Statens vegvesen Region Øst inntok ikke noen bestemmelse om lønns- og arbeidsvilkår i kontrakten som fulgte med konkurransegrunnlaget. Først i kontrakten som ble inngått, er bestemmelsen inntatt. Ifølge regelverket skal en oppdragsgiver opplyse om at kontrakten vil inneholde slike krav i kunngjøringen eller konkurransegrunnlaget. Dermed slo Kofa fast at Statens vegvesen Region Øst hadde brutt regelverket.
I Kofa-sak 2017/15 gjaldt det en klage på Statens vegvesen Region Øst. I mars i fjor kunngjorde vegvesenet en åpen anbudskonkurranse for inngåelse av rammeavtale med flere leverandører om planleggings- og prosjekteringstjenester. Det skulle inngås avtale med mellom fem og ti leverandører. Anskaffelsens verdi var anslått til mellom 200 og 280 millioner kroner.
Flere punkter var med i klagen, men bare ett av dem førte frem. Klageren kom ikke noen vei med påstander om at Statens vegvesen Region Øst hadde brutt regelverket ved innhentingen og evalueringen av referanser, ved å benytte en avropsklausul i rammeavtalen som ikke reflekterte rangeringen av leverandørene og ved at antall parter i rammeavtalen ble endret i forbindelse med endring av tildelingsbeslutningen.
Ikke regulert i rammeavtalen
Men klageren hevdet at forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter ikke var etterlevet, fordi krav til lønn- og arbeidsvilkår ikke var regulert i rammeavtalen, heter det, og: – Denne manglende reguleringen kan ha medført prisforskjeller på tilbudt arbeid, noe som i tilfelle har gått utover klager. Det vises i denne forbindelse til klagenemndas avgjørelse i sak 2008/143, hvor det blir fastslått at mangelfull regulering av lønns- og arbeidsvilkår vil være et brudd på de nevnte regelverk.
Konkurransegrunnlaget regulerer ikke lønns- og arbeidsvilkår, innrømmet oppdragsgiveren, som imidlertid opplyste Kofa om at krav til lønns- og arbeidsvilkår er oppstilt i den endelige kontrakten som ble inngått. Dette medfører ingen vesentlig endring.
Rådgivere og sosiale dumping
Oppdragsgiveren var ikke enig i at manglende krav til lønns- og arbeidsvilkår i konkurransegrunnlaget har hatt en innvirkning på konkurransen for klagers del eller for den generelle deltagelsen i konkurransen. – Konkurransen gjelder en rådgivningstjeneste og erfaringsmessig er dette et område hvor sosial dumping ikke er et reelt problem, fremhevet Statens vegvesen Region Øst.
Kofa slo fast at i kontrakten som utgjorde en del av konkurransegrunnlaget hadde oppdragsgiveren ikke inntatt noen bestemmelse med krav til lønns- og arbeidsvilkår. Kofa:
Lønns- og arbeidsvilkår
– Av forskrift om lønns- og arbeidsvilkår i offentlige kontrakter av 8. februar 2008 nr. 112 § 5 første ledd følger det at oppdragsgiver skal stille krav i sine kontrakter om at “ansatte hos leverandører og eventuelle underleverandører som direkte medvirker til å oppfylle kontrakten, har lønns- og arbeidsvilkår i samsvar med denne bestemmelse.”
– Slik saken er opplyst er det imidlertid ikke grunnlag for å konstatere at konkurransen kunne ha fått et annet utfall dersom innklagede hadde inntatt en bestemmelse om lønns- og arbeidsvilkår i den opprinnelige kontrakten, fastslo Kofa.
Bli den første til å kommentere på "Statens vegvesen brøt regler, krevet ikke lønns- og arbeidsvilkår i kunngjøring"