Offentliges rådgiver-kjøp: Krevende anskaffelsesprosess og lav bestillerkompetanse utfordrende

Anbud365: Offentliges rådgiver-kjøp: Krevende anskaffelsesprosess og lav bestillerkompetanse utfordrendeTre undersøkelser fra høsten 2024 viser at rådgivernæringen er en viktig samspillpartner både for privat og offentlig sektor. Undersøkelsene viser tydelig at det er behov for å adressere utfordringer knyttet til innkjøpsprosesser i offentlig sektor for å sikre effektiv bruk av eksterne rådgivere. Både rådgiverne selv og oppdragsgiverne opplever krevende anskaffelsesprosesser og lav bestillerkompetanse som store utfordringer, skriver NHO-foreningen Abelia i sine kommentarer til undersøkelsesresultatene. På bildet, adm.dir. Øystein Søreide i Abelia (foto: Ilja C. Hendel).

Skriv ut artikkelen

En krevende anskaffelsesprosess og lavere bestillerkompetanse er svært store utfordringer når det offentlige skal kjøpe rådgivertjenester. Det mener både offentlige oppdragsgivere selv og rådgiverne som jakter kontakter, fremgår det av en undersøkelse gjennomført i fjor. For mange er det utfordrende at det offentlige gjerne legger større vekt på pris enn kvalitet enn private. Dette, heter det, kan henge sammen med en lavere bestillerkompetanse. Manglende forståelse for et oppdrags kompleksitet, kan føre til at tilbud med lavere pris vinner fram.

Norstat, på oppdrag fra NHO-foreningen Abelia og Akademikerne, har gjennomført to undersøkelser om innkjøp av rådgivningstjenester. Respondentene var henholdsvis innkjøpere av rådgivningstjenester i offentlig sektor (203 respondenter)​ og i privat sektor (400 respondenter)​.

Anskaffelsesreglene

Undersøkelsen viser klart at det er mer utfordrende for respondenter fra offentlig sektor å kjøpe rådgivingstjenester, sammenlignet med fra privat sektor, heter det. Offentlig sektor er omfattet av et anskaffelsesregelverk, som gjør anskaffelsesprosessen mer krevende enn i privat sektor. Regelverket legger betydelige føringer på hvordan prosesser skal gjennomføres, inkludert krav til konkurranse, transparens, likebehandling og etterprøvbarhet.

I tillegg til forskjeller i regelverk, svarer også over tre ganger så mange av respondentene fra offentlig sektor at lav bestillerkompetanse internt er en utfordring ved innkjøp av rådgivingstjenester. Denne utfordringen henger, fremgår det av undersøkelsesresultatene, sannsynligvis sammen med at innkjøpere i offentlig sektor ofte kan ha ansvar for et bredt og komplekst spekter av innkjøp.

Balansere hensyn

I tillegg er deler av rådgivingstjeneste som kjøpes inn av offentlig sektor pålagte innkjøp, som faste ansatte i virksomheten i varierende grad vil ha (metodisk/teknisk) kunnskap om og eierskap til. Dette kan for eksempel gjelde større evalueringer av offentlige programmer.

Offentlige oppdragsgivere må typisk balansere økonomiske hensyn med samfunnsoppdrag, som bærekraft, innovasjon og sosiale verdier. Dette krever, heter det, en bredere forståelse av hvordan slike hensyn kan integreres i anskaffelser, noe som stiller høyere krav til kompetanse enn i mange private virksomheter.

Seks ganger større andel

I tråd med svarene fra oppdragsgiverne er det over seks ganger større andel som opplever at en krevende anskaffelsesprosess i stor grad skaper utfordringer for leveranser til offentlig sektor, sammenlignet med leveranser til privat sektor. Det er fire ganger flere som opplever krav til referanser og størrelse som en stor utfordring for markedstilgang til offentlig sektor, sammenlignet med privat.

Private oppdragsgivere har ofte også større fleksibilitet i hvordan de tilnærmer seg kjøp av varer og tjenester, og kan tilpasse prosessene sine etter behov uten å måtte følge like strenge formalkrav. Offentlige oppdragsgivere, derimot, må i større grad følge forhåndsdefinerte prosedyrer, noe som krever mer spesialisert kompetanse for å håndtere prosessene riktig.

Lav bestillerkompetanse

Dessuten er det tre ganger flere i rådgivernæringen som opplever lav bestillerkompetanse som en utfordring blant offentlige oppdragsgivere, enn blant private oppdragsgivere. Dette er også i tråd med oppdragsgivernes egen oppfatning, fremgår de av undersøkelsesresultatene.

Det er også om lag tre ganger så mange som opplever det som utfordrende at offentlige oppdragsgivere legger større vekt på pris enn kvalitet og at lønnsomheten i prosjektet er lav, sammenlignet med private oppdragsgivere. Dette kan henge sammen med en lavere bestillerkompetanse. Manglende forståelse for et oppdrags kompleksitet, kan føre til at tilbud med lavere pris vinner fram. Lavere bestillerkompetanse (eller egen opplevelse av bestillerkompetanse) kan også forklare offentlige oppdragsgiveres vektlegging av referanser og robuste leverandører.

Bli den første til å kommentere på "Offentliges rådgiver-kjøp: Krevende anskaffelsesprosess og lav bestillerkompetanse utfordrende"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*