Rett før jul kom ny veiledning og kriteriesett for sirkulære møbelanskaffelser fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ). Der er det åtte krav som sikrer lang levetid for møblene, seks som sikrer lukkede kretsløp, fem som sikrer rene kretsløp og tre kriterier som premierer klima- og miljøvennlige produkter. Ifølge Christian Tangene, rådgiver for offentlig grønne anskaffelser i DFØ, arbeider DFØ for øyeblikket med en mer utdypende veiledning knyttet til salg av brukte møbler.
I en blogg på loopfront.com gir Tangene synspunkter knyttet til veiledningen.
De nye kravene og kriteriene for sirkulære anskaffelser av møbler er et hjelpemiddel for offentlige virksomheter som ønsker å gjøre mer miljøvennlige innkjøp. I stedet for at hver innkjøpsavdeling må utvikle egne miljøkrav fra bunn, kan de ta utgangspunkt i forslag i veiledningen. Kravene kan sorteres basert på ambisjonsnivå og ønsket miljøfokus.
Sirkulær møbelforvaltning
Kravene og kriteriene er utviklet i samarbeid med en ekspertgruppe bestående av innkjøpere og leverandører. Det er allikevel viktig at innkjøpsmiljøene selv har kontakt med markedet og brukerne og vurderer hvilke krav som er relevant å stille i den enkelte anskaffelse. – For eksempel vil det ved kjøp av møbler til barnehager og skoler være særskilt relevant å stille strenge krav til kjemikalieinnhold i møblene, konstaterer Tangene.
Det er allerede publisert flere konkurransegrunnlag der kravene blir brukt, senest fra Vestland Fylkeskommune. – Sirkulær møbelforvaltning er minst like viktig som anskaffelser av nye møbler med god miljøprestasjon, fremholder Tangene. Derfor har vi i tillegg til våre krav og kriterier utviklet veiledning for hvordan man kan oppnå dette.
Leveranser av brukte møbler
Tangene forteller at DFØ for øyeblikket arbeider med en mer utdypende veiledning knyttet til salg av brukte møbler. Den er ikke ferdig ennå, men DFØ kan kontaktes i tilfelle spørsmål. Eventuelt går det an og se på en avtale Asker kommune har eller eksempler fra Malmø og Gøteborg som også har utviklet liknende avtaler, der de i tillegg setter søkelys på interiørrådgivning og oppgraderingstjenester. En mulighet er også å koble seg til andre offentlige virksomheter direkte. Kanskje finnes det overflødige møbler i andre virksomheter som din virksomhet kan benytte seg av?
– Digitalisering er en helt sentral del av overgangen til en sirkulær økonomi. Slik regjeringens nye klimaplan slår fast, vil mer og bedre informasjon om materialer og materialstrømmer være sentralt for å kunne skape lukkede kretsløp og best mulig ressursutnyttelse, konstaterer Tangene i bloggen på loopfront.com. Jeg er derfor helt sikker på at digitale plattformer vil ha en nøkkelrolle i overgangen til en sirkulær økonomi. For offentlige oppdragsgivere vil slike plattformer forhåpentligvis også gjøre det enklere å gjennomføre sirkulære tiltak og demonstrere gevinstene ved disse.
Bli den første til å kommentere på "Mer enn et dusin krav og kriterier til bruk ved sirkulære møbelkjøp"