To grep vil bedre svenske SMB’ers muligheter til å bli med i konkurransen om offentlige oppdrag, mener Småföretagarnas Riksförbund i Sverige: Forenkle konkurransegrunnlagene og sløyfe urealistiske omsetningskrav. Det fremgår av deres ferske kartlegging av status for småbedriftene, som også er spurt om hva de synes om egen kommunes anskaffelsespraksis. Variasjonene er store: I en kommune er fire av ti godt forøvd, i en annen bare 3%. I de store byene er bare en av ti småbedrifter godt fornøyd.
Småföretagarnas Riksförbund er en svensk interesseorganisasjon for småbedrifter i alle bransjer – med et hovedfokus rettet mot mikroforetak, dvs. bedrifter med mellom 1 – 9 ansatte. I Sverige sysselsetter disse ca. 1,3 mill. Hvert år gjennomfører foreningen en undersøkelse av «småföretagens vardag» – resultatet offentliggjøres i Småföretagsindex, denne gangen i 2022-utgaven.
Kommunal næringspolitikk er et av de temaene foreningen kartlegger, og her inngår de kommunale anskaffelsene. Samlet kjøper offentlig sektor i Sverige årlig for over 700 mrd. Vanskelige regler, irrelevante krav og omfattende administrasjon har i lange tider skremt bort mange mindre foretak fra det offentlige markedet, heter det.
Utestenges
I undersøkelsesrapporten fremholder foreningen at de 2 500 største bedriftene i Sverige tar det aller meste av hva det offentlige kjøper for, mens de resterende 1,1 millioner foretak dermed må dele på det som blir igjen. I praksis utestenges mange allerede gjennom kravet om at bedriften skal ha kollektivavtale, dvs. tariffavtale – eller liknende.
Foreningen fremmer to forslag som den mener vesentlig vil forbedre småbedriftenes muligheter til å delta i det offentliges anskaffelser:
- Enklere konkurransegrunnlag
- Ved å sløyfe urealistiske omsetningskrav
Viktig rolle
Styrkede forutsetninger for å få flere små og mellomstore foretak til å vokse frem er avgjørende for de tynt befolkede kommunene. Lokale vedtak om næringspolitikk, f.eks. bedre offentlige anskaffelser, spiller en viktig rolle, slår foreningen fast i rapporten.
Det finnes i rapporten også en liste over alle kommuner, der man kan finne andelen av de spurte småbedriften som svarte «svært bra/bra» på spørsmålet om hva de syntes om sin kommunes anskaffelsespolicy og – prosesser. Variasjonene er store fra litt i underkant av 3% og noen på tre-tallet til flere oppunder og en over 40%. Blant de store byene figurerer Göteborg med en tilfredshet på 9,6%, Malmø 11,8% og Stockholm med 11,3%.
Bli den første til å kommentere på "To grep må til for å gjøre det bedre for SMB-ere å delta i offentlige anskaffelser"