideelle leverandører er redusert i takt med at det har blitt færre leverandører totalt, ifølge statsråden, som ideelt sett skulle ønske at enda flere ideelle også hadde vært med i konkurransen.

Kvalitet høyere enn pris

Arbeids- og sosialdepartementet har bedt om en evaluering, der hovedkonklusjonen er at Arbeids- og velferdsetaten har utformet anskaffelsene på en god måte. Kvalitet var bl.a. vektet høyere enn pris i tildelingskriteriene. Det ble også inngått lange kontrakter for å sikre økonomisk forutsigbarhet for leverandørene, opplyste statsråden.

Arbeids- og velferdsetaten tatt opp spørsmålet omkring arbeids- og ansettelsesvilkår med Din Utvikling AS og vurderer nå selskapets redegjørelse. Statsråden vil nå avvente etatens oppfølging av denne konkrete saken, men fremhevet at også Din Utvikling AS, som alle andre, må følge lovverket når det gjelder ansettelsesformer. Som hovedregel er det faste ansettelser som skal gjelde, men så kan man fra tid til annen naturligvis ta inn midlertidige ansettelser.

Slippe flere til

Det være ulike grunner til at ideelle aktører ikke har levert inn tilbud, ifølge arbeids- og sosialministeren. Noen synes de er for små, at de ikke har muskler nok til å kunne gjøre det. Det er opp til de ideelle aktørene selv å beslutte om de skal levere inn tilbud, og utforme anbudsdokumentene, eller ikke. – Jeg er, sa Hauglie, opptatt av at man skal slippe flere til, at det skal være innovasjon og utvikling også på dette området.

SVs Bergstø fryktet etter statsrådens svar at konsekvensen av anbud for attføringsbedrifter blir den samme som på andre velferdsområder, nemlig en kommersialisering der de store aktørene vinner fram på bekostning av de små, de lokalt funderte og de ideelle. Lundteigen mente noe av det samme: – Vi er i ferd med, også på dette feltet, å få en utvikling hvor attføring blir butikk, det blir en forretningsidé å tjene penger, slo han fast.

Bli den første til å kommentere på "Frontalangrep i Stortinget på regjeringens anbudspraksis"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.