NFD: Vanskelig å si hva som er riktig nivå på den nasjonale terskelverdien

Anbud365: NFD Vanskelig å si hva som er riktig nivå på den nasjonale terskelverdienDen kommende stortingsmeldingen handler i stor grad om profesjonalisering av offentlige anskaffelser. Gode oppdragsgivere, gir gode anskaffelser, fastslår statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet overfor Anbud365.

Skriv ut artikkelen

– Vi vet for lite om virkningene av den økte terskelverdien. Derfor vil regjeringen også se nærmere på dette når det nye regelverket har fått virke en stund, konstaterer statssekretær Magnus Thue i Nærings- og fiskeridepartementet (NFD) i en kommentar til Anbud365. Bakgrunnen er svenske offentlige innkjøpernes savn av utredninger som gir svar på om kunngjøringsplikten leder til positive eller negative virkninger. – Saken fra Sverige illustrerer godt at det er vanskelig å si hva som er “riktig” nivå på den nasjonale terskelverdien, sier statssekretæren.

Anbud365 omtalte for en tid siden en høringsuttalelse fra Sveriges Offentliga Inköpare, (SOI) der de bl.a. hevder at kunngjøringsplikt under EU/EØS-terskelverdiene står i veien for profesjonalisering og skaper passive leverandører. Høringsuttalelsen fra de svenske offentlige innkjøperne med sine nær 1500 medlemmer er avgitt i forbindelse med utredningen SOU 2018:44 «Omlagt, tillåtet och tillgängligt». Denne utredningen har tatt for seg forslag til forenklinger av de nasjonale anskaffelsesreglene i Sverige, m.a.o. de som i verdi ligger under EU/EØS-terskelverdiene.

NFD: Hva er «riktig» nivå på nasjonal terskelverdi?

Anbud365 har forelagt SOI-uttalelsen for statssekretær Thue i NFD, som kommenterer slik:

– Saken fra Sverige illustrerer godt at det er vanskelig å si hva som er “riktig” nivå på den nasjonale terskelverdien. For nasjonal terskelverdi har vi i Norge, selv om det kan se ut til at svenskene tror at vi ikke har det.

Vil se nærmere på virkningen av økt terskelverdi

– Men, fremholder statssekretæren, det er mange gode grunner for både å ha den høyere og lavere. Regjeringen er opptatt av å forenkle prosessen for de minste anskaffelsene, men vi ønsker også god konkurranse om offentlige kontrakter der både små og nyetablerte bedrifter har mulighet til å delta. Vi vet for lite om virkningene av den økte terskelverdien. Derfor vil regjeringen også se nærmere på dette når det nye regelverket har fått virke en stund.

Thue påpeker at uttalelsen fra Sverige trekker frem viktigheten av kompetente og profesjonelle oppdragsgivere. – Det er jeg helt enig i, sier han. Derfor handler den kommende stortingsmeldingen i stor grad om profesjonalisering av offentlige anskaffelser. Gode oppdragsgivere, gir gode anskaffelser!

Svenskene savner utredninger

Av høringsuttalelsen fra SOI fremgår det at de offentlige innkjøperne i Sverige savner utredninger som gir svar på om kunngjøringsplikten leder til positive eller negative virkninger. Leder det faktum at alle anskaffelser over direkteanskaffelsesgrensen kunngjøres til at det offentlige gjør bedre avtaler eller til at konkurransen mellom foretakene blir bedre, spørres det. Uansett om Sverige i fremtiden skal ha en slik grense ber SOI om å få gjennomført en studie av effektene av å gjennomføre, respektive ikke gjennomføre, offentlige anskaffelser med kunngjøring.

Bli den første til å kommentere på "NFD: Vanskelig å si hva som er riktig nivå på den nasjonale terskelverdien"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.