Vil ha tettet «smutthull» i reglene om oppdeling av kontrakter

Anbud365: Vil skjerpe reglene, tette «smutthull» i reglene om oppdeling av kontrakterRIF (Rådgivende Ingeniørers Forening) erfarer at innkjøpere ofte ikke legger tilstrekkelig til rette for deltakelse av lokale og regionale aktører, ved oppdeling av innkjøpene, skriver foreningen, her ved sin adm.dir. Liv Kari Skudal Hansteen, i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets 2. delutredning (foto: Nicolas Tourrenc).

Skriv ut artikkelen

Får Rådgivende Ingeniørers Forening (RIF) det som de vil, blir «smutthullet» i reglene om å dele opp kontrakter tettet. I dag er det slik at en oppdeling skal vurderes, men at vurderingen ikke kan etterprøves. Det vil RIF ha slutt på – både oppdeling og begrunnelse skal kunne klages inn for KOFA og Konkurransetilsynet, heter det, bør føre tilsyn med praktiseringen. Regelverket bør skjerpes, mener RIF i sitt høringssvar til Anskaffelsesutvalgets 2. delutredning.

RIF er bransjeforening for kunnskapsbedrifter med virksomhet innen rådgivning, planlegging og prosjektledelse i bygg- og anleggssektoren. Medlemmene har to ulike roller i en anskaffelsesprosess: De er konkurransedeltakere når det offentlige skal inngå kontrakter, og de kan ha som oppgave f.eks. utarbeide konkurransegrunnlagene for kontrakter som inngår i oppdragsgivers prosjekt.

Små og lokale tilbydere

Utvalget var i sitt mandat bedt om å se på anskaffelsesregelverket opp mot lokale og regionale leverandører. Disse er ofte små og mellomstore bedrifter/tilbydere, poengterer RIF i sitt høringssvar, og peker på ulike utfordringer for regionale og lokale bedrifter som skal delta i det offentliges anbudskonkurranser:

  • rammeavtaler for konsulenttjenester som gjøres nasjonale, istedenfor på lokalt eller regionalt nivå, og som ikke åpner for deltilbud.
  • avtalen omfatter en lang rekke ulike konsulenttjenester, men hvor det kun er mulig å gi tilbud på alle samlet.

Behov for innskjerping

Etter dagens regelverk skal oppdragsgiver vurdere oppdeling og at begrunnelsen for valget skal dokumenteres. Det fremgår imidlertid uttrykkelig at innkjøpers begrunnelse ikke kan overprøves.

RIF erfarer, heter det i høringssvaret, at innkjøpere ofte ikke legger tilstrekkelig til rette for deltakelse av lokale og regionale aktører, ved oppdeling av innkjøpene. Dette er uheldig når de gjelder å sikre sysselsetting lokalt og regionalt, og har også en side mot ivaretakelse av klima/miljø-avtrykk og beredskap. – Det er derfor behov for en innskjerping av regelverket, slår foreningen fast.

Dokumentasjon og oppfølging

Etter RIFs syn må det uttrykkelig fremgå av regelverket at innkjøper skal legge til rette for at også lokale og regionale bedrifter skal kunne konkurrere i anskaffelsen ved oppdeling, der dette et mulig. – Vurderingen til innkjøper må på dette punkt dokumenteres i anskaffelsesprosessen, fremhever RIF, og det må det sikres en oppfølging/kontroll av innkjøperne på dette punkt:

  • Departementet bør vurdere å gi Konkurransetilsynet en tilsynsmyndighet på utvalgte områder, som det er praktisk vanskelig å håndheve for tilbydere gjennom klagesystemet. Kravet til oppdeling av oppdrag/rammeavtaler bør være et slikt tema. Utvalget har allerede foreslått å gi Konkurransetilsynet kompetanse til å føre tilsyn med offentlige oppdragsgiveres kunngjøringsplikt.
  • Det bør åpnes for at kravet til oppdeling og begrunnelsen kan overprøves i klagesystemet via KOFA.

Bli den første til å kommentere på "Vil ha tettet «smutthull» i reglene om oppdeling av kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.