Det er ikke lett for gründere og oppstart-selskaper når en 18 år gammel avtale med en IT-gigant gjør deltakelse i konkurranser vanskelig. En oppgradering av arbeidsplangenerator ved det regionale helseforetaket Helse Vest viser det. Imidlertid har Helse Bergen, i Helse Vest-gruppen, hatt et innovasjonsprosjekt gående med en gründer-bedrift om et liknende verktøy. Ingen kontrakt var lovet, slikt tar Helse Vest seg av, men gründerne fikk mye ut av prosjektet, sier de – til nytte for fremtidige kontrakter overfor både spesialist- og kommunehelsetjenesten.
Det regionale helseforetaket Helse Vest opplyser til Anbud365 at de i 2006 inngikk avtale med daværende GatSoft, senere kjøpt opp av Visma. Direktør Hilde Christiansen i helseforetaket beskriver avtalen som en kjøpekontrakt med forpliktelser og rettigheter som følger av vanlig forvaltning og utvikling.
Forpliktelser
På spørsmål fra Anbud365 om dokumentasjon på at den aktuelle oppgraderingen fra Vismas side er ««endring innenfor eksisterende kontrakt», viser Christiansen til kjøpsavtalen med Visma, som bl.a. inneholdt kjøp av en arbeidsplangenerator, og:
-Det er flere forpliktelser mellom partene i kontakten som omhandler utvikling og forbedring av løsningen, slik det er for komplekse og tunge IKT-løsninger. Det er også lagt inn forpliktelser i kontrakten om at nye programversjoner, revisjoner og lignende inngår i avtalen og i vedlikeholds- og serviceavtalen. Ved levering av nye programversjoner av allerede leverte programmer, skal et eventuelt vederlag kun dekke dokumenterte forbedringer.
Innovasjonsprosjekt
Helse Bergen ble først orientert om utviklingsarbeidet knyttet til kunstig intelligens i regi av Helse Vest og Visma november 2023. Helse Vest var orientert om, men ikke involvert i, Helse Bergens innovasjonsprosjekt.
Helse Bergen som hører inn under det regionale helseforetaket, hadde i gang et innovasjonsprosjekt fra august 2023 til mai 2024 ved Haukeland og fra mai 2023 til november i 2024 ved Haraldsplass diakonale sykehus. Partner var oppstartselskapet Dynamon, som viste interesse for å sjekke ut om deres turnusgenerator kunne fungere også for spesialisthelsetjenesten.
Personal- og organisasjonsdirektør i Helse Bergen Odd Andrew Storetvedt forklarer overfor Anbud365 hvorfor Helse Bergen var interessert i å bidra:
-Det var støttet av Innovasjon Norge, at vi hadde god kjennskap til deres produkt og at vi gjennom arbeidet kunne påvirke at det kom et godt verktøy på markedet til beste for helsetjenesten og spesialisthelsetjenesten.
Ingen kjøpsforpliktelse
Formålet med dette innovasjonssamarbeidet var på å pilotere og videreutvikle verktøyet, og:
-Det følger ikke av avtalen med Dynamon en forpliktelse for Helse Bergen til å kjøpe løsningen. En eventuell anskaffelse av nye løsninger vil alltid skje i regi av Helse Vest. Dette var Dynamon kjent med da innovasjonskontrakten ble signert.
Innovasjonsprosjektet fikk tildelt 5,9 mill fra Innovasjon Norge, på bl.a. disse vilkårene: «Innovasjonskontrakter gir tilskudd til leverandørbedrifter som har et innovasjonsprosjekt i et forpliktende samarbeid med en pilotkunde. Kjernen i prosjektet er forskning- og utviklingsaktiviteter med formål om å styrke bedriftens konkurransekraft og gi varig verdiskaping i Norge.”
100% vellykket
Til Anbud365 sier daglig leder i Dynamon, Hilde Ulvik Hordnes, at for deres del har innovasjonskontraktprosjektet vært 100% vellykket: – Vi har fått utviklet alt som var beskrevet i prosjektsøknaden. I tillegg fikk vi god innsikt i problemstillinger rundt turnus hos både Helse Bergen og Haraldsplass Diakonale sykehus som har bidratt til flere supplerende funksjonaliteter som kommer andre kunder til gode.
– På generell basis, fremholder hun, erfarer vi at kommunene er mer modne for å ta i bruk Dynamon for å effektivisere utarbeidelse av turnus enn spesialisthelsetjenesten. I innovasjonskontraktprosjektet utviklet vi funksjonalitet som kan brukes i både spesialist- og kommunehelsetjenesten. Vi har fått flere kunder som følge av innovasjonskontraktprosjektet vi hadde med Helse Bergen og Haraldsplass Diakonale Sykehus, både i kommuner og sykehus.
Planlagte KI-initiativ
Ifølge stortingsrepresentant Alfred Bjørlo i Stortinget var det, som del av forberedelsene til innovasjonsprosjektet, kartlagt om etablerte aktører i markedet kunne tilby en slik løsning. Svaret var nei.
På nettsiden til Helse Vest forteller Erik M. Hansen, direktør for e-helse i det regionale helseforetaket, bl.a. om planlagte KI-initiativ. Ett av disse er å ta i bruk en KI-basert arbeidsplangenerator. Den kan planlegge og administrere komplekse arbeidsplaner, noe som sparer tid og ressurser for både lederer og medarbeidere.
Hansen forteller ikke noe om tidsperspektivene eller hvordan arbeidsplangeneratoren skal skaffes til veie – konkurranse i det åpne markedet eller ved bruk av Visma-avtalen fra 2006.
Unøyaktig styresak
Til styremøtet i Helse Vest den 20.november var anskaffelse og innføring av ny løsning for KI-basert arbeidsplanlegging ved prosjektet «Opptur Plus» en del av adm. direktørs
«Opptur Pluss» inngår i Visma-avtalen. Men overfor Shifter opplyser direktør Hilde Christiansen at det ikke er gjort noen ny anskaffelse nå. Dette er unøyaktig omtalt i styresaken, sier hun, oppgraderingen er en del av de eksisterende løsningene vi har for lønn, kompetanse, rekruttering og arbeidsplanlegging.
Bli den første til å kommentere på "18 år gammel IT-avtale sperret for gründere og oppstart-bedrifter"