En eksempelbank for bærekraftige og innovative anskaffelser fra DFØ, 20 nordnorske sammen om en IKT-avtale verd 220 mill, og 80% av leveransene til nye kystvaktfartøy kommer fra norske leverandører. Miljøanskaffelser vanskelig for mindre kommuner, og en samlet «pasientfront» mot blåresept på anbud. En kommune hadde ikke tid til å følge anskaffelsesreglene, og i Finlands Doffin er kunstig intelligens på plass. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
DFØ lanserer eksempelbank
DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) har lansert eksempelbank for bærekraftige og innovative anskaffelser. Allerede nå fins 33 spennende eksempler i «banken», som gir en kort og enkel presentasjon av smarte grep andre har gjort som har gitt gevinster for klima, miljø, offentlige budsjetter, innbyggere og ansatte.
Kjøp økologisk mat, helst norsk
– Hvilke konkrete grep bør det tas for å øke volumet på økologisk produksjon, spør Dagens Perspektiv leder Bjørn Gimming i Norges Bondelag. – Offentlig innkjøp er bra. Det er absolutt en strategi. Jeg håper de henger på norsk økologisk, da. Ellers så blir dette jo bare et opplegg for å øke importen av økologisk mat, svarer han.
20 kommuner, IKT-avtale verd 220 mill
En omfattende fellesanskaffelse for 20 kommuner i Troms og Finnmark har gitt en ny fireårig rammeavtale for IKT-utstyr. Anskaffelsesprosessen ble gjennomført som et samarbeid mellom kommunene Alta og Hammerfest. Det har ført til en avtale med en anslått verdi på 220 mill over avtaleperioden på fire år for alle de involverte kommunene.
15% valgte bort leverandør pga sikkerhetsrisiko
KPMG og SIFO har fått i oppdrag av Barne- og familiedepartementet å gjennomføre en evaluering av åpenhetsloven før en revidering av loven. ifølge KPMGs innsikt så langt har 15 % valgt bort leverandør på grunn av risiko for brudd på menneskerettigheter. I tillegg nevnte 10 % at de har valgt å ikke investere i høyrisikoområder.
80% fra norske leverandører
De tre nye kystvaktfartøyene, Jan Mayen, Bjørnøya og Hopen, er en av de største forsvarsanskaffelsene i maritim sektor i Norge. Fartøyene skal erstatte Forsvarets tre fartøy i Nordkapp-klassen som ble bygget på 1980-tallet. Rundt 80% av anskaffelsen er fra det norske verftet og fra norske utstyrsleverandører.
Miljøinnkjøp krevende for mindre kommuner
Store offentlige kunder spiller en nøkkelrolle i det grønne skiftet ved å sørge for stabile markeder og ny etterspørsel etter grønne løsninger. Å praktisere miljøvennlige innkjøp er imidlertid krevende for mindre kommuner og en tettere dialog med næringslivet er alfa og omega. Dette var inntrykket fra en miljø- og klimakonferanse nylig, skriver vanytt.no.
Samlet front mot blåresept på anbud
Det levnet liten tvil da fem pasientorganisasjoner som til sammen representerer noen av de største pasientgruppene i landet stod samlet i paneldebatt under Arendalsuka om anbudsordningen for blåresept: Dette er ikke en god løsning, beslutningsgrunnlaget er for tynt og risikoen for pasientene er for høy.
Høring av konkurransegrunnlag for matvarer
Felles innkjøpskontor (FIK) har til intensjon å avholde konkurranse for rammeavtale på matvarer på vegne av kommunene Frogn, Nesodden, Vestby og Ås, og inviterer med dette til høring av konkurransegrunnlag. Estimert verdi 212 mill. Høringen avsluttes 2. september 2024.
Avtale med 10 bemanningsbyråer
Halden kommune har ansettelsesstopp og overtallighet på flere helseinstitusjoner, samtidig som de har de inngått avtale med ti byråer som leverer bemanning til helsesektoren, ifølge Halden Arbeiderblad.
Skjerpet kontroll tar tid og fokus
Steinkjer-politikerne har vedtatt alle innkjøp over 10 000 kroner må godkjennes av kommunens øverste sjef. Kommunen har opprettet en egen e-postkonto der alle behov for innkjøp over 10 000 kroner sendes, og godkjennes av kommunedirektøren og ass. kommunedirektør. – Det tar tid og fokus, er erfaringene, skriver Trønder-Avisa.
Ideell mistet tre UDI-kontrakter
UDI har sagt opp tre kontrakter med den ideelle flyktningstiftelsen Sana om drift av asylmottak. Dokumenter Fædrelandsvennen har fått innsyn i, viser at stiftelsen ikke har drevet i tråd med UDIs retningslinjer ved alle mottak, melder lp.no.
Anbudskritikk: – Ødelegger eget næringsliv
For høye krav i utvelgelseskriteriene gjør at lokale entreprenører stadig taper mot riks-selskapene, mener SKBygg. Kommunene i regionen er gjennom sine anbud med på å dra ned eget næringsliv. Kravene til tidligere prosjekter å vise til, er ofte så store at lokale entreprenører skvises ut alt i prekvalifikasjonsprosessen, skriver Alvdal midt i væla.
Ikke mulig å regne reell pris
Anbudskonkurransen for bygging av en Lødingen-skole avlyses etter råd fra firmaet som bistår kommunen med å velge entreprenør. Konsulentfirmaet mente anbudspapirene var for omfattende/for spisset til at det var mulig å regne en reell pris på jobben. Nå blir det ny runde – med konsulentselskapet i førersetet, ifølge Bladet Vesterålen.
Avlysning, feil prosedyrevalg
Tjeldsund kommune fikk tre tilbud om bygging av ny barnehage. Formelle feil gjør nå at kommunen anbefales å avlyse hele konkurransen, og lyse ut anbudet på nytt. -. I klartekst går det ut på at det er oppgitt feil anskaffelsesprosedyre, heter det fra kommunen i Harstad Tidende.
Rakk ikke sende oppdraget på anbud
Skole-utbedringer i Sunndal kommune er i gang, men arbeidet er ikke anbudsutsatt pga snarlig skolestart. Kommunen har ikke hatt tid til å følge lov og forskrift om offentlige anskaffelser. De viser til et unntak i Del II om «uforutsette omstendigheter» som gjør at anbudskonkurransen ikke kan gjennomføres, skriver Aura Avis.
AI-verktøy til hjelp i Finlands Doffin
I Finlands Doffin, Hilma, lanseres Hankintavälkky, som svarer på spørsmål om offentlige anskaffelser. Hankintavälkky i Hilma er et AI-basert verktøy som svarer på spørsmål om offentlige anskaffelser. Verktøyet, som er i en pilotfase, bruker Regjeringens innkjøpshåndbok som kildemateriale.
Øker anbud, mer uforutsigbare hendelser
– I årsrapporten fra bransjeorganisasjonen ser vi at anskaffelsesmyndighetene er blitt strengere, noe som tvinger transportselskapene til å øke sine anbud på mer uforutsigbare hendelser som tidligere kunne løses i dialog mellom oppdragsgiver og transportselskapet, heter det fra Sveriges busselskap, i upphandling24.se.
En anbefaling om innovasjonspartnerskap
I løpet av en anbudskontrakt kan mange nye og (mer) bærekraftige produkter, teknologier og arbeidsprosesser og metoder settes i spill. Et forslag fra det danske advokatfirmaet Horten er derfor at offentlig innkjøper benytter innovasjonsklausuler for å oppmuntre til samarbeid med leverandøren om optimalisering i kontraktsperioden.
Risiko-håndtering i innovasjon
Nullfeilkultur og frykt for risiko hemmer ofte innovasjon. Samtidig blir risiko i innovasjonsarbeid ofte sett på som noe man kan identifisere og jobbe for å redusere. Dansk veiledning om håndtering av risiko av spesielt utfordrende problemer i forbindelse med innovasjon er lansert.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 23.august"