Seks av ti lokalmatprodusenter vet lite om offentlige innkjøp, tiltak anbefales

Anbud365: Seks av ti lokalmatprodusenter vet lite om offentlige innkjøp, tiltak anbefalesPå bildet adm.dir. Nina Sundqvist i Stiftelsen Norsk Mat, en av oppdragsgiverne til en undersøkelse i regi av Oxford Research om lokalmatprodusentenes kompetansebehov (foto: Caroline Roka).

Skriv ut artikkelen

Nær seks av ti lokalmatprodusenter har lav kompetanse når det kommer til det offentliges anskaffelser, men bare 6% av dem prioriterer å ville bli bedre på dette. Det fremgår av en rapport fra Oxford Research, som anbefaler å ta grep. Tettere samarbeid med ulike offentlige aktører kan bidra til å gi bedriftene markedsmuligheter for lokalmat, heter det.

Bakgrunnen for oppdraget til Oxford Research er et felles arbeid utført av Innovasjon Norge, Stiftelsen Norsk Mat og Landbruksdirektoratet av tilbudet til lokalmatbedrifter. Arbeidet indikerer at det har skjedd en endring i kompetansebehovet og etterspørselen etter kompetansetjenester. I jordbruksoppgjøret for 2023 ble avtalepartene enige om at det burde gjennomføres en kartlegging av lokalmatprodusentenes kompetansebehov og av om dagens kompetansetilbud er dekkende.

59% med lav kompetanse

Evalueringen er gjennomført i perioden fra mars 2024 til august 2024, i rapporten «Kartlegging av kompetansebehov og -tilbud for lokalmatprodusenter» foreligger resultatene

Det viser seg at lokalmatbedrifter har varierende kompetanse innen bedriftsutvikling og strategi. De største svakhetene finnes innen eksport og internasjonalisering (59% har lav kompetanse), offentlige anskaffelser (59% har lav kompetanse) og strekkoder og miljøvaredeklarasjon (33% har lav kompetanse).

Styrke arbeid med offentlige innkjøp

Så er de ti spørreundersøkelsen spurt om hvilke tre til fem kompetanseområder innen bedriftsutvikling og strategi lokalmatprodusentene ønsker å prioritere fremover for å få til videre utvikling av bedriften? Her svarer bare seks prosent offentlige anskaffelser.

Oxford Research kommer imidlertid med anbefalinger i sin rapport, og ev av disse gjelder å styrke arbeidet med offentlige innkjøp.

– Et tettere samarbeid med ulike offentlige aktører om offentlige innkjøp av lokalmat kan være med på å gi bedriftene markedsmuligheter. Det bør jobbes videre med hvordan man kan få dette til samt sentrale barrierer som forhindrer det, heter det i denne anbefalingen.

Bli den første til å kommentere på "Seks av ti lokalmatprodusenter vet lite om offentlige innkjøp, tiltak anbefales"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.