Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22.desember

Anbud365: Vurderer egenerklæring på at det ikke er russisk involvering hos leverandørerLeder av Statens Innkjøpssenter, avdelingsdirektør Kjetil Østgård i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring, sier til Anbud365 at deres erfaring er at leverandørmarkedet omstilte seg raskt ved innføring av strengere sanksjoner i forbindelse med krigen i Ukraina.

Skriv ut artikkelen

Et par uker ute i det nye året kommer en mulighet for et unikt kompetanseløft på miljø, klima og bærekraft. Kanskje vil ikke 30% -vekting bety noe som helst, skriver en Abelia-advokat. Arkitektene lurer på hvordan de skal forberede seg til de nye klima- og miljøkravene fra årsskiftet, og innføring av utslippskrav ved busskjøp fremskyndes med et år. StartOff-programmet blir ikke helt borte likevel, og svensk professor refser anskaffelsesforskningen. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.

God jul og godt nytt år!

Anbud365 ønsker sine lesere, annonsører, samarbeidspartnere og forretningsforbindelser en riktig fin og fredfylt julehøytid og et fremgangsrikt 2024 – med mye å glede seg over på Anbud365!

15. januar – unikt kompetanseløft på bærekraft

Nå skjerpes miljøkravene i offentlige anskaffelser. 15.januar 2024 stiller seks av landets mest kompetente ekspertmiljøer på bærekrafts-området for øse av sine kunnskaper i et unikt webinar/seminar. Kunnskap er avgjørende for å lykkes med anskaffelsene. Anbud 365, Standard Norge og Jacob M Landsvik er arrangører. Påmelding her.

Ikke bety noe som helst?

I verste fall vil ikke kravet om å vektlegge klima- og miljøegenskaper med minst 30% bety noe som helst. Som Anskaffelsesutvalget selv påpeker, er det ikke vanskelig å innrette en anskaffelse med så lite ambisiøse klima- og miljøkrav at alle leverandører skårer bra, skriver Tore Frellumstad, advokat i Abelia.

Nullutslipp-krav ved busskjøp fremskyndes

Kravet om nullutslipp i offentlige anskaffelser av busser klasse 1 fremskyndes fra 1. januar 2025 til 1. januar 2024. For bussklasse 2 og for minibusser med ståplass beholdes gjeldende krav fra 1. januar 2025, melder Samferdselsdepartementet.

StartOff avvikles, men …

Fire prosjekter i innovasjonsprogrammet StartOff skal videreføres i 2024, tross at selve programmet legges ned ved årsskiftet. Det er en styrking av budsjettet til Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) på 10 mill neste år som gjør dette mulig. Budsjettmidlene skal gå til arbeidet med grønne og innovative offentlige anskaffelser.

Leverandørkonferanse for felles journalløft

Leverandørutviklingsprogrammet (LUP) og KS inviterer til leverandørkonferanse med tema felles journalløft som skal sikre kommunene bedre journalløsninger i samarbeid med leverandørmarkedet. Målgruppen for konferansen er alle landets kommuner og leverandører innenfor journalområdet til kommunal sektor.

Ikke lett å forberede seg på nye klima- og miljøkrav

Det er vanskelig å forberede seg når det er så stor usikkerhet rundt hvordan de nye kravene vil slå ut. Alle bedrifter bør i det minste kartlegge hvilke klima- og miljø-kompetanser de sitter på og sikre at kompetansen spres ut i bedriften, er råd fra Arkitektbedriftene.

Håper å få til ombrukskontrakter

– Jeg håper vi kommer langt i løpet av 2024 med å inngå kontrakter om ombruksplattformer og sirkulære tjenester – som omtrekking og reparasjoner av stoler, for å sikre lang levetid på møbler, sier Kjetil Østgård, avdelingsdirektør i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ), til Dagsavisen.

Ny E6-kontrakt i milliardklassen

Nye Veier har kunngjort den første av flere konkurranser for utbygging av ny, trafikksikker E6 i Trøndelag. Den første konkurransen omfatter prosjektering og bygging av firefelts vei med fartsgrense 110 km/t mellom Ranheim og Sveberg. Kontraktsverdien er cirka 2,2 milliarder kroner eksklusive mva.

Valgte Bodø, fremfor lokalt samarbeid

Alstahaug kommune sier likevel ja til å tre inn i Bodø innkjøpssentral, men vil samtidig arbeide tettere med det lokale næringslivet. Det skal etableres et næringsforum. I tillegg skal det bl.a. kartlegges hvilke tilbydere som finnes lokalt, ifølge Helgelands Blad. Dermed falt forslaget om et lokalt innkjøpssamarbeid med fire nabokommuner.

Utbetalte 33 mill, så kom konkursen

Skjervøy kommune hadde utbetalt 32,8 mill, 82% av kontraktssummen på 39,3 mill da Altafirmaet Tecto Entreprenør gikk konkurs. Nå skal kommunen gjennomgå rutinene for anskaffelser. Kommunen visste selskapet slet økonomisk da de inngikk kontrakten, melder Nordlys.

Kommunen ville ikke ha tilbudet

Bare én tilbyder meldte seg i en anbudskonkurranse om brøyting. Da ble det krøll. Nordlands-kommunen Herøy vil nemlig ikke inngå noen avtale med de vilkårene som har blitt stilt, med mindre det kommer pålegg, fremgår det av Helgelands Blad. Tilbudet er ikke slik en avtale skal bygges opp; en rettferdig avtale for begge parter, heter det.

Enorm utfordring for bransjen

Anleggsbransjen, Maskinentreprenørenes Forbund og Harstadregionens Næringsforeningen har hatt dialogmøte med Harstad kommune. Der diskuterte de mulige konsekvenser av at det fra nyttår blir innført nye krav til klima og miljø for å kunne konkurrere om kontrakter. En enorm utfordring for bransjen, skriver Harstad Tidende.

Arkitektvinnere

Vinnerne av Europan 17-konkurransene er kåret, med en god internasjonal miks blant disse, skriver arkitektur.no. Av totalt femti europeiske konkurranser var det i år oppgaver under hovedtemaet «Levende byer: Omsorg» i Østmarka ved Trondheim, Åkrehamn på Karmøy, Larvik, Grensen/NTNU i Trondheim og Krøgenes i Arendal.

Småkommune utsatte Helseplattformen

Tross klare råd om å si ja fra toppledelsen i kommunen, vedtok et klart flertall i Gjemnes kommunestyre å utsette signeringen av tjenesteavtalen med Helseplattformen i ett år. Dersom helseplattformen skrotes, må Gjemnes med sine 2700 innbyggere ut på anbudsmarkedet for å få på plass nytt journalsystem, ifølge Romsdals Budstikke.

Ansattes arbeidsvilkår ivaretas

Konkurransegrunnlaget for renholdsdrift må ivareta ansattes arbeidsvilkår, og at ved en eventuell kontraktsinngåelse skal de ansatte være med gjennom virksomhetsoverdragelse. Konkurransegrunnlaget må åpne for utvikling og endret drift av tjenesten, står det i et budsjett-vedtak i Askøy kommune, skriver Askøyværingen.

For akademisk anskaffelsesforskning

Svensk forskning innenfor offentlige anskaffelser er for akademisk og vanskeliggjøres av dårlig statistikk. Det skriver ekonomie doktor David Sundén i en ny rapport. Han peker dessuten ut Stockholms stad, Göteborgs kommun og Trafikverket som største syndere når det gjelder svikt i kontraktskunngjøring, leser vi i upphandling24.se.

Anskaffelse gav politisk nesestyver

Danmarks Tekniske Universitet sendte på vegne av syv universiteter i mai 2022 et IT-prosjekt om et nytt studieadministrativt system på anbud. Prosjektet kostet over 70 mill, og skulle derfor ha vær godkjent i Folketinget. Det ble det aldri, forteller udbudsmedia.dk. Det gav ansvarlig statsråd en politisk nesestyver.

Kvinners foretak faller ofte utenfor

Småforetaks mulighet til å medvirke i det offentliges anskaffelser er av stor betydning, da de utgjør en stor del av Sveriges samfunnsøkonomi. Men kvinners foretak drar i enda mindre utstrekning nytte av offentlige kontrakter, da kvinner i høyere grad driver solo- og mikroforetak, slo statssekretær Sara Modig i den svenske regjeringens nylig fast.

279 000 kunngjøringer i EUs Doffin

I fjor ble det kunngjort drøyt 279 000 anskaffelser i EUs felles kunngjøringsbase, Tenders Electronic Daily (TED). Det er en økning med 9,3% sammenliknet med 2021, opplyser Upphandlingsmyndigheten. Tyskland, Frankrike og Polen står til sammen for halvparten av alle de kunngjorte anskaffelsene i TED.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 22.desember"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.