Et «krisepakke»-innspill fra 38 sentrale aktører i bygg og anlegg inneholder forslag til 11 tiltak fra området offentlige anskaffelser. Det dreier seg om akutthjelp og tiltak som kan virke på lengre sikt. Også innovative anskaffelser er med på tiltakslisten. Innspillet forteller sitt klare språk om at offentlige anskaffelser er svært sentrale i arbeidet med å holde entreprenører og andre leverandører oppe gjennom krisen.
I en oppfordring til regjeringen om en krisepakke – Korona: Krisepakke bygg-, anlegg- og eiendomsnæringen – er offentlige anskaffelser en sentral del. Styrk offentlige oppdragsgivere for å holde hjulene i gang, heter det. NHO har sammenfattet oppfordringen som er basert på 38 innspill fra organisasjoner og byggherrer i bygg- og anleggsnæringen.
Det er viktig, heter det, at det offentlige tydelig formidler til næringslivet at de fortsetter å handle. Et signal om at det offentlige ønsker å bruke innkjøpsposisjonen som et verktøy i krisehåndteringen er viktig i seg selv, og gjennomføring og fremskynding av nye og påtenkte prosjekter er et viktig redskap for å holde aktiviteten oppe i BAE-næringen. Så listene over de 11 anbefalte tiltakene:
Tiltak som bør gjennomføres umiddelbart
• Iverksett plan- og designkonkurranser/parallelloppdrag/prosjektering som vil gi offentlige aktører nyttige innspill på hvordan viktige samfunnsoppgaver kan løses.
• Bruke hjemmelen i del III (§ 19-4) til å dele opp kontrakter, slik at flere bedrifter kan delta i konkurransen.
• Alle kommuner, fylker og statlige innkjøpere går gjennom alle ferdigprosjekterte prosjekter. Det settes ut vedlikeholdspakker for tekniske installasjoner i bygg og vedlikeholdsetterslep tettes.
• Ta initiativ til en felles regulering av konsekvensene av koronaviruset i utformingen av konkurransegrunnlagene.
• I pågående konkurranser bør tilbudsfristen forlenges for å sikre avklaring og en balansert regulering av konsekvenser knyttet til koronaviruset (tid og penger).
• Innholdet i konkurransegrunnlaget og kontraktsbestemmelser som sikrer balansert fordeling av risiko mellom partene.
• Sikre at tilbudskonkurranser gjennomføres uten forsinkelser og avbrudd.
• Engasjere den rådgivende delen av næringen til å utvikle nye prosjekter “på tegnebordet”, slik at volumet av offentlige BAE-prosjekter i nær fremtid økes.
Tiltak som vil ha virkning på lengre sikt
• Sikre at det legges frem utfyllende gjennomgang av planlagte anskaffelser som it-prosjekter, tjenesteanskaffelser og bygge- og vedlikeholdsprosjekter som kan klargjøres for gjennomføring.
• Stimulere til økte offentlige investeringer på områder som helse, klima, bygg og transport. Dette vil ikke bare gi næringslivet positive signaler gjennom vanskelige tider, men det vil også sørge for at vi får en god overgang når ting normaliserer seg og de kortsiktige tiltakene trekkes tilbake.
Og et innovasjonstiltak
• Stimulere til innovative offentlige anskaffelser i regi at Nasjonalt program for leverandørutvikling og krevende kunder for å utvikle nye fremtidsrettede løsninger og for å utvikle bedriftene til morgendagens krav.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: 11 krisetiltak fra 38 bygg- og anleggsaktører"