Stortinget krever vekting av miljø, men fulgte ikke opp selv

Anbud365: Stortinget krever vekting av miljø, men fulgte ikke opp selvKlima– og miljøminister Vidar Helgesen sammenliknet i en tale nylig offentlige innkjøp med en gyngehest: Det er mye bevegelse, men det går ikke fremover. Men nå ser vi endring, konstaterte han (foto: Bjørn Stuedal).

Skriv ut artikkelen

Stortinget har bedt regjeringen stille krav om vekting av miljø i offentlige anbud. I budsjettforliket for 2016 ble det enighet om at miljø skal vektes 30 prosent der det er relevant. Men da Stortingets eget avfallssystem ble lagt ut på anbud ble ikke miljø gitt vekting i det hele tatt. Det opplyste klima– og miljøminister Vidar Helgesen i en tale nylig.

Klima- og miljøministeren holdt forleden dag tale på Lerchendalkonferansen i Trondheim. Temaet var digital endringskraft og grønn omstilling. Blant annet var han innom betydningen av å bruke offentlige anskaffelser som verktøy til å nå viktige samfunnsmessige mål.

– Med regjeringens nye lov om offentlige innkjøp pålegger vi offentlige oppdragsgivere å bruke anskaffelser til å fremme miljøhensyn, sa statsråden. Miljø- og klimahensyn må integreres i den enkelte etats innkjøpspolitikk. Etatene må ta stilling til hvordan de kan bruke anskaffelser til å fremme grønn omstilling.

Enklere for miljøbevisste innkjøpere

Han understreket at det nå blir lettere å stille krav til leverandører om anerkjente miljøledelsessystemer og miljømerking av produkter. Det forenkler arbeidet for miljøbevisste innkjøpere.

– Stortinget, fortsatte klima–og miljøminister Helgesen, har bedt regjeringen stille krav om vekting av miljø i offentlige anbud. I budsjettforliket for 2016 ble det enighet om at miljø skal vektes 30 prosent i offentlige anskaffelser der det er relevant. Men så skal det gjøres i praksis. Da Stortingets eget avfallssystem ble lagt ut på anbud, hvor stor vekting fikk miljø da? Null.

Gyngehest og endringer

Statsråden sammenliknet offentlige innkjøp med en gyngehest: Det er mye bevegelse, men det går ikke fremover. Men nå ser vi endring, poengterte han og fortsatte:

– I statlige riksvegferjeanbud krever vi lavutslippsløsninger. Og vi støtter tilsvarende løsninger på fylkesnivå. Hordaland fylkeskommune har tildelt kontrakt for syv fergesamband i Hordaland til selskapet Fjord1. Med denne kontrakten går fergedriften i hovedsak over til elektriske løsninger. Det er blitt muliggjort av at Enova har gitt støtte til ladeinfrastruktur. Fjord 1 skal redusere energibruken med 60 prosent og CO2-utslippene med 87 prosent sammenlignet med i dag.

Nytt veksteventyr i Stavanger

… og mer:

– Stavanger kommune anskaffet et nytt system for å overvåke strøm, lys, ventilasjon, og adgangskontroll i alle kommunale bygg for å spare strøm og kostnader. Bedriften F5 IT, som vant anbudet, tok teknologi som ble brukt til å hente informasjon fra oljebrønner og utviklet en ny portal som knytter sammen flere byggetekniske systemer. For F5 IT ble avtalen med Stavanger kommune begynnelsen på et nytt veksteventyr etter “oljeeventyret”.

Bli den første til å kommentere på "Stortinget krever vekting av miljø, men fulgte ikke opp selv"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.