Bredt samarbeid må til – da kommer de innovative teknologiløsningene

Anbud365: Bredt samarbeid må til – da kommer de innovative teknologiløsningeneWenche P. Dehli, helse- og sosialdirektør, Kristiansand kommune, fortalte på Difis godt besøkte digitaliseringskonferanse nylig om et bredt samarbeid mellom kommunene i Agder for å få frem velferdsteknologiske løsninger.

Skriv ut artikkelen

Skal man finne de nye, fremtidsrettede løsningene innenfor velferdsteknologi, nytter det ikke at hver kommune gjør sine anskaffelser hver for seg med sine særegne krav. Kommunene må gå sammen. Da får man også de beste tilbyderne, sa Wenche P. Dehli, helse- og sosialdirektør, Kristiansand kommune, på Difis godt besøkte digitaliseringskonferanse nylig. Hun viste til erfaringer fra et bredt anlagt prosjekt mellom Agder-kommunene.

En av parallellsesjonene på Difis store digitaliseringskonferanse nylig dreide seg om innovasjon og digitalisering knyttet til anskaffelser. Foredrag er lagt ut på difi.no.

Dehli pekte på to tunge trender som er på gang – digitalisering og demografi. De to må vi kombinere, sa hun. En kommune alene er altfor liten til å utvikle løsninger, mente hun. Utfordringene bør ikke løses forskjellig i alle kommunene. Folk har samme behov uansett ulikheter kommunene imellom.

I fellesskap

De beste tilbyderne kommer heller ikke dersom hver enkelt kommune stiller med sine spesielle krav. Rådmannsgruppen i Regionplan Agder gjorde i sin tid vedtak om at alle kommunene innen 2020 skulle integrere trygghets- og varslingsteknologi i helse- og omsorgstjenesten. I regi av prosjektet «Innføring velferdsteknologi Agder 2020» ble det gjort en anskaffelse, der hovedkontrakten gikk til Telenor og der underleverandører bistår på ulike fagfelt innenfor hovedkontrakten. Hovedleverandøren samordner. 18 kommuner er nå i ferd med å innføre samordnede tjenester på denne typen tjenester.

Dehli la vekt på de positive effektene ved å foreta innovasjoner i samarbeid. Ikke vanskelig, men krevende å få slikt samarbeid opp å gå. Når så er gjort, går det imidlertid greit. Samarbeid med næringslivet og at ledere i det offentlige tar ansvar, er nøkkel til utvikling av nye løsninger. Det kommer til nytte for brukere, for kommunene og for næringslivet, som settes i stand til å konkurrere om de nye løsningene. Gevinstene er betydelige.

Innovasjonspartnerskap

Kjersti Eiken Haukeland, Innolab, Bergen kommune, tok for seg innovasjonspartnerskapet som Bergen kommune for tiden er i ferd med ås teste ute – «1000 bygg – 10000 muligheter». Målet er å utvikle løsninger som skal bidra til mer effektiv drift og vedlikehold av kommunale bygg.

Kommunen sikter mot en multifunksjonell styring og overvåking av bygg, og en løsning som kan effektivisere både driften og arealutnyttelsen. Det gjelder også å gi rom for annen og utvidet bruk av byggene, i tillegg til å gi en forbedret brukeropplevelse og legge til rette for flerbruksalternativer både for innbyggere og næringsliv.

Energieffektivitet

Bergen kommune vil ha enda mer energieffektive bygg som tar hensyn til et godt miljø både inne og ute, og større grad av gjenbruk og energisparende tiltak som gir langsiktige og bærekraftige gevinster for klimaet vårt. Det trengs bygg som gir rom for automatisering av mange vedlikeholdsprosesser slik at det blir kostnadseffektivt og enklere å drifte og forvalte dem, fremgår det av grunnlaget for innovasjonspartnerskapet.

En felles datamodell som kan danne grunnlag for et skalerbart konsept for sentral styring og overvåking av bygningsmassene, ønskes realisert. Kommunen vil likeledes gi like premisser for små og store leverandører i smartere kontrakter, utvikle samhandlingsmodeller for private og offentlige aktører, der brukerperspektivet er i hovedfokus.

Bli den første til å kommentere på "Bredt samarbeid må til – da kommer de innovative teknologiløsningene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.