Småkommune frykter innkjøpsfeil og klagelystne leverandører

Anbud365: Småkommune frykter innkjøpsfeil og klagelystne leverandørerBykle kommune, her ved ordfører Hans Blattmann, har gjort en gjennomgang av sitt innkjøpsreglement (foto: Ole Birger Lien).

Skriv ut artikkelen

Miljø og lokalt næringsliv er høyt prioritert i anskaffelsene som den Lille Agder-kommunen Bykle gjør. Den fremgår av deres innkjøpsreglement. Men ikke minst er det viktig at innkjøp gjøres riktig og at man har ekstern hjelp å ty til: Trår man feil kan det svi i regnskap og budsjett – og terskelen for klager fra leverandører er veldig lav om dagen.

Bykle er den nordligste kommunen i Agder, og har om lag 1000 innbyggere. For drøyt to og et halvt år siden vedtok kommunen sitt innkjøpsreglement. Praksis er at minst en gang i kommunestyre-perioden skal politikerne ta en titt på reglementet, noe som nylig var tilfelle. Kommunedirektøren hadde ikke lagt opp til endringer i reglementet.

Minimere risiko for feil

Reglementet inneholder dels hva formålet med reglementet er, kommunens miljøkrav løftes frem og dels er det en oppskrift på hvordan lov og forskrift skal håndteres på korrekt måte, for:

Kostnad ved feil innkjøp kan bli høye, ved f.eks. høyere pris enn nødvendig, klage til KOFA og erstatning for feil innkjøp og liknende, heter det i kommunedirektørens saksframlegg. Ved å ha et innkjøpsreglement forsøker man å minimere denne risikoen. Ved å følge innkjøpsreglementet får man også bedre internkontroll.

Veldig lav klageterskel

Bykle har avtale med OFA-Offentlig Innkjøp Agder om innkjøpsfaglig bistand med Odin Prosjekt AS. Det har, fremholder kommunedirektøren, vist seg at det er fornuftig å vise til dem ved større anskaffelser, da de opplever at terskel for klage fra leverandører er veldig lav. For større anskaffelser er det greit å bruke dem på sjølve prosessen, slik at man unngår erstatningsansvar og langvarige konflikt.

Lokalt næringsliv er et prioritert formål for kommunene, så langt det er mulig innenfor regelverket, og så langt som det foreligger konkurransedyktige lokale alternativ, som har tilstrekkelig kompetanse, f.eks. med hensyn til tiltaksklasser etter plan- og bygningsloven. Det er bare ved «lukkede» anbudskonkurranser for anskaffelser opp til 1,3 mill. ekskl. mva. at kommunen kan velge leverandørene som skal være med i konkurransen, understreker kommunedirektøren.

Miljøkrav

Blant sine miljøkrav poengterer kommunen at de skal være leverandørutviklende og gi tydelige signaler til leverandørene om at miljøtilpassing er et kundekrav. Dette gjelder for anskaffelser over 100 000 ekskl. mva., heter det.

Bli den første til å kommentere på "Småkommune frykter innkjøpsfeil og klagelystne leverandører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*