Urolige tider i Europa: Dragsten-gruppe skal foreslå ny forsvars- og sikkerhetslov

Anbud365: Hvis «nytt KOFA»: Vil ha mer muntlighet i KOFA enn foreslått, omfang opp til KOFA- Den beste måten å bringe ned advokatkostnadene på er etter vår oppfatning å heve den anskaffelsesrettslige kompetansen på innkjøpersiden og i næringslivet, samtidig som at utvalgets forslag om å forenkle regelverket tas til følge, konstaterer Vaar Advokat, her ved kontaktperson for anskaffelsesteamet i advokatfirmaet, Marianne H. Dragsten.

Skriv ut artikkelen

Marianne H. Dragsten, partner i advokatfirmaet Vaar, skal lede arbeidet med å foreslå ny lov om forsvars- og sikkerhetsinnkjøp. Hun og de fem andre i den arbeidsgruppen som er satt ned for formålet, skal levere innen neste sommer. Gruppen skal også ha et øye mot dagens sikkerhetspolitiske situasjon, heter det, for – hvis behov – å vurdere eventuelle, nødvendige tilpasninger i forslaget til den kommende loven. To av de som var med i Anskaffelsesutvalget, som har levert to utredninger med forslag til ny anskaffelseslov, er med i arbeidsgruppen.

De to fra Anskaffelsesutvalget er professor Malin Arve, Norges Handelshøyskole og partner Kjersti Holum Karlstrøm i SANDS. Med seg i gruppen får de Alf Amund Gulsvik (partner i CMS Kluge), Tor Martin Joramo Sikkeland (rådgiver i Forsvarsmateriell), og Kirsti Mengshoel (advokat/Legal Counsel i NAMMO). Simen Hammersvik, stipendiat fra Universitetet i Oslo, som skal lede sekretariatet.

Både Gulsvik og Holum Karlstrøm er medlemmer i nemnda i KOFA, mens arbeidsgruppens leder, Dragsten, har vært medlem av nemnda.

Mandatet

Mandatet til den eksterne utredningen om forslag til ny lov om forsvars- og sikkerhetsinnkjøp er firedelt:

1. Utredningen skal komme med forslag til ny lov om forsvars og sikkerhetsinnkjøp
2. Den skal vurdere hvordan ny lov om forsvars- og sikkerhetsinnkjøp skal samvirke med forskriften til sikkerhetsloven om sikkerhetsgraderte innkjøp og bidra til forenkling for offentlige myndigheter og leverandører
3. Utredningen skal sørge for at de særlige forholdene som gjelder for forsvars- og sikkerhetsinnkjøp blir ivaretatt innenfor rammene av EØS-retten og WTO-retten og …
4. … den skal vurdere behovet for ytterligere tilpasninger i ny forsvars- og sikkerhetsinnkjøpslov som følge av den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa.

Korte ned tiden for forsvarsinnkjøp

Det er Forsvarsdepartementet som har satt i gang dette arbeidet – etter anbefaling fra Anskaffelsesutvalget.  – At forskrift om forsvars- og sikkerhetsinnkjøp flyttes over i lov, vil gi økt demokratisk kontroll over regelverket. Dessuten har det eksisterende regelverket potensiale for forenklinger. Jeg mener at forenkling og effektivisering av anskaffelsesprosesser er særlig viktig på grunn av den nåværende sikkerhetspolitiske situasjonen i Europa, for å korte ned tiden det tar å kjøpe forsvarsmateriell, sier forsvarsminister Bjørn Arild Gram.

Forsvarsdepartementet vil ha utredet forslag til ny lov i form av en ekstern arbeidsgruppe – for å sikre kvaliteten på utredningen. Arbeidsgruppa er satt samen av en leder, to representanter fra advokatbransjen, en fra forsvarsindustrien, en fra Forsvarsmateriell og en representant med samfunnsøkonomisk bakgrunn. I tillegg er det opprettet et sekretariat bestående av en ekstern sekretariatsleder og representanter fra Forsvarsdepartementet. Rapporten fra arbeidsgruppen vil være offentlig, heter de, og den skal etter planen legges fram innen sommeren 2025.

Veikart for forsvarssektoren

For kort tid siden la forsvarsministeren frem et veikart for forsvarssektoren, der et av de sentrale poengene er å ta i bruk tiltak som gjør at anskaffelser til Forsvaret blir raskere gjennomført. I den forbindelse opplyste han også at Forsvarsdepartementet er i ferd med å revidere Anskaffelsesregelverket for forsvarssektoren (ARF) med sikte på å effektivisere anskaffelser i forsvarssektoren ytterligere.  Et arbeid med ny lov om forsvars- og sikkerhetsanskaffelser skal også i gang. Regjeringen vil bl.a. prioritere å benytte kontraktstrategier og -former i forsvarssektoren som bidrar til større langsiktighet, mer forutsigbarhet og økt fleksibilitet.

Bli den første til å kommentere på "Urolige tider i Europa: Dragsten-gruppe skal foreslå ny forsvars- og sikkerhetslov"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.