Unntak for miljøkrav i anskaffelser: «Forsvarlig kunnskapsgrunnlag»

Anbud365: Unntak for miljøkrav i anskaffelser: «Ansvarlig kunnskapsgrunnlag»Et sted går grensen for oppdragsgivers undersøkelses- og begrunnelsesplikt, skriver artikkelforfatteren.

Skriv ut artikkelen

Av Harald Alfsen, advokat/partner, Stiegler Advokatfirma

KOFA skal behandle konkrete saker. Og skal ikke, som Høyesterett, konsentrere seg om å etablere presedens for fremtidig tolkning. Men i sak 2025/0356 har de en interessant variant, som jeg mener er prinsipiell.

Saken gjelder Vestland fylkeskommune som hadde brukt unntaket i miljøregelen om at miljøkrav i kravspesifikasjonen kan brukes i stedet for i tildelingskriteriene hvis dette «klart» gir bedre klima- og miljøeffekt.

KOFA vurderte om begrunnelsen var god nok. Og etablerte, etter min oppfatning, begrepet «forsvarlig kunnskapsgrunnlag» som en terskel (avsnitt 38).

Å ha gjennomført en formell markedsdialog er lurt, men ikke nødvendig så lenge begrunnelsen er saklig. I denne saken hadde fylkeskommunen gjort undersøkelser av dagens løpende kontrakter, tilbydernes maskinparker, vært på industrimesse, hatt markedsundersøkelser mot leverandører, identifisert anskaffelsens samlede klimaavtrykk og miljøbelastning, laget et eget vedlegg til konkurransegrunnlaget som beskrev begrunnelse for miljøkravene og laget et eget krav til rapportering av utslipp. De hadde også krav i kontrakten og virkemidler ved manglende oppfyllelse.

Klager argumenterte for at markedet kunne levere mer miljøriktige løsninger, og at det derfor var riktig å konkurrere på det under tildelingskriteriene. Det kan godt være. Men et sted går grensen for oppdragsgivers undersøkelses- og begrunnelsesplikt. I denne saken hadde fylkeskommunen et forsvarlig kunnskapsgrunnlag for unntaket.

Bli den første til å kommentere på "Unntak for miljøkrav i anskaffelser: «Forsvarlig kunnskapsgrunnlag»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*