Tiden for høstens første – gratis – Anbud365-webinar nærmer seg, likeledes for KOFA-konferansen 2024 i Bergen, hhv. 24. og 26. september. Ellers: Tre kommuner viser frem sine innovative anskaffelser, krav om mer kunnskaps- og forskningsbaserte NAV-innkjøp og ordførere i Nord-Østerdalen lover å vektlegge lokalt næringsliv. Forsvarsbygg oppfordres til å tenke annerledes og i Sverige har offentlige innkjøper3 dannet nettverk for kontraktsoppfølging. Dette og mye, mye mer kan du lese om nedenfor.
Anbud365-webinar om sikkerhet i anskaffelsene
Høstens første, gratis Anbud365-webinar kommer 24.september – da med advokatene Wenche Sædal (KOFA-medlem) og Hedvig Moe (tidligere PST-topp) – begge Thommessen. Tema et er nasjonal sikkerhet i offentlige anskaffelser. Mer aktuelt tema er det vanskelig å se for seg slik tidene nå er, så: Meld deg på jo før jo heller – her!
KOFA-konferansen: Kun få plasser igjen
19. september er påmeldingsfrist til KOFA-konferansen2024 26.september i Bergen. Konferansen byr på høyaktuelle temaer, foredrag av topp eksperter – og, ikke minst, mulighet til å utveksle synspunkter i pausene på forslag om nytt håndhevingssystem og KOFAs nye rolle. Påmelding her– og vær rask, det er ikke mange ledige plasser igjen nå!
Tre kommuner om sine innovative anskaffelser
Gjennom innovative anskaffelser har blant annet Nittedal kommune, Oslo kommune og Trøndelag fylkeskommune fått løsninger for mer bærekraftig og økonomisk eiendomsdrift. Leverandørutviklingsprogrammet inviterte inn bedriftene og oppdragsgiverne til å dele sine erfaringer i et webinar.
Mer forskningsbaserte NAV-innkjøp
– Vi er enige i at NAV må jobbe mer kunnskaps- og forskningsbasert i sine innkjøp av arbeidsmarkedstiltak, sier Rune Kvarme, fagsjef for arbeidsinkludering i Samfunnsbedriftene. Han kommenterer regjeringens stortingsmelding nr. 33 «En forsterket arbeidslinje», som nylig er fremlagt.
Forsvarsinnkjøp fra norske bedrifter
Det må inngås forpliktende kontrakter med varighet langt ut over det som til nå har vært vanlig. Samtidig må forsvarssektoren som hovedregel anskaffe fra de norske bedriftene som utgjør den strategiske ressursen som forsvarsindustrien er, skriver Forsvars- og sikkerhetsindustriens forening.
Ytterligere skjerpet kamp mot arbeidslivskrim
EL og IT Forbundet er positive til at Telenor har inngått samarbeidsavtale med Skatteetaten for å hindre at leverandører som ikke betaler skatter og avgifter får tilgang til deres anbud. For ytterligere å skjerpe Telenors arbeid mot arbeidslivskriminalitet ønsker EL og IT Forbundet å invitere de med i Fair Play Bygg, heter det i Nettverk.
Taper anbud pga AFP-avgift
– I dag er AFP-avgiften på 2,7 %. Det er akkurat det som gjør at mange av våre medlemmer taper anbud i forhold i til uorganiserte bedrifter, uttalte adm. dir i NHO Service og Handel Anne-Cecilie Kaltenborn på Arendalsuka ifølge NTL Magasinet.
Vekket ordførere
Ordførerne i Nord-Østerdal gjør det tydelig at de vil vektlegge det lokale næringslivet i forslaget til en felles innkjøpspolitikk for offentlige anskaffelser, skrer Arbeidets Rett. Noe av bakgrunnen er at daglig leder i SK Bygg, Morten Kolstad, ut mot praksisen ved offentlige innkjøp i Fjellregionen etter å ha tapt kampen om ny politistasjon på Tynset,
Flomrammet budsjettsprekk
Hadsel kommune vedtok å sette av tre mill til gjenoppbygging av en bro, som ble tatt av flom i september 2021. Det har allerede påløpt kostnader på drøyt én million, og vinneren av anbudet på ny bru tilbød jobben gjort for 7,3 mill, forteller kommunedirektøren i saksfremlegget, ifølge Vesteraalens Avis.
Kjenne sin besøkelsestid
– Offentlige myndigheter har et stort etterslep på vann, kloakk, vegvedlikehold og utbygging. Nå har de en gedigen mulighet til å få gjennomført prosjekter med god konkurranse på anbudene, påpeker daglig leder Sverre Skogly i Skogn Frent A/S overfor mn24.no.
Dynamisk bilinnkjøpsordning
Orkland skifter ut bilparken, og nå er første steg i gang. – Potensielle leverandører må kjenne sin besøkelsestid. Anskaffelsen foregår denne gangen som en dynamisk innkjøpsordning, som vil si at det er en totrinns anbudsprosess. Første steg er kvalifisering av leverandører. rundt 120 biler i en periode på fem år.
Forsvarsbygg må tenke annerledes
På terskelen til tidens forsvarsoppbygging er budskapet fra de lokale entreprenørene klart. De er klare til å bidra, men de er avhengig av at Forsvarsbygg tenker annerledes og samspillsrelatert for å få så effektive prosjekter som mulig, melder folkebladet.no. Over 15 mrd skal investeres i infrastruktur i Indre Troms de neste 12 årene.
Mer konkurransedyktige i anbud
NG Group tar i bruk flere biogassdrevne og elektriske lastebiler i sin flåte. I løpet av året planlegger selskapet å introdusere 4 el- og 14 biogassbiler som en del av sin bærekraftstrategi. Satsingen er med på å gjøre selskapene i konsernet mer konkurransedyktige i anbud og tiltrekke kunder ved å fremheve miljøprofilen.
Lagt vekt på energiforbruk
Kartlegging av havbunn skal gjøres med lavere klima- og miljøavtrykk. Et av verktøyene som blir brukt for å redusere påvirkningen er offentlige anskaffelser. Mareano ved Kartverket kjøper kartleggingstjenester i det kommersielle markedet. De har siden 2022 vektlagt energiforbruk til fartøyet som blir brukt under sjømåling, når anbud blir evaluert.
Kjøper ikke lokal strøm
En rekke kommuner kjøper strøm fra Alta-selskapet Ishavskraft, ikke fra det lokale Varanger Kraft, som enkelt kommuner dessuten er medeier i. Dette på tross av kommunenes oppfordringer til å kjøpe lokalt. – Årsaken er at dette har vært ute på anbud, og dermed ble Ishavskraft valgt, da de leverer billigst strøm, skriver ifinnmark.no.
Tysk/norsk fellesanskaffelse
Kontrakten for det nye tysk-norske missilsystemet Supersonic Strike Missile (3SM) er signert mellom Forsvarsmateriell og Kongsberg Defence & Aerospace. Norsk andel av prosjektets innledende designfase er 1, 075 mrd inkl. bl.a. usikkerhetsavsetning og gjennomføringskostnader. Forsvarsmateriell er ansvarlig kjøper for begge nasjoner
Jakter attraktive anbud
Hvordan påvirker f.eks. vurderingsgrunnlag, inndeling i underentrepriser, miljøhensyn og kontraktslengde leverandørenes vilje til å levere tilbud? Det skal et treårig forskningsprosjekt ved Handelshøyskolen i Umeå svare på. «Skape attraktive anbud – strategiske verktøy for flere tilbydere» er prosjektets navn, ifølge upphandling24.se.
Nettverk for kontraktsoppfølging
Sveriges Offentliga Inköpare (SOI) lanserer i høst et nyopprettet nettverk for kontraktsoppfølging. – Vi kan lære mye av hverandres arbeid og hente inspirasjon. Dette er virkelig et område som bidrar til å gjøre en reell forskjell, til å få en høyere tillit til offentlige anliggender og som også kan bidra til å spare mye økonomisk, heter det.
Nytt klimaberegnings-verktøy
En ny avtale mellom Kommunernes Landsforening (KL) og Center for offentlig-Privat Innovaton skal støtte opp om kommunenes arbeid for å redusere klimaavtrykket på byggeplasser. Som en del av avtalen vil KL dele ut et nytt beregningsverktøy som gjør at kommunene kan integrere effekten av utslippsfrie maskiner i klimaregnskapet.
Hvor mye skal politikerne regulere?
I en høring i Folketinget i regi av Dansk Erhverv og Radikale Venstre om det opp et spørsmål om hvor mye politikerne skal detaljregulere offentlige anskaffelser. For mye regulering skaper unødvendig byråkrati, som har motsatt effekt – nemlig at færre oppgaver tilbys til private fordi prosessen og kravene er for tunge, heter det fra høringen.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 13.september"