Det ble en skikkelig «runddans» for Forsvarsmateriell i etterkant av gjennomføringen av en konkurranse. Her ble både rettsapparatet – flere ganger – og Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA) – en gang – budt opp til «dans». Det var tre tilbydere som ikke var tilfredse med Forsvarsmateriells avviks-håndtering som sto bak disse oppfordringene. Forsvarsmateriell prøvde og prøvde gjennom flere runder, men gav til slutt opp og avlyste det hele. Skjønnsutøvelsen ble for komplisert. Kontraktstildelingen kom aldri.
Historien fremgår av forføyningssak 24-191323TVI-TOSL/08 ved Oslo tingrett.
Saken dreier seg om en rammeavtale for kjøp av sivilt forbruksmateriell til Forsvaret. Den ble kunngjort i mars i fjor, da av Forsvarets logistikkorganisasjon (FLO). Anskaffelser er senere overdratt til Forsvarsmateriell som ledd i omstillingen i Forsvaret. Konkurransen om rammeavtalen med en maksverdi på 400 mill. ble gjennomført som åpen anbudskonkurranse.
Pris og miljø
Tildelingskriteriene var 70% pris og 30% miljø. Det var bedt om priser på 142 produkter. Forsvarsmateriell hadde for egen vurderings del fastsatt en terskel for +/- 20% avvik fra etterspurt spenn på varelinjene i prismatrisen. Og her var kilden til problemene som oppsto. Det var lagt opp til at kontrakt skulle tildeles og signeres i juni i 2024.
Det kom inn tilbud fra tre leverandører: Maske, Norengos og Lyreco. I juni i fjor ble kontrakten tildelt Norengros. Kort tid etterpå klaget de to andre på tildelingsbeslutningen, men Forsvarsmateriell tok ikke klagene til følge.
«Runddansen»
I august i fjor sendte Maske klage til KOFA, der Forsvarsmateriell sa ok til å vente med kontraktssignering til klagenemnda hadde behandlet klagen. Også Lyreco klaget til KOFA ved denne korsveien.
I november konkluderte KOFA med at det forelå brudd på anskaffelsesregelverket ettersom Forsvarsmateriell hadde fastsatt en terskel for godkjenning av avvik fra størrelseskrav på 20% og med dette ikke hadde gjort tilbudene sammenliknbare. Da forelå rett og plikt til å rette feilen ved å prissette alle avvik, slo klagenemnda fast.
Ny kontraktstildeling
Forsvarsmateriell fulgte opp KOFA med ny tildeling, der Lyreco ble vinner. Norengros var best på pris, Lyreco på miljø. Det viste seg ved denne tildelingen at Norengos hadde avvik på 11 produkter, Maske på åtte og Lyreco på 20.
Men det stoppet ikke der. De to som ikke vant ved denne tildelingen, begjærte midlertidig forføyning med krav om at det ikke skulle inngås kontrakt før det er avgjort om konkurransen er utformet i strid med anskaffelsesregelverket eller ei.
Miljøkriteriet nå
Oslo tingrett (sak 24-191323TVI-TOSL/08) konkluderte med at Forsvarsmateriell hadde begått feil ved at leverandørene hadde oppnådd poengmessig uttelling under miljøkriteriet ut fra hvilken sertifisering et produkt med avvik har, uten at denne fordelen er utjevnet, enten under pris- eller miljøkriteriet. En feil som kan sammenliknes med den feilen som KOFA fant, konstaterer domstolen, som ikke gav noen føringer på hvordan feilen skulle rettes innenfor rammen av regelverket.
Men Forsvarsmateriell prøvde, men anså balansen mellom miljø-fordelen og skjønnsutøvelsen etter KOFA-saken som meget usikker. Imidlertid: Ny tildeling fra Forsvarsmateriells side kom. «Svaret» kom raskt: Ny midlertidig forføyning fra Lyrecos side i tillegg til en klage til oppdragsgivere fra Maske.
Og da gav Forsvarsmateriell opp og avlyste konkurransen med øyeblikkelig virkning.
Bli den første til å kommentere på "Komplisert skjønnsutøvelse gav «runddans» i stedet for tildeling av kontrakt"