Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. mai

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. maiMari Trommald er direktør i Bufdir (Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet), som har inngått 19 nye avtaler med 14 ideelle leverandører i institusjonsbarnevernet. (foto: Tine Poppe).

Skriv ut artikkelen

Anbud365-dagen nærmer seg og påmeldingene strømmer på, til høsten er det Kofa-konferanse og Statsforvalteren i Vestland ble kritisert for kort tilbudsfrist. Ny forsknings- og utredningsavtale (SSA-F) kommer fra Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) og byggenæringen ber om strengere klimakrav. På Stortinget er det kommet opp et apropos til det å ha kontrakt-beredskap, mens en svensk næringslivsleder mener seriøse aktører tvinges til å lyve i anbudskonkurranser. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Anbud365-dagen 16. juni

Var du med på den store anskaffelses-undersøkelsen DFØ gjorde sist høst? Nå foreligger resultatene. De får du vite om du deltar på Anbud365-dagen 16. juni. Og vi har mye, mye mer å by på. Sjekk programmet og meld deg på (p.s.: Bare en drøy uke igjen av early-bird-tilbudet. Lurt å slå til mens det ennå er 50% rabatt på påmeldingen?).

Årets Kofa-konferanse 27.oktober

KOFA-konferansen 2022 arrangeres torsdag 27. oktober 2022 på Scandic Flesland Airport i Bergen, melder Kofa.

Ny forsknings- og utredningsavtale (SSA-F)

Standardavtalen for forsknings- og utredningsoppdrag er nå revidert og inne i SSA-porteføljen, melder Direktoratet for forvaltning og økonomistyring. Målet var å oppdatere avtalen i henhold til nyere regelverk, gjøre det lettere å velge riktig avtale, og legge til rette for mer effektiv ressursbruk gjennom deling av offentlig finansiert forskning.

Ti dagers tilbudsfrist for kort for mange

Statsforvalteren i Vestland sendte invitasjon til tilbudskonkurranse om utredning av deling av Kinn kommune med ti dagers tilbudsfrist. Tre av de inviterte har meldt tilbake at de mest sannsynlig ikke makter på levere tilbud på så kort tid, ifølge Kinn-ordføreren i et kommunestyremøte nylig, skriver Fjordenes Tidende.

19 avtaler med 14 ideelle

Barne-, ungdoms-, og familiedirektoratet (Bufdir) inngår 19 nye avtaler med 14 ideelle leverandører om totalt 187 plasser i institusjonsbarnevernet. I tillegg har Bufdir en løpende avtale om 12 plasser hos én ideell leverandør. Avtalene sikrer at det er plasser tilgjengelige og gir leverandørene forutsigbarhet.

Ber om strengere klimakrav

Byggenæringen mener staten bør stille strengere klimakrav til byggeprosjekter, når byggteknisk forskrift blir revidert. De mener det vil gjøre bygg- og anleggsbransjen i Norge mer konkurransedyktig. Randi Lekanger, direktør for bærekraft i Skanska, sier til Nationen at selskapet har satt seg ambisiøse klimamål for framtiden.

Anbud viktig for det grønne skiftet

Vegdirektør i Statens vegvesen, Ingrid Dahl Hovland, mente på en mobilitetskonferanse i Oslo nylig at anbudene er et viktig virkemiddel i det grønne skiftet: – Logistikken rundt byene blir grønn innen 2030, De fleste anbudene innen drift og vedlikehold for Statens vegvesen vektlegges med 30% på bærekraft, og dette er en god start, sa hun.

Apropos beredskap ved anskaffelse

Hvorfor har norske myndigheter valgt å kun belage seg på én leverandør/produsent av pass og nasjonale ID-kort til norske statsborgere? Ville det ikke vært en bedre idé å ha flere produsenter, som en backup, fremfor å belage seg ene og alene på en produsent, spør Tobias Drevland Lund i Stortinget.

Veiledning om miljørapportering

På oppdrag fra Grønn Byggallianse har The Governance Group utarbeidet veiledningen «Miljørapportering for eiendomssektoren» (PDF). Selskaper som ikke rapporterer på bærekraft risikerer å tape anbud, kapitaltilgang og troverdighet hos kundene, ifølge Maria Gjølberg, partner i The Governance Group til nyteknikk.no.

Kom en time for sent

I en anbudskonkurranse i Åmli var en tilbyder 100 000 kroner lavere i pris, men ble likevel avist. Likevel ble tilbudet avvist. Ifølge anskaffelsesprotokollen ble tilbudet levert klokka 13:02, mens fristen var klokka 12. En time og to minutter for sent, melder Tvedestrandposten.

Milliarder i cyber-anskaffelser

Informasjonssystemer er et satsningsområde for Forsvaret. “Fremtidige anskaffelser til forsvarssektoren 2022-2029” legger til grunn at sektoren skal investere mer enn 21 mrd i Cyberdomenet. i tillegg kommer betydelige anskaffelser over forsvarssektorens driftsbudsjetter, ifølge Forsvars- og Sikkerhetsindustriens Forening (FSI).

Bærekraftige bygg til kampfly

Prosjektleder i Forsvarsbygg, Britt-Helen Kvittingen, venter spent på responsen når hun nå til 1. juni inviterer markedet til å delta på digital dialogkonferanse om å utvikle fleksible, mobile og bærekraftige bygg til Luftforsvarets F-35 kampfly.

Lite med anbud for tiden

Størenfirmaet Winsnes maskin & transport har signert ny avtale med Trøndelag fylkeskommune verdt 23,8 mill over to år. Det er en viktig kontrakt for den Støren-baserte entreprenøren: – Vi jo behov for jobb, for det er lite med anbud som kommer ut for tida, sier firmaets leder til Trønderbladet.

Færre og færre tilbydere

Sandnes kommune følger situasjonen nøye, og etter første halvår av 2022 foreslår administrasjonen at enkelte prosjekter utsettes. De peker blant annet på at entreprenørkapasiteten er presset og det er færre aktører enn tidligere som deltar på anbudskonkurranse, skriver Sandnesposten.

Anbud er bærebjelken i næringen

I Østfold Taxitjenester as er hele drosjenæringen i regionen med – 45 biler og rundt 100 sjåfører. Bærebjelken i næringen er alle de offentlige anbudene, i hovedsak knyttet til skole og helse, sier daglig leder i foreningen, Sigbjørn Julien til Smaalenenes Avis.

Seriøse tvinges til å lyve

Useriøse foretak fremstår som legitime og tvinger seriøse foretak til å lyve for å vinne offentlige kontrakter. Sverige er i ferd med å anskaffe seg sønder og sammen, skriver adm.dir. Torbjörn Sjöström i karleggingsforetaket Novus, i et debattinnlegg.

Millionbøter til leverandører

Københavns Kommunes CSR-enhet reiste siste år krav om etterbetaling for knapt fem mill fra kommunale leverandører, som har underbetalt sine ansatte, viser ny rapport. Når kommunens kontrollører kommer på besøk hos leverandørene, oppdager de i stigende grad at leverandørene snyter på lønn og utnytter ansatte, ifølge altinget.dk.

Legger ikke vekk boksehanskene

Folketinget har hatt sin første runde i behandlingen av ny dansk anskaffelseslov, men bransjeforeningen DI Rådgiverne vil ikke legge vekk boksehanskene, skriver de. Hjemmel til insourcing-initiativ og etablering av anskaffelsesplattform skaper reaksjoner. Plattformen er beregnet til 170 mill og det er allerede et marked for slike plattformer.

Kommuner dårligst på anskaffelser

Finske kommuner klarer seg best når det gjelder vedlikehold av infrastruktur og dårligst i spørsmålet om anskaffelsespolitikk. Det fremgår av resultatene fra en undesøkelse som den finske bedriftsforeningen Företagarna har gjort. Nær 10 000 medlemsbedrifter svarte.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 27. mai"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.