Stiftelsen Miljøfyrtårn er bekymret for at små og mellomstore bedrifter er uforberedt på de skjerpede miljøkravene som skal gjelde fra kommende årsskifte. – Mange små, lokale bedrifter lever av å vinne offentlige anbud. Uten kompetanseheving blant de små og mellomstore bedriftene, frykter vi at lokalt næringsliv vil tape i konkurransen om offentlige og kommunale kontrakter. Det kan bli dramatisk for mange lokalsamfunn, sier Ann-Kristin Ytreberg, adm.dir. i stiftelsen.
Fra 1. januar 2024 skal klima- og miljøhensyn vektes med minimum 30% i offentlige anskaffelser, der det ikke stilles absolutte miljøkrav til varen eller tjenesten som anskaffes. Stiftelsen Miljøfyrtårn stiller seg bak intensjonen i forskriftsendringen: Å skjerpe miljøkrav i offentlige anskaffelser. Men forskriftsendringen slik den trer i kraft, innebærer en uforutsigbarhet for leverandører som ikke vet hva slags miljøkrav offentlige innkjøpere vil stille, heter det. Miljøfyrtårn er bekymret for at små og mellomstore bedrifter er uforberedt på miljøkravene som vil følge av forskriftsendringen.
Øke leverandørenes kompetanse
– Det er vel og bra at regjeringen foreslår en ekstra bevilgning for å øke de offentlige innkjøpernes kompetanse til å stille gode, virkningsfulle miljøkrav. Men Miljøfyrtårn savner en tilsvarende satsing for å øke leverandørenes kompetanse, sier Ann-Kristin Ytreberg, adm.dir. i Stiftelsen Miljøfyrtårn i et oppslag på stiftelsens nettside.
– Mange små, lokale bedrifter lever av å vinne offentlige anbud. Uten kompetanseheving blant de små og mellomstore bedriftene, frykter vi at lokalt næringsliv vil tape i konkurransen om offentlige og kommunale kontrakter. Det kan bli dramatisk for mange lokalsamfunn, fortsetter Ytreberg.
Dramatisk effekt
I et notat om forslag til statsbudsjett for 2024 støtter Stiftelsen Miljøfyrtårn at det bevilges 10 mill til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) for å styrke offentlige innkjøperes kompetanse til å stille gode miljøkrav. – Det er avgjørende at nasjonale myndigheter også legger til rette for at små og mellomstore leverandører kan leve opp til de skjerpede kravene, skriver Stiftelsen. Uten bistand til å svare ut miljøkrav, blir det vanskeligere for mindre, lokale næringsdrivende å vinne offentlige anbud. Det kan få dramatisk effekt for deres inntjening og lokale verdiskaping.
Støtteordning
I tillegg har Stiftelsen Miljøfyrtårn i Stortinget tatt til orde for å opprette en nasjonal støtteordning for offentlig anerkjent miljøsertifisering for små og mellomstore bedrifter. For 2024 foreslår de å avsette 40 mill til ordningen. Dette vil forenkle mindre bedrifters grønne omstilling og mulighet til å konkurrere om offentlige anbud, heter det.
Man må kunne anta at innkjøpere vil stille krav som berører vesentlige miljøaspekter ved produktene og tjenestene som anskaffes, konstaterer Stiftelsen, og: En miljøsertifisert leverandør vil være bedre stilt til å svare ut og dokumentere ulike miljøkrav i offentlige anbud.
Bli den første til å kommentere på "Skjerpede miljøkrav rett rundt hjørnet, krever kompetanseløft for SMB"