Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. februar

Anbud365: Offentlige anskaffelser Stort og smått 1. februarKongen i statsråd kan under visse omstendigheter fatte vedtak om at en anskaffelse ikke kan gjennomføres, eller at det skal settes vilkår for den (foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix).

Skriv ut artikkelen

Kofa med brukerundersøkelse, toppledermøte om innovative anskaffelser og forskning som skal analysere unormalt lave tilbud. Sykehusinnkjøp varsler at påmeldingen til årets utgave av dialogkonferansen nå er åpnet, helsesjefer vil ha åpenhet om legemiddel-priser og i Sverige er pågangen på Konkurrensverkets varslingslinje for offentlige anskaffelser heller mager så langt. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.

Kofa med brukerundersøkelse

Kofa har to ganger tidligere hatt en brukerundersøkelse. Svarene gav nyttige innspill til hvordan klagenemnda kan forbedre klagebehandlingen. Nå er igjen sjansen der til å bidra til å gjøre Kofa bedre ved å svare på årets undersøkelse.

Klart for Sykehusinnkjøps dialogkonferansen 2019

Etter suksessen i fjor arrangerer Sykehusinnkjøp HF for andre år på rad sin dialogkonferanse. Konferansen arrangeres 2. til 3. april på Scandic Holmenkollen Park Hotel i Oslo. Der ønsker vi våre leverandører og samarbeidspartnere velkommen til to dager med faglige diskusjoner. Påmelding til konferansen er nå åpen.

Toppledermøte om innovative anskaffelser

Nasjonalt program for leverandørutvikling inviterer statsråder, partnere og sitt programstyre til toppledermøte om innovative offentlige anskaffelser torsdag 28. mars. På møtet skal det være en meningsutveksling om status og nye planer for et skalert arbeid med innovative offentlige anskaffelser i Norge.

Helsesjefer vil ha åpenhet om legemiddel-priser

Toppsjefene i Statens legemiddelverk og Helsedirektoratet vil ha åpenhet om prisen på legemidler. Det kom frem i en høring på Stortinget nylig, melder Bergens Tidende. Direktør Kjetil M. Istad i Sykehusinnkjøp HF forsvarte på sin side avgjørelsen om at prisen på legemidler innkjøpt til sykehusene i utgangspunktet skal være konfidensielle.

God bestillerkompetanse gir digital sikkerhet

Regjeringen har lansert nye nasjonale strategier for å styrke samfunnets digitale sikkerhet. Digital sikkerhet angår alle og er en hovedprioritet for regjeringen, heter det, og blant 10 viktige start-råd er: «Sats på god bestillerkompetanse og gjør en risikovurdering som forankres hos ledelsen».

Skal analysere unormalt lave tilbud

Konkurransetilsynet tildeler til sammen 4,8 mill. i forskningsmidler, bl.a. får SNF ved Ronny Gjendemsjø (Universitetet i Bergen, juridisk fakultet) og Malin Arve (Norges Handelshøyskole) totalt 1,4 mill til et prosjekt som skal analysere unormalt lave bud samt anbudssamarbeid i offentlige og private innkjøpsmarkeder.

Kongen kan stoppe en anskaffelse

Dersom det ikke er mulig å oppnå forsvarlig sikkerhet ved bruk av leverandører fra land Norge ikke har et sikkerhetsmessig samarbeid med, kan Kongen i statsråd fatte vedtak om at anskaffelsen ikke kan gjennomføres, eller at det skal settes vilkår for den, skriver Tor Mikkel Wara, justis-, beredskaps- og innvandringsminister, i et svar til Stortinget.

Anleggsboom på Evenes

Vel 20 entrepriser skal ut i 2019 i forbindelse med utbyggingen av nye Evenes flystasjon. Forsvarsbygg arrangerte i den anledning nylig entreprenørmøte for næringslivet og vel 110 meldte sin interesse for møtet. I løpet av tre år skal nye Evenes flystasjon være klar til å ta imot både F35-flyene og de fem maritime overvåkningsflyene.

Spente på kapasiteten i anleggsmarkedet

Bane NOR, Statens vegvesen og Nye Veier er spent på kapasiteten i markedet når de i 2019 og 2020 planlegger å gå ut i markedet med til sammen 16 milliardkontrakter, ifølge bygg.no.

Vant de tre største vegvesen-kontraktene

Skanska vant de tre største vegvesen-kontraktene i 2018 til en verdi av over ni milliarder kroner. Statens vegvesens oversikt over anbudsåpninger i 2018 viser at rv. 3/rv. 25 Løten – Elverum med en verdi på 5,5 mrd, og fv. 659 Nordøyvegen til tre mrd, var de desidert største utbyggingskontraktene Vegvesenet tildelte i fjor, skriver bygg.no.

Innkjøpsforberedelser i tilfelle «no-deal Brexit»

De skotske myndighetene har foreslått endringer i sin anskaffelsespolitikk i tilfelle av «no-deal brexit» for Storbritannia. Mye av skottenes lovgivning på feltet kommer fra Eu-direktiver og inneholder referanser og krav som vil miste sin betydning uten en EU-avtale, heter det. Men kunngjørings- og tildelingsprosessene vil neppe endres.

Etterlyser anonyme tips

I desember 2018 åpnet Konkurrensverket sin varslingsfunksjon for anskaffelsesproblemer. Hittil er det bare kommet inn ett tips, men man håper på flere tips både fra innkjøpere og leverandører i tiden som kommer, melder upphandling24.se.

Dyrere å klage i Finland

Finland har gjort det dyrere å bringe anskaffelsessaker inn for klageorganet Marknadsdomstolen. Den nye avgiften gjelder fra 1. januar i år. Størrelsen på rettergangsavgiften varierer med omfanget av saken. Om verdien i en anskaffelsessak er minst en mill euro, er avgiften 4100 euro, minst 10 mill 6140 euro.

Satsing på innkjøp i velferdssektoren

En gjennomgang av kommunenes 2019-budsjett viser at en lang rekke kommuner vil bruke offentlig-privat samarbeid for å oppnå bedre kommunal velferd. Noen kommuner vil prøve markedet for å se om de i dag får den rette kvalitet for pengene, andre vil styrke borgernes frie valg eller styrke innkjøpsfunksjonen, ifølge Dansk Industri.

Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 1. februar"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.