Blir gradvis færre tilbydere innen sosial boligbygging; jakter tiltak

Anbud365: Blir gradvis færre tilbydere innen sosial boligbygging jakter tiltakKonkurrensverket, her ved generaldirektør Richard Jermsten, anbefaler tiltak for å bedre konkurransen på det offentlige, sosiale boligmarkedet (foto: Andreas Eklund).

Skriv ut artikkelen

Konkurransen i den offentlige, sosiale boligbyggingen i Sverige svekkes. Det glir gradvis færre tilbydere. Konkurrensverket liker ikke utviklingen og anbefaler å se nærmere på tre områder som bør utredes for å skape bedre konkurranse. Ett av de prioriterte områdene er offentlige anskaffelser. En slik utredning bør gi bedre anskaffelser og anskaffelsesprosesser. Men uten bedre statistikk og oversikt blir dette arbeidskrevende.

I en fersk rapport, «Bättre konkurrens i bostadsbyggandet – En uppföljning av utvecklingen 2015–2018 samt en kartläggning av fortsatt utredningsbehov», går Konkurrensverket nærmere inn på utfordringene knyttet til den offentlige, sosiale boligbyggingen i Sverige. De såkalte allmennyttige boligselskapene står for ca. 16% av alle nybygde boliger i flerbolighus. Da de offentlige byggherrene vanligvis ikke har ressurser til å bygge i egenregi, legger de oppdragene ut på anbud.

Myndighetene mener at det er av største betydning at konkurransen på dette området fungerer, heter det i rapporten. Blant annet ser man her en mulighet for at utenlandske byggentreprenører kan komme seg inn på det svenske markedet. Økt utenlandsk konkurranse kan bidra til reduserte boligpriser.

Tallet på tilbydere går ned

I konkurranse de senere årene er det gjennomsnittlige tallet på tilbydere i slike konkurranser gått ned. Konkurrensverket gjennomførte en studie for årene 2009 til 2013 og fant et gjennomsnitt på ca. 4,1 tilbydere – noe lavere enn for anbudsmarkedet i sin helhet. Her var snittet 4,6 tilbydere i 2013.

Indikatorer tyder å at tallet er lavere nå enn i 2013. En undersøkelse som Konkurrensverket gjennomførte av anbudene som gjaldt sosial boligbygging i 2018 tyder på at snittallet for tilbydere er 3,3.  I nesten 41% av anskaffelsene var det to eller færre tilbydere. Tilsvarende tall for 2009 – 2013 var 20%. Antall avbrutte konkurranser er økt fra 22 til 56. Årsaken til avbrutte konkurranser er ikke analysert, men Konkurrensverket peker på at en av grunnene kan være at det bare kom inn en tilbyder.

Noen fikk aldri tilbud

Sveriges Allmännyttiga Bostadföretag (SABO) rapporterer også at anbudskonkurransen svekkes. En undersøkelse i 2016 blant 64 medlemsselskap som gjaldt nybygg-prosjekter viste at i 81% var det tre eller færre tilbydere. 27% fikk et tilbud og 37% to tilbud. I 3% av tilfellene kom det ikke inn et eneste tilbud.

En forklaring på utviklingen, skriver konkurransemyndighetene, kan være at den økte sosiale boligbyggingen de fire siste årene har ført til kapasitetsbrist. De økte boligprisene kan dessuten ha gjort at boligforetakene i høyere gard har valgt å satse på andre segment i markedet.

Aktuelle tiltak

Blant tiltakene for å øke konkurransen peker Konkurrensverket på økt samordning mellom de aktuelle byggherrene i tillegg til utvikling av nøkkelferdige typehus. Slike tiltak, heter det, kan forbedre konkurransen og stimulere industrialisering av byggingen og derved lede til å presse ned byggeprisene. Kommunale særkrav kan også bidra til å begrense konkurransen og derved gi økte priser.

Såkalte «Kombohus» er nøkkelferdige hus til en fast lav pris. Det dreier seg om standardiserte boligbygninger, som er utviklet for å senke kostnadene i produksjon av nye flerfamiliehus. Slike, mener Konkurrensverket, kan gi muligheter for utenlandske aktører da det gir grunnlag for større anskaffelsesvolum. Dette igjen gjør det lettere å industrialisere byggingen og senke byggekostnadene.

Konkurrensverket peker også på reglene som åpner for å dele opp kontrakter, som kan bringe flere mindre selskaper inn i markedet.

Bli den første til å kommentere på "Blir gradvis færre tilbydere innen sosial boligbygging; jakter tiltak"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.