Oslo lyttet til protester, justerte konkurransegrunnlag

Skriv ut artikkelen

Kritikken haglet mot vilkårene i Oslos konkurransegrunnlag for brukerstyrt personlig assistanse (BPA). Det var likestillingsfokus som manglet. BPA ble i altfor stor grad beskrevet som en helsetjeneste og ikke som et likestillingsverktøy som sikrer funksjonshemmede styring over eget liv, heter det. Protestene kom fra tunge aktører som handikap-organisasjoner, LO og Virke. Anbudskonkurransen ble stanset og konkurransegrunnlaget fikk direkte referanser til funksjonshemmedes rettigheter.

Handikapnytt skrev om denne saken først.

BPA er en måte å organisere den praktiske assistansen på som funksjonshemmede trenger i hverdagen. Hovedprinsippet er at den enkelte funksjonshemmede selv er arbeidsleder for sine assistenter og bestemmer hvordan assistansen skal brukes. På den måten skal enkeltmenneskets frihet og selvbestemmelse ivaretas bedre enn gjennom tradisjonelle pleie- og omsorgstjenester organisert av kommunen.

Kommunene kan selv fastsette betingelser og velge hvilke private aktører som får drifte BPA-ordninger, enten gjennom tjenestekonsesjoner eller, som i Oslos tilfelle: anbudskonkurranse om rammeavtaler. Det er vilkårene i Oslos konkurransegrunnlag som utløste protestene fra Norges Handikapforbund (NHF) og Uloba – Independent Living Norge. LO og Virke har også kritisert konkurransegrunnlaget for å legge for lite vekt på BPA som et likestillingsverktøy og for mye som en helsetjeneste.

Fikk kritikk

Anbudskonkurransen for BPA-tjenester i Oslo, utarbeidet av Velferdsetaten, fikk kritikk for å undergrave funksjonshemmedes frihet, selvbestemmelse og valgmuligheter. NHF og Uloba protesterte kraftig mot konkurransegrunnlaget som etter deres mening altfor ensidig beskrev BPA (brukerstyrt personlig assistanse) som en helsetjeneste og ikke som et likestillingsverktøy som sikrer funksjonshemmede styring over eget liv. I konkurransegrunnlaget ble det heller ikke referert til FN-konvensjonen om funksjonshemmedes rettigheter (CRPD), til tross for at byrådet selv har vedtatt at dette skal ligge til grunn for kommunens arbeid.

Andre uke i september valgte byrådet å trekke utlysningen tilbake. Til Handikapnytt skriver byråd for helse, eldre og innbyggertjenester Robert Steen at det fortsatt vil være mulig å holde tidsplanen fram til en ny konsesjonsperiode starter i april neste år: – Tidsplanen frem til nye avtaler trer i kraft blir nå noe strammere, men dette skal selvsagt ikke forringe kvaliteten. Gode medvirkningsprosesser, og et solid konkurransegrunnlag som fanger opp de innspillene vi har fått til nå, blir sentralt. Det skal være forutsigbart, og rettferdig, for de som ønsker å delta i konsesjonsrunden.

«Gullstandard»

Overfor helse- og sosialutvalget la Steen vekt på at Oslo kommune har fått attesten «gullstandard» for sitt BPA-tilbud. Slik vil han sørge for at det fortsetter: – Byrådet ønsker å videreføre brukervalg i BPA og sikre at alle som har rett til BPA i Oslo skal få tilstrekkelig hjelp til å leve et selvstendig liv og delta i samfunnet. Det følger av byrådets politiske plattform at CRPD skal legges til grunn for kommunens arbeid. Velferdsetaten har i arbeidet med konkurransegrunnlaget hatt fokus på godt innsiktsarbeid og sørget for bred medvirkning fra både Rådet for personer med funksjonsnedsettelser, bruker- og pårørendeorganisasjoner, leverandører og bydeler. Og det vil de fortsette med i prosessen frem til ny utlysning, skriver han i e-posten til Handikapnytt.

Bli den første til å kommentere på "Oslo lyttet til protester, justerte konkurransegrunnlag"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.