Oppfølgingsteam sjekker arbeidsforhold ved fabrikker i Mellom–Amerika

Anbud 365: Oppfølgingsteam sjekker arbeidsforhold ved fabrikker i Mellom–Amerika Fabrikkene ligger i lavkostlandene Mexico og Den Dominikanske Republikk og leverer medisinske forbruksvarer til sykehusene i Sør-Øst.

Skriv ut artikkelen

Helse Sør-Øst sjekker arbeidsforhold i Mellom-Amerika. Et oppfølgingsteam besøker i disse dager aktuelle fabrikker til tre leverandører. Det er ingen tredjeparts revisjon, men oppdager man brudd eller får mistanke om brudd, settes slik i gang. Lav minstelønn gjør at lønn og overtidsproblematikk er særlige utfordringer.

Besøket som Helse Sør-Øst og deres tjenesteleverandør Sykehuspartner gjør, gjelder oppfølging av strenge krav til arbeidsrettigheter og menneskerettigheter. Fabrikkene ligger i lavkostlandene Mexico og Den Dominikanske Republikk og leverer medisinske forbruksvarer til sykehusene i Sør-Øst.

– Dette er ikke tredjepart revisjon som vi har gjort før, men et besøk, forteller fagsjef Samfunnsansvar i Helse Sør–Øst, Grete Teigset Solli. Vi snakker med en del arbeidere, men mer med med toppledelsen og ledelsen av de ulike avdelingene. Vi treffer selvsagt mange av arbeiderne mens vi går rundt på fabrikken og ser på produksjonen, i kantina osv.

Tredjeparts revisjon

Hun fremhever at hvis de finner store brudd eller får mistanke om brudd, setter de i gang en tredjeparts revisjon. Da gjøres en mye grundigere undersøkelse enn når det bare er snakk om et besøk. I en tredjeparts revisjon vil revisor også snakke med et stort antall ansatte.

– Vi ønsker å bidra til forbedringer og vil samarbeide med våre leverandører slik at det blir forbedringer på disse fabrikkene hvis vi finner brudd på arbeids- eller menneskerettigheter, poengterer Solli.

I tillegg til Solli er også avtaleforvalter Pia U. Trulsen og kategorisjef Øystein Roll fra Sykehuspartner med på turen. Solli beskriver et godt samarbeid med de tre norske leverandørene: – De har vært veldig imøtekommende og hjelpsomme og deltar med egne folk fra Norge på alle tre fabrikkene. Det er satt krav til etisk handel i kontraktene med disse tre leverandørene. Alle tre har kontraktskrav (standard), men en også som kvalifikasjonskrav (prosedyrepakker).

Samarbeid med Sverige

De tre leverandørene leverer også til svenske sykehus, og en representant fra Sverige er derfor med på turen. Helse Sør-Øst har for øvrig en samarbeidsavtale med Stockholm län.

Helse Sør-Øst har stilt etiske krav helt siden 2009 og gjort mange oppfølginger i Asia. Nå var ønsket å lære mer om fabrikker i Mellom- og Sør–Amerika. Risikoanalyser av arbeidsforhold ble gjort på forhånd. Det avdekket stor risiko for brudd både i Mexico og Den Dominikanske Republikk.

Avtaleforvalter Trulsen sier det først og fremst er de strenge kvalifikasjonskravene i en anskaffelse av prosedyrepakker som gjorde at man snudde seg vestover denne gangen. – Når vi setter etiske krav som kvalifikasjonskrav, har vi en særlig plikt til å sjekke leverandørkjeden, påpeker hun, men det ligger også et ønske om å se nærmere på arbeidsforhold i andre lavkostland enn Asia.

Ikke levelønn

Reisen begynte i Ciudad Juarez i Mexico rett over grensen for El Paso. Byen som var regnet som en av verdens farligste byer for bare få år siden, er vesentlig tryggere nå. Byen er et svært viktig industriområde, og har et stort antall industriparker hvor det produseres varer til det nord-amerikanske markedet og verden ellers. – Minstelønn i Mexico er på 73 pesos per dag, noe som tilsvarer ca. 40 kroner. Dette er ikke en levelønn, slik at lønn og overtidsproblematikk er særlige utfordringer.

– Våre leverandørers fabrikker lå langt over minstelønn heldigvis, understreker Solli. Derimot var det bare en av fabrikkene som hadde fagforening. – Det er bare 10% av fabrikkene i denne byen som har fagforening, sier hun, og vår anbefaling til den ene fabrikken var å oppfordre de ansatte til å danne en fagforening. All vår erfaring sier at fabrikker med en velfungerende fagforening har større fokus på arbeidsrettigheter.

Det er praksis i Helse Sør–Øst RHF at alle leverandører blir fulgt opp i leverandørmøter, som en del av ordinær leverandøroppfølging. Alle må dessuten besvare et skjema med spørsmål knyttet til oppfølging av etisk handel. Factlines oppfølgingsportal legges til grunn. Et mer komplekst skjema sendes de leverandørene som har bedt fabrikkene besvare slike spørsmål – også dette gjennom Factlines. Begge skjemaene, som dekker et bredt felt innen arbeids- og menneskerettigheter er utviklet av Initiativ for etisk handel.

Bli den første til å kommentere på "Oppfølgingsteam sjekker arbeidsforhold ved fabrikker i Mellom–Amerika"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.