7 av 10 ansatte i svensk byggebransje tror at korrupsjon finnes i egen bransje, nær hver tredje av disse igjen mener at korrupsjon forekommer ofte eller alltid. Tre av ti offentlige innkjøpere i vårt naboland i øst mener å ha sett tegn til konkurransebegrensende samarbeidet siste året. Dette fremkommer av undersøkelser i regi av Konkurrensverket, der innkjøperne tar til orde for etablering av et register over tilbydere som ikke skikker seg etter regelverket.
Konkurrensverket har gjennomført to undersøkelser for å kartlegge hvor utbredt det er å mene at konkurransebegrensede samarbeid forekommer. En av undersøkelsene omfatter 660 innkjøpere, der halvparten har sitt virke i kommuner eller kommunale selskap. Av resultatene her er at de spurte mener at bygg er den bransjen der det oftest forekommer tegn på konkurransebegrensende virksomhet.
Den andre undersøkelsen gjaldt byggebransjen og var rettet mot ansatte der. Nær halvparten av de som svarte, mente at det fins karteller innenfor egen bransje, mens 71% tror at korrupsjon fins – 29% av disse igjen tror at korrupsjon forekommer ofte eller alltid. 22% av de som tror det fins karteller, tror at det forekommer relativt ofte eller alltid. Bare 11% kjenner til at det finnes en ordning der man kan få ettergitt straff dersom man innrømmer å ha vært med i/er med i et ulovlig kartell, fremgår det av undersøkelsesresultatene.
Usunn konkurranse i byggebransjen
Undersøkelsene gir i sum et bilde av at både leverandører og innkjøpere tror at det finnes usunn konkurranse i byggebransjen.
Resultatet av undersøkelsene skal Konkurrensverket benytte i sitt forebyggende arbeid og for å skape kunnskap om konkurransesituasjonen på anskaffelsesmarkedet.
I undersøkelsen er innkjøperne invitert til å komme med ønskemål når det gjelder tiltak for å komme til livs konkurransebegrensende samarbeid. Ett av tiltakene er etablering av et register basert på internasjonale standarder over tilbydere som trår feil. En av ti spurte innkjøpere har i det siste året benyttet seg av reglene om frivillig eller obligatorisk avvisning, men de opplever regelverket for frivillig og obligatorisk avvisning som utydelig.
Kvalitetssvikt ved unormalt lave tilbud
Det påpekes at det er tydelige problemer med sviktende kvalitet i leveranser som bygger på unormalt lave tilbud. En strengere lovgivning trengs, heter det, ettersom tilbydere som legger seg lavt, gjerne er dyktige i å ordne sine tilbud slik at de kommer rundt skal-kravene.
Vennskapskorrupsjon oppleves av innkjøperne som et problem og mottiltak kan være økt transparens, mindre hemmelighold og en tydeligere grensedragning mellom den som anskaffer og den øvrige virksomheten.
Bli den første til å kommentere på "Foreslår register over tilbydere som har deltatt i ulovlig anbudssamarbeid"