– Risikoavlastningsmidler er viktig – viktigere enn man kanskje tror. Vi har tøffe krav på oss som oppdragsgivere, og vår måloppnåelse må også lønne seg for leverandørene, sa Bettina Sandvin, utbyggingsdirektør i Bane NOR, på et arrangement under Arendalsuka i regi av Leverandørutviklingsprogrammet (LUP). Hun var tydelig på at risikoavlastningsmidler er en avgjørende faktor for suksess. Politikerne som var til stede, hadde ulike oppfatning av slike midler, men var enige om at LUP er en sentral innovasjons-aktør.
Med representanter fra både det offentlige, næringslivet og politiske partier, rettet LUP oppmerksomheten mot utfordringer og muligheter knyttet til innovative anskaffelser i tiden fremover. Diskusjonene tok utgangspunkt i konkrete eksempler på hvordan innovative anskaffelser har ført til utvikling av kostnadseffektive og bærekraftige løsninger, spesielt innen helse og infrastruktur.
KlimaGrunn og Berntsen
I tillegg til Sandvin var så vel adm.dir. i Statsbygg, Harald Nikolaisen og vegdirektør Ingrid Dahl Hovland på plass, sammen med representanter for et par selskaper som har levert lovende innovative løsninger. Blant disse Odd Arne Fauskerud fra Multiconsult, som delte erfaringer fra arbeidet med sikring av kvikkleire og Innovasjonspartnerskapet Klimagrunn. Her var Bane NOR, Statsbygg og Statens vegvesen oppdragsgivere.
Anbud365 kommer med en egen artikkel om KlimaGrunn en av de nærmeste dagene.
Et konkret forslag kom nettopp fra fra Fauskerud: Å forlenge og utvide kontraktsperioden for slike prosjekter, slik at de får nok «proof of concept» til at flere ser nytteverdien av å ta i bruk løsningen.
Hege Eiklid, gründer og daglig leder i Innocom, står bak aktiviseringstjenesten Berntsen, innovasjonen som har gjort det mulig for eldre å bo hjemme lenger. Hun fremhevet hvor viktig det var at kommunen la til rette for tett samarbeid mellom utviklerne og brukerne. -Innovasjonspartnerskap fungerer godt til å støtte gründere og tilrettelegge for at løsningene blir tatt i bruk, ifølge Eiklid.
Risiko, deling og insentiver
Blant politikerne som deltok, var det delte meninger om gjeninnføring av en ordning med risikoavlastning, mens LUP på sin side mener det trengs både risikoavlastningsmidler, insentiver og en sterkere delingskultur blant de offentlige innkjøperne om vi skal lykkes med å øke graden av innovative anskaffelser i offentlige innkjøp.
I 2023 var det gjennomført 13 innovasjonspartnerskap, hvorav 11 av de utviklede løsningene var gått til kjøp. Samtidig pekte 84% av innkjøperne på at innovasjonspartnerskapet og utviklingen av nye og bedre løsninger ikke ville vært mulig uten risikoavlastningsmidler til å gjennomføre innovasjonspartnerskapet.
Avgjørende med høy innovasjonstakt
I sin oppsummering fra dette møtet i Arendalsuka skriver LUP at det ble klart at for å lykkes, må det satses på en kombinasjon av risikoavlastningsmidler, økt delingskultur og sterkere insentiver. Samtidig ble det påpekt behovet for samarbeid for å sikre at innovative løsninger ikke bare utvikles, men også implementeres i stor skala. Dette vil være avgjørende for å holde innovasjonstakten høy og møte samfunnets økende behov på en bærekraftig og kostnadseffektiv måte, slås det fast.
Bli den første til å kommentere på "Byggherre: Risikoavlastningsmidler avgjørende for innovativ suksess"