Det er et stort potensial for mer arbeid innenfor klima og miljø, spesielt for at statlige virksomheter løfter seg. Stort potensial er det også for mer innovative anskaffelser – nå er det bare 8% av offentlige virksomhetene som i stor grad benytter innovative anskaffelser for bedre behovsdekning. Det er blant resultatene fra den store anskaffelsesundersøkelsen som Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har gjennomført i år. Resultatene tyder også på at «bruk av pisk» må til for å få fart på digitaliseringen.
Modenhetsundersøkelsen, som gjøres annethvert år, er en kartlegging av hvordan offentlige anskaffelser er organisert og gjennomføres. Svarprosenten for årets undersøkelse er på ca. 51%. Undersøkelsen ble i år sendt til 1132 virksomheter.
Basert på innkjøpsvolum dekker de som har svart 92% av totalt volum i staten, 82% tilsvarende i fylkeskommuner og kommuner. Ca. 80% av kommunene over 10 000 innbyggere har svart denne gangen. I likhet med 2020 er det utfordrende å komme i kontakt med de minste kommunene, heter det.
Resultatene viser at mange virksomheter har klima og miljø som tema i sine anskaffelsesstrategier og jobber med å gjøre sin anskaffelsespraksis mer miljøvennlig. Samtidig er det bare omtrent halvparten av offentlige virksomheter som har innført tiltak i en eller flere kategorier som fremmer null- og lavutslippsløsninger og sirkulær økonomi. I tillegg er det få som jobber med styrings-parametere og som gjør analyser av miljø i forbindelse med planlegging av innkjøps-porteføljen.
Kompetanse på klima og miljø
Resultatene viser også at selv om mange har tilstrekkelig kompetanse til å avgjøre i hvilke anskaffelser det er relevant å stille krav til klima og miljø, er det færre som har kompetanse til å avgjøre hvilke krav som bør stilles og til å vurdere klima- og miljøbelastningen.
Få virksomheter opplever gode resultater når det gjelder reduksjon av denne belastningen. Samtidig er det få virksomheter som oppgir å ha tilstrekkelig med tid og budsjettmidler til å planlegge og gjennomføre anskaffelser med klima- og miljøhensyn.
Statlige virksomheter viser en flat utvikling i indikatoren fra 2020 til 2022, og scorer generelt lavere enn andre virksomhetstyper i undersøkelsen. Det er et stort potensial for at statlige virksomheter løfter seg, fremgår det av undersøkelses-rapporten.
Scorer lavest på innovasjon
I undersøkelsen er innovasjon det området hvor de offentlige virksomhetene scorer lavest. Det er tydelig at offentlige oppdragsgivere ikke utforsker potensialet for bedre behovsdekning gjennom innovative anskaffelser. Undersøkelses-resultatene viser at bare 8% av virksomhetene oppgir at de i stor grad benytter innovative anskaffelser for bedre behovsdekning.
Anskaffelsesprosessen skal være heldigital i løpet av 2024. Utbredelse av digitale verktøy er en indikasjon på hvor langt vi er kommet i dette arbeidet. Digitaliseringen synes å ha kommet omtrent like langt blant de ulike virksomhetstype, men størrelse synes å være en driver for digital modenhet.
Digitale verktøy
De fleste bruker digitale verktøy til elektronisk kommunikasjon i konkurransegjennomførings-fasen og til fakturahåndtering. Begge deler er lovpålagt. Det viser at bruk av lov og forskrift ser ut til å være en viktig driver for digitalisering, og kan indikere at flere obligatoriske krav kan bidra til en raskere digitalisering.
Bli den første til å kommentere på "Status offentlige innkjøp (II): Henger etter på miljø, klima og innovasjon"