Tordner mot menneskerettighets-forslag: Trekk det tilbake!

Anbud365: Tordner mot menneskerettighets-forslag: Trekk det tilbake!NHO Service og Handel (NHO SH) støtter intensjonen, men er langt fra fornøyd med et forslag til veiledende konkurransekrav og tildelingskriterier for å fremme menneskerettigheter. På bildet spesialrådgiver, advokat Henrik Bjørge i NHO SH (foto: Moment Studio).

Skriv ut artikkelen

Forslaget bør trekkes tilbake. Denne knusende dommen kommer fram næringslivet, representert ved NHO Service og Handel. Forslaget som får tommelen ned, gjelder veiledende konkurransekrav og tildelingskriterier for å fremme menneskerettigheter. Slik forslaget er, er det lite egnet som veiledning eller modell for offentlige anskaffelser, mener NHO-foreningen, som fremhever at forslagene baserer seg på en oppfordring til å etablere bedriftsplikter som går langt utover hva som er proporsjonalt, forståelig og forutsigbart i en anbudssammenheng.

DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) og Etisk Handel Norge som står bak forslaget, som får slik medfart fra NHO Service og Handel (NHO SH).

Støtter intensjonen

Forslagene innebærer krav og kriterier som i praksis gjelder antatt bruk langt utover det som betegnes som “høyrisikoprodukter”, konkluderer NHO SH. Selv om det påstås at det er frivillig å benytte kravene, vil både hovedleverandører og underleverandører påvirkes dersom dette innføres som ny standard for offentlige kontrakter. Det vil i så fall gjelde hele leverandørkjeden.

NHO-foreningen støtter intensjonen om å styrke menneskerettigheter og bærekraft i leverandørkjeder, heter det, men: – Vi kan ikke støtte virkemidlene slik de nå foreligger. Forslaget er altfor komplekst, inngripende og mangler nødvendig vurdering av effekt, kostnad og administrativ belastning for både innkjøpere og leverandører.

Seriøse kan trekke seg ut

– Dersom krav og kriterier skal følges etter sin ordlyd, slik kontraktsretten tilsier, vil det føre til uforutsigbarhet og rettslig risiko – særlig fordi vurderinger av etterlevelse baseres på skjønnsmessige tolkninger av komplekse internasjonale konvensjoner. Det kan i verste fall føre til at seriøse aktører velger å trekke seg ut av det offentlige markedet, slår NHO SH fast i sitt høringssvar.

De anbefaler at forslaget trekkes tilbake og at det gjennomføres en ny høring, forankret i disse prinsippene:

  • Bruk Åpenhetsloven som primært og eneste rettslig forankrede rammeverk. Loven er allerede omfattende og ambisiøs, med tilsyn og veiledning gjennom Forbrukertilsynet. Et parallelt utvidet regimesystem skaper usikkerhet, økonomiske og administrative barrierer – særlig for små og mellomstore bedrifter.
  • Unngå tildelingskriterier på dette området. Menneskerettigheter og etikk egner seg veldig ofte dårlig som variabelt konkurranseelement, fordi kriteriene er vanskelige å velge ut fra oppdragsgivers begrensede hensiktsmessige forståelse på valg av kriterier som løfter frem en slik rettighet fremfor annet – og evaluere objektivt og rettferdig. Det er stor risiko for ulik behandling og rettslig utfordring, og liten dokumentert effekt på faktisk forbedring av arbeidsforhold. Forslaget vil i praksis skape et marked for konsulenter – ikke mer ansvarlighet.
  • Utvikle krav og kontraktsvilkår som er forståelige, proporsjonale og realistiske. De må bygge på tydelige, lovbaserte krav, ikke på oppdragsgivers skjønn eller moralske ambisjoner.
  • Sørg for gratis, praktisk veiledning. Både innkjøpere og leverandører trenger enhetlig støtte for å tolke og følge opp krav, dersom slike skal stilles. Men viktigere enn dette er verktøy som kan være mal for utvikling under kontrakt.

– Vi ber derfor om ny gjennomgang av forslaget med vekt på rettssikkerhet, proporsjonalitet og faktisk gjennomførbarhet i offentlige anskaffelser. Målet må være å styrke – ikke svekke – tilliten mellom næringslivet og det offentlige, fremhever NHO Service og Handel.

Bli den første til å kommentere på "Tordner mot menneskerettighets-forslag: Trekk det tilbake!"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*