Offentlige innkjøpere bes innstendig om å forsøke å finne konstruktive løsninger for utsatte bedrifter som nå sliter og som risikerer å tape penger på kontraktene de har inngått. Dette fremgår av et brev fra næringsminister Jan Christian Vestre til alle offentlige oppdragsgivere. Det er, skriver Vestre, handlingsrom i regelverket for å gjøre ikke- vesentlige endringer i allerede eksisterende kontrakter. Samtidig oppfordrer han til å utforme fremtidige kontraktsvilkår slik at de balanserer risikoen på en god måte.
Dette er det andre brevet til offentlige oppdragsgivere fra næringsministeren på drøye 3 ½ måned. I forrige brev, av 30. mai, fremhevet at mange næringsdrivende er i en krevende situasjon bl.a. på grunn av effektene av krig i Europa. Krigen har ført til uforutsigbare rammebetingelser, bl.a. gjennom svingende råvarepriser. – Dessverre har denne situasjonen blitt forverret gjennom sommeren og vi går utfordrende tider i møte, heter det nå.
Godt nytt
I maibrevet oppfordret han offentlige oppdragsgivere til å være spesielt oppmerksomme på sitt ansvar for å tilby balanserte kontraktsvilkår, ettersom det kan bidra til å fremme konkurranse i markedet i en usikker situasjon. Han oppfordret også til bruk av kontraktstandarder og endringsklausuler, og skriver nå at mai-brevet ble godt mottatt, at mange oppdragsgivere har god leverandørdialog og legger til rette for en bedre balanse i sine kontrakter, f.eks. ved å bruke prisindeksklausuler i fremtidige kontrakter. Vestre mener dette er gode nyheter.
Nye tall fra Statistisk sentralbyrå i september viser at inflasjonen fortsetter på et historisk høyt nivå. Prisveksten i august i år var på 6,5% sammenlignet med samme måned i fjor. Usikkerhet om for eksempel fraktkostnader, råvarepriser, strømpriser og andre utfordringer i globale verdikjeder gir usikkerhet om fremtiden for mange næringsdrivende.
Endringer i kontrakter
– Disse tallene understreker, skriver næringsministeren i brevet, behovet for dialog mellom oppdragsgivere og leverandører om hvordan fremtidige kontraktsvilkår kan utformes slik at de balanserer risikoen på en god måte. Tallene indikerer imidlertid også at det i enkelte situasjoner kan være behov for å gjøre endringer i allerede inngåtte kontrakter.
Dette er bakgrunnen for at han understreker at det er handlingsrom i anskaffelsesregelverket for å gjøre endringer i eksisterende kontrakter. Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har publisert en veiledning om dette, opplyser statsråd Vestre, og:
Ikke-vesentlige endringer
– Veiledningen tar utgangspunkt i at endringer i inngåtte kontrakter som ikke er vesentlige, er tillatt. Dette innebærer at det kan gjøres endringer uten at det er behov for en ny konkurranse om kontrakten. Det avgjørende for om en endring er vesentlig, er om den fører til at innholdet i kontrakten blir vesentlig forskjellig fra den opprinnelige kontrakten.
Veiledningen er tilgjengelig her: Endringer i kontrakt – hvilke er lovlige? | Anskaffelser.no
Bli den første til å kommentere på "Statsråds-appell: Redd utsatte leverandører, del risiko"