Fremtidens samfunn krever innovasjon i dag – offentlige innkjøpere i en av hovedrollene

Anbud365: Fremtidens samfunn krever innovasjon i dag – offentlige innkjøpere i en av hovedrolleneToppmøtet i dag samlet de fem eierne og de 30 partnerne i Nasjonal program for leverandørutvikling for å dykke ned i programmets resultater så langt og «veien videre». Programmets leder er Per Harbø (i midten foran), her flankert av næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (t.h. foran) og statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Skriv ut artikkelen

Vi går inn i en periode i samfunnsutviklingen der innovasjon vil sette sitt tydelige preg på hva som skal og bør skje. Et sentralt verktøy er offentlige anskaffelser, og ledere som ikke skjønner det, tar ikke sitt ansvar slik de burde. Dette kom frem på dagens toppmøte i regi av Nasjonalt program for leverandørutvikling, eller innovativeanskaffelser, som de nå gjerne kaller seg. Programmet er en motor i arbeidet med å til innovative anskaffelser – Norges raskeste slik, ifølge markedsføringen.

Nasjonalt program for leverandørutvikling har eksistert siden 2010, og står nå overfor sin tredje programperiode á 5 år. Dersom regjeringen og Stortinget vil, blir det en slik tredje periode. Og næringsminister Torbjørn Røe Isaksen og statssekretær Paul Chaffey i Kommunal- og moderniseringsdepartementet ordla seg slik på møtet i dag at det er lov å være optimistisk.

Lederen for programmet, Per Harbø, kunne fortelle at i løpet av programmets første år – 2010 – bidro de til at fire anskaffelser kom ut som innovative. I 2017 var antallet 195, etter kunngjøringer på Doffin å dømme. Og et anslag tilsier at drøyt 250 offentlige virksomheter for tiden arbeider med innovasjon, som kan ende i en innovativ anskaffelse – enten på egen hånd eller med støtte fra programmet.

Den raskeste innovasjonsmotoren

Det er NHO, KS, Difi, Innovasjon Norge og Norges Forskningsråd som i dag står bak programmet, som ofte kalles Norges raskeste innovasjonsmotor. Harbø mente at potensialet langt fra var tatt ut, og antydet fire sentrale elementer for «veien videre»: En sentral rolle for fylkeskommunene, løfte frem de beste (antydningsvis de 37 beste) som gode eksempler, mer av type fellesanskaffelser og bli bedre på resultater og analyseverktøy.

Naturlig nok var næringsministeren svært opptatt av den kommende stortingsmeldingen for offentlige anskaffelser. Den er ventet hver dag som helst nå. Han kalte meldingen for et strategidokument, som peker ut innsatsretninger og angir hvorledes man i praksis kan benytte regelverket til å nå resultater. Grønne anskaffelser og innovasjon kommer til å bli sentrale elementer i meldingen.

Krav til ledere

Noen regelendringer er det ingen grunn til å vente seg. Derimot kommer det noen ord om hva som er et lederansvar i det offentlige i dag. Offentlige anskaffelser skal brukes for utvikling av organisasjonen og av tjenestetilbudet til innbyggerne. Ledere som ikke åpner hele sin organisasjon for dette, skjønner ikke sin lederrolle. Dette må de forstå, blir trolig budskapet på dette punktet i meldingen. Og dette gjelder ikke minst innovative anskaffelser.

Røe Isaksen bebuder en kulturendring i det offentlige, særlig muligheten til å ta en noe større risiko enn i dag. Det må være en ansvarlig risiko, men det skal ikke hete at man ikke tro til fordi man var redd for å ta den risikoen som en innovativ anskaffelse fører med seg.

Offentlige anskaffelser viktig verktøy

Som statsråden var også statssekretær Chaffey opptatt av en stortingsmelding. Hans melding dreier seg utelukkende om innovasjon, og ligger litt lengre ut i tid. Poenget er at samfunnet er avhengig av innovasjon – nye arbeidsplasser skal skapes, nye næringer og eksportprodukter skal komme til, og organisasjonene skal tilpasse seg til en ny tid. Innenfor denne helheten er bruk av offentlige anskaffelser et veldig viktig verktøy, konstaterte statssekretæren.

Til å åpne møtet med programmets eiere og 30 partnere stilte styreleder i KS, Gunn Marit Helgesen og adm. dir i NHO, Ole Erik Almlid. Ingen i salen – og heller ikke utenfor – bør tvile på forankringen eller at det er viktigere enn alene en litt utfordrende innkjøpsøvelse i rekken av de mange. Det er snakk om å legge til rette for en god fremtid.

Bli den første til å kommentere på "Fremtidens samfunn krever innovasjon i dag – offentlige innkjøpere i en av hovedrollene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.