Nettverket for miljømerkede innkjøp vokser raskt. Norges tredje største offentlige innkjøper, Offentlige Fellesinnkjøp på Agder (OFA) er nå kommet med i nettverket, som dermed teller 30 medlemmer. Nettverk samler offentlige og private bedrifter, som ønsker fokus på ansvarlige innkjøp, og som setter handling bak ordene. Flere av Norges største offentlige innkjøpere er med.– For å fremme grønn omstilling trenger vi å samarbeide om felles krav for å flytte markedet, sier Sturle Hamre, daglig leder i OFA.
Offentlig fellesinnkjøp på Agder (OFA), og Agder fylkeskommune forplikter seg gjennom medlemskapet til å kjøpe en stadig større andel miljømerkede varer og tjenester. Miljømerkene skal være livsløpbaserte miljømerker, som vurderer miljø- og klimapåvirkningen i alle ledd i en produksjonskjede, for eksempel Svanemerket og EU Ecolabel.
– Innkjøpere har et ansvar for å være tydelige og forutsigbare på hva som menes med grønn omstilling i næringslivet, og offisielle miljømerker er en slik standardisering. Vi er svært glade for at OFA nå blir et aktivt medlem i Nettverk for miljømerket innkjøp, sier Cathrine Pia Lund (t.v.), adm. dir. i Miljømerking Norge – Svanemerket.
Samarbeid er nødvendig
Interkommunalt samarbeid er vanlig i kommune-Norge. Det gir bedre ressursutnyttelse, tilgang på kompetanse og økt kvalitet på tjenestene til innbyggerne. Kommunene har viktige velferdsoppgaver som skoler, barnehager, og helse og omsorg.
– Miljømerker vil være viktig for å kunne nå målet om å utvikle Agder til en bærekraftig region i 2030. Vi skal sikre gode oppvekst- og levevilkår for innbyggere, ivareta miljø og klima, og bidra til et konkurransedyktig næringsliv i hele fylket. Vi ønsker å bruke miljømerker strategisk, og hente ut ytterligere stordriftsfordeler for kommunene gjennom samarbeid med andre innkjøpere. Ved å samarbeide med Miljømerking Norge vil vi få bistand til både hvilke krav som stilles, og sikre at disse er gode og relevante for næringslivet, og til å kontrollere og følge opp miljøarbeidet. Og det er i vår interesse at flere innkjøpere stiller samme krav, sier daglig leder i OFA, Sturle Hamre.
Ambisjonen til det offisielle miljømerket i Norden er å bidra til et enhetlig nordisk marked. Målet er større miljøeffekt.
– Formålet med Nettverk for miljømerket innkjøp er å bidra med en effektiv samarbeidsarena for offentlige og private innkjøpere. OFA vil gi et betydelig bidrag til dette samarbeidet, både innkjøpsfaglig og i volum, sier Trude Ertresvåg (t.h.) , leder for profesjonelle anskaffelser i Miljømerking Norge – Svanemerket.
Om Nettverk for miljømerket innkjøp
De som er med i Nettverk for miljømerket innkjøp setter handling bak ordene. Nettverkets arbeid bidrar direkte til oppfyllelse av FNs bærekraftsmål 12 «Ansvarlig forbruk og produksjon», som handler om å gjøre mer med mindre ressurser. Miljømerking Norge hjelper til med å arrangere nettverksmøter og seminarer, og bistår medlemmene med opplæring og veiledning i anskaffelser etter behov.
I Norge består nettverket av: Helse Midt RHF, Helse Sør-Øst RHF, Helse Vest RHF, If Forsikring, Kommunenes Sentralforbund, Lyreco, Arbeids- og Velferdsetaten (NAV), OFA, OsloMet, Posten Norge, Riksrevisjonen, Statens Vegvesen, Statsbygg, Storebrand, Tradebroker, Universitetet i Oslo, Vestre, ISS, NOAH, Viken fylkeskommune, Vinmonopolet, Forsvaret, og kommunene Asker, Bergen, Bærum, Drammen, Indre Østfold, Fredrikstad, Sarpsborg og Ålesund.
Bli den første til å kommentere på "Nettverk med Norges største innkjøpere vokser raskt, satser offensivt på miljømerker "