Regjeringskvartal-saken: Ikke brudd på rådgiverhabiliteten, konkluderte Kofa

Anbud365: Regjeringskvartal-saken Ikke brudd på rådgiverhabiliteten, konkluderte KofaKnut Jørgensen er prosjektdirektør for det nye regjeringskvartalet. Han kan notere seg at Kofa ikke har funnet brudd på bestemmelsene om rådgiverhabilitet i forbindelse med tildeling av kontrakt etter plan- og designkonkurransen for prosjektering av det nye kvartalet. (foto: Statsbygg).

Skriv ut artikkelen

Tre Statsbygg-ansatte var med i en workshop i forbindelse med reguleringsarbeidet for det nye regjeringskvartalet. De hadde senere også sentrale roller ved tildeling av kontrakt i plan- og designkonkurranse for prosjektering av kvartalet. På workshopene deltok dessuten to personer som i konkurransen senere var knyttet til løsningsforslaget som vant. Da kom det klage med påstand om brudd på reglene om rådgiverhabilitet. Men, nei, sa Kofa, her er det ikke brudd på slike bestemmelser og avviste klagen.

Kofa-sak 2018/158 gjaldt en plan- og designkonkurranse for prosjektering av det nye regjeringskvartalet, tar klagenemnda stilling til klagernes anførsler om blant annet rådgiverhabilitet. Klagerne var Team G8+, Team R25, Team Nils Torp+, Team R og Team Magma.

Plan- og designkonkurransen ble kunngjort i juni. Før dette gjennomførte Statsbygg flere prosesser, bl.a. et arbeid med å vedta en reguleringsplan for området. I denne prosessen deltok blant annet selskapet Nordic Office of Architecture.

Workshops og konkurranse

I forbindelse med reguleringsplanarbeidet ble det gjennomført to workshops. På disse workshopene deltok to personer fra Nordic Office of Architecture. På workshopene deltok også tre personer fra Statsbygg. I plan- og designkonkurransen som etter hvert ble kunngjort, fungerte to av disse personene som henholdsvis juryleder og jurymedlem. Den siste personen ledet arbeidet med å evaluere tilbudene.

I plan- og designkonkurransen deltok blant andre Team Urbis, hvor Nordic Office of Architecture inngikk som medlem. Team Urbis’ løsningsforslag, Adapt, ble senere kåret til vinner av juryen. På andreplass kom løsningsforslaget Lysning fra Team G8+. Etter endte forhandlinger og evaluering av disse to løsningsforslagene, ble kontrakt inngått med Team Urbis.

Påstandene

Klagerne hevdet at Statsbygg hadde brutt anskaffelsesforskriftens bestemmelser om rådgiverhabilitet, uavhengighet og anonymitet, og forvaltningslovens bestemmelser om oppdragsgiverhabilitet. Sentralt for klagernes påstander var det nevnte samarbeidet mellom representanter fra Nordic Office of Architecture og Statsbygg i reguleringsplanprosessen, bl.a. de to workshopene som ble gjennomført.

Kofa kom til at det ikke var grunnlag for å konstatere at Nordic Office of Architecture hadde hatt en rolle ved tilretteleggingen av konkurransegrunnlaget som ga valgte leverandør et klart konkurransefortrinn:

Ikke holdepunkter

– Det er på denne bakgrunn ikke holdepunkter for at Nordic Office of Architecture, i løpet av reguleringsplanprosessen, mottok noen informasjon av vesentlig betydning for plan- og designkonkurransen, som ikke senere ble gjort tilgjengelig for de andre tilbyderne, skriver klagenemnda og fortsetter: – Som innklagede har påpekt, ble det videre satt av tilbørlig tid til utforming av tilbudene. En eventuell tidsmessig fordel på bakgrunn av forutgående kjennskap til reguleringsplanen, vil derfor uansett være utjevnet.

Klagernes påstand om brudd på reglene om rådgiverhabilitet førte dermed ikke frem, og det gjaldt også de øvrige påstandene om brudd på regelverket.

Bli den første til å kommentere på "Regjeringskvartal-saken: Ikke brudd på rådgiverhabiliteten, konkluderte Kofa"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.