Egenerklæringsskjemaet ESPD er skal bidra til forenkling, til å lette den administrative byrden for så vel leverandører som oppdragsgivere. Normalt skal bare den leverandøren som velges, bli kontrollert – om hans egenerklæring holder. De øvrige tilbyderne kan, i visse tilfeller, også bli sjekket. Men bortsett fra i slike unntakstilfeller trenger ikke oppdragsgiveren kreve annen dokumentasjon i tilbudet enn korrekt utfylt ESPD-skjema.
Flere leverandører har henvendt seg til Anbud365 og fortalt at oppdragsgivere i tillegg til utfylt ESPD-skjema også ønsker dokumentasjon som ESPD er ment å erstatte. Skulle ikke dette skjemaet være et bidrag til forenklingen, spør de.
Både Nærings- og fiskeridepartementet og Difi har laget veiledninger for bruk av dette skjemaet. Departementets vil bli oppdatert dersom det kommer innspill som gjør dette ønskelig.
Over EU/EØS-terskelverdiene
ESPD – det europeiske egenerklæringsskjemaet er obligatorisk å bruke ved anskaffelser etter anskaffelsesforskriften del III og forsyningsforskriften del II fra 1.januar 2017. ESPD må fylles ut elektronisk. Kravet gjelder uavhengig av hvilken anskaffelsesprosedyre som oppdragsgiver bruker, inkludert ved konkurranse med forhandling uten forutgående kunngjøring. Ved anskaffelser uten konkurranse er bruk av skjemaet ikke påkrevet. Ved andre anskaffelser etter anskaffelsesforskriften, forsyningsforskriften og konsesjonskontraktforskriften er det frivillig å bruke skjemaet.
Formålet med det europeiske egenerklæringsskjemaet, skriver departementet i sin veiledning, er å redusere administrasjonsbyrden for oppdragsgivere og leverandører ved gjennomføringen av offentlige anskaffelser. Leverandørene behøver bare å levere en egenerklæring istedenfor å levere annen dokumentasjon som viser at de oppfyller de angitte kvalifikasjonskravene og eventuelle utvelgelseskriterier, og at det ikke foreligger grunner til avvisning.
Bare den valgte leverandøren
En oppdragsgiver behøver bare å kontrollere om den valgte leverandøren kan dokumentere at han oppfyller de angitte kvalifikasjonskravene og eventuelle utvelgelseskriterier, og at det ikke foreligger grunner for avvisning. Oppdragsgiverne slipper derfor å kontrollere samtlige tilbydere.
Dersom det er nødvendig for å sikre at konkurransen gjennomføres på en korrekt måte kan imidlertid oppdragsgiveren kontrollere alle leverandørene. Det kan for eksempel være fornuftig, heter det i departementets veiledning, å kontrollere om alle leverandørene oppfyller de angitte kvalifikasjonskravene ved totrinnsprosedyrer, som begrenset anbudskonkurranse og konkurranse med forhandling, hvor det foretas en prekvalifisering av leverandøren.
Les Nærings- og fiskeridepartementets veiledning om bruk av ESPD-skjemaet her, og Difis veiledning om samme her.
Bli den første til å kommentere på "Normalt trengs ikke annen dokumentasjon enn korrekt utfylt ESPD-skjema"