Sjekker årsaken til stort frafall til årets årskurs i offentlige anskaffelser

Anbud365: Anskaffelsesakademiet er nå en realitet – og i full sving- Selv om Akademia i dag har flere PhD-stillinger innenfor fagfeltet offentlige anskaffelser, mener Anskaffelsesakademiet at dette blir for tynt og for spredte miljøer, slik at man ikke klarer å få opp forskningsresultatene raskt nok. Anskaffelsesakademiets syn er at staten bør gi midler til en målrettet satsing og kompetanseløft innenfor dette fagfeltet, understreker Geir Arne Svenning, koordinator for Anskaffelsesakademiets arbeid.

Skriv ut artikkelen

Behovet for kompetanseløft er kjernen i den videre utviklingen av offentlige anskaffelser. Samtidig viser årets opptakstall fra årsstudiet i offentlige anskaffelser at nærmere halvparten av de som søkte, likevel ikke valgte å benytte seg av tilbudt studieplass. Det er oppsiktsvekkende, og koordinatoren for disse studiene, Geir Svenning, sier at årsaken til dette store frafallet skal undersøkes.

Samtidig med at stortingsmeldingen om offentlige anskaffelser ble fremlagt og senere behandlet i Stortinget foregikk opptak til det tredje årskullet i årsstudiet i offentlige anskaffelser. Da søknadsfristen gikk ut tidlig i august, var det mer enn 50 søkere til årsstudiet i offentlige anskaffelser. Allerede så tidlig som i mai hadde halvparten av disse meldt sin interesse.

– Årets gode søkertall til det tredje kullet i årsstudiet i offentlige anskaffelser er et tegn på at offentlig toppledelse nå erkjenner verdien av å investere i anskaffelseskompetanse, understreket Geir Svenning i et intervju med Anbud365 i mai i år. Svenning koordinerer gjennomføringen av disse studiene.

Stort frafall

Men når man nå gjør opp status er det likevel bare 22 som har takket ja til studieplassen. Noen av søkerne fikk rett nok ikke plass fordi de manglet realkompetanse, men at ikke flere som velger å benytter seg av studieplassen, er egnet til å vekke oppsikt. Noe av det samme gjaldt det første kullet, mens situasjonen i kull nr. 2 var at de fleste tok plassen. Mens første kull besto av 16 studenter, var det 34 studenter i det andre kullet.

Svenning sier til Anbud365 at de skal ta kontakt med studentene for å få kartlagt hva årsaken til det at en såpass liten del av studentene valgte å ikke benyttet seg av studieplassen i år kan være. Forklaringene kan være mange, og Svenning understreker at de selvsagt også skal se nærmere på om tilbudet de gir, treffer målgruppen slik det bør. Svenning sier også at i evalueringene fra tidligere studenter, har vært gode.

Svenning sier at de gjerne kunne tenke seg flere studenter, men at de er glade for at det ble nok studenter til å gå i gang med kull 3. Et lavere studentantall, vil ikke ha noen betydning for gjennomføringen. Kull 3 starter sitt studium i Bergen den 17 september.

Samarbeidsstudium

Årsstudiet i offentlige anskaffelser er et samarbeidsstudium sammen med Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet (NTNU), Norges Handelshøyskole (NHH), Universitetet i Bergen (UiB) og Høgskolen i Molde. Studiet holder et høyt akademisk nivå, og er dermed med på å dekke et behov dette fagfeltet har manglet: Et akademisk studium som står på egne ben – ikke som del av et annet.

Studiet foregår på deltid, som innebærer at det kan gjennomføres parallelt med jobb. Studiet er skreddersydd for innkjøpere i offentlig sektor og undervisningen gjennomføres av lærekrefter fra alle de samarbeidende institusjonene. Det er en del av det nasjonale kompetanseløftet som er organisert under Anskaffelsesakademiet, der Svenning er senterleder.

Bli den første til å kommentere på "Sjekker årsaken til stort frafall til årets årskurs i offentlige anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.