Et brøyteanbud har satt hele lille Storfjord kommune på hodet. I lokalavisen raser debatten med skarpe påstander, inklusive mangel på habilitet fra kommunes side. Men så måtte konst. kommunedirektør Maria Figenschau ut med en pressemelding i et forsøk på å dempe gemyttene: – Vi har erkjent at vi har gjort feil underveis, og har vært nødt til å avlyse konkurranser. I likhet med mange andre har kommunen opplevd at det er krevende å manøvrere seg mellom paragrafene, heter det. Grep er tatt og hun håper disse kan bidra til et mer konstruktivt samhandlingsmønster med tilbyderne.
Storfjord er en kommune innerst i Lyngenfjorden i Troms med snaut 1800 innbyggere. Kommune har over tid jobbet for å få på plass langsiktige avtaler for vintervedlikehold på kommunale veier. Underveis har det oppstått uenighet mellom kommunen og tilbydere om gjennomføringa av den forutgående konkurransen, og saken har etter hvert utviklet seg til en offentlig mediedebatt.
Kommunen har i prosessen blitt klaget inn for KOFA og var i retten før jul. En av tilbyderne ba da tingretten om å stanse kontrakten som var inngått, men retten avviste begjæringen om midlertidig forføyning.
Det dreier seg i hovedsak om en løsning på vintervedlikeholdet som innebærer inngåelse av to-måneders kontrakter. I debatten har det ikke manglet på sterke synspunkter på så vel de i kommunen som har stått for den aktuelle anskaffelsen og det lokale entreprenørfirmaet med ti ansatte som, ifølge enkelte, har forholdt seg til feil kontrakter og anbudsprosesser. I en pressemelding forsøker så kommunen å rydde opp.
Omdømmetap og habilitet
Mulig omdømmetap som følge av saken er trukket frem, likeledes påstander om kommunedirektørens mangel på habilitet. Redaktøren i den lokale nettavisen iStorfjord har vært hovedarenaen for den offentlige debatten og der er redaktøren angivelig far til kommunedirektøren. Og det er pekt på at leder av det lokale entreprenørfirmaet er leder av partiet kommunens ordfører sogner til. Likeledes skal konkurrerende entreprenører ha hevdet de er forbigått av kommunen, og at dyreste anbud er antatt i flere anbudssaker.
I pressemeldingen fra kommunen heter det at man siden høsten 2022 har gjort flere grep for å forsøke å løse utfordringene rundt brøytekonkurransene. – Vi har erkjent at vi har gjort feil underveis, og har vært nødt til å avlyse konkurranser, skriver konst. kommunedirektør Maria Figenschau. Vi har derfor valgt å engasjere et eksternt konsulentfirma som bistår oss med bl.a. konkurransegrunnlaget og evaluering av tilbudene. Derfor opplever tilbyderne nå at det stilles tydeligere krav i våre utlysninger, slik at vi har et godt evalueringsgrunnlag. Vi er svært tilfredse med den bistanden vi har fått. Den har bidratt til å løfte oss som profesjonell oppdragsgiver. Som kommunedirektør håper jeg at vi etter hvert ser at disse tiltakene kan bidra til et mer konstruktivt samhandlingsmønster mellom oss og tilbyderne.
Krevende paragraf-manøvrering
Og:
– Vi skulle svært gjerne unngått den situasjonen vi er i. Den koster alle de involverte verdifull arbeidstid vi gjerne skulle brukt på andre oppgaver. Tvister om tolkning av lovverket har også kostet partene penger, fordi vi har måttet løse dem i rettsvesenet, heter det i pressemeldingen, der det også pekes på at anskaffelsesregelverket er et omfattende regelverk. I likhet med mange andre har kommunen opplevd at det er krevende å manøvrere seg mellom paragrafene.
I et innlegg i samme avis peker ordfører Geir Varvik i kommunen på at administrasjonen må forholde seg til det innkjøpsreglement som et enstemmig kommunestyre vedtok i mars 2022, samt følge kommunens etiske retningslinjer.
Brøytekontrakten er påny kunngjort, denne gang ikke med 100% pris. Flere faktorer er med denne gangen, bl.a. miljø og krav om oppdragsspesifikk kompetanse.
Bli den første til å kommentere på "Skarpt engasjement etter brøyteanbud i en liten Troms-kommune"