Ingen dansk suksess for konkurransepreget dialog eller innovasjonspartnerskap

Anbud365: Ingen dansk suksess for konkurransepreget dialog eller innovasjonspartnerskapDe fleksible anskaffelsesformene gir det offentlige en helt unik mulighet til å samarbeide med de private leverandørene om å skape de beste og mest konkurransedyktige anskaffelser. Her er det et uutnyttet potensial, mener Dansk Erhverv, her ved markedssjef Morten Jung.

Skriv ut artikkelen

Konkurransepreget dialog og innovasjonspartnerskap er ikke noen suksess i Danmark. Anskaffelsesformene er lite brukt, viser en fersk oversikt. Konkurranse med forhandling er den mest populære formen av de nye, fleksible som kom inn i dansk lov for to og et halvt år siden. Men offentlige virksomheter holder seg til det vante: Nærmere 85% av anskaffelsene over EU/EØS-verdiene i fjor var åpne og begrensede anbudskonkurranser.

Danmark tok allerede 1. januar 2016 de nye EU-direktivene for offentlige anskaffelser inn i sin nasjonale lovgivning i form av en «udbudslov». De nye reglene åpnet for nye, mer fleksible anskaffelsesformer for de danske offentlige virksomheter. Det gjaldt konkurransepreget dialog, konkurranse med forhandling og innovasjonspartnerskap. Slike fleksible anskaffelsesformer hadde vært etterlyst i mange år. De skulle bidra til bedre kvalitet i anskaffelsene gjennom dialog med leverandørene, samtidig som konkurranse skulle styrkes ved å lette adgangen for små og mellomstore virksomheter.

Næringsorganisasjonen Dansk Erhverv har latt Udbudsvagten A/S sjekke status over hvilke anskaffelsesformer som er blitt benyttet etter den nye loven trådte i kraft. Dette dreier seg om anskaffelser over EU/EØS-terskelverdiene. Oversikten viser at i 2017 ble de nye formene bare benyttet i 6,4% av anskaffelsene. Resten, nærmere 85%, var åpne (66,4%) og begrensede anbudskonkurranser.

Konkurranse med forhandling

Når det imidlertid gjelder den prosentvise veksten i bruken av de nye anskaffelsesformene, viser oversikten at det siden 1. halvår 2016 er skjedd en fordobling målt i prosent. Det er spesielt «konkurranse med forhandling» som benyttes. Den utgjør 93% av bruken av de nye, fleksible anskaffelsesformene, eller 7,1% av samtlige anskaffelser i annet halvår i 2017.

Konkurransepreget dialog og innovasjonspartnerskap er nesten ikke brukt. I 2017 ble konkurransepreget dialog brukt 16 ganger, innovasjonspartnerskap seks ganger.

Av de i alt 4181 kunngjort anskaffelser i 2017 er de fleksible anskaffelsesformene benyttet 269 ganger.

Uutnyttet potensial

I en kommentar fra Dansk Erhverv til tallene heter det bl.a. det er ergerlig at det offentlige stort sett ikke benytter seg av muligheten til dialog. De fleksible anskaffelsesformene gir det offentlige en helt unik mulighet til å samarbeide med de private leverandørene om å skape de beste og mest konkurransedyktige anskaffelser. Her er det et uutnyttet potensial.

Rådgivningsvirksomheten Deloitte har også kommentert tallene, og de understreker at dialog gir mulighet for en langt mer målrettet rådgivning og leveranse, og det reduserer transaksjonskostnadene på begge sider. Deloitte er leverandør av komplekse rådgivningstjenester til offentlig sektor.

Bli den første til å kommentere på "Ingen dansk suksess for konkurransepreget dialog eller innovasjonspartnerskap"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.