Norges første Best Value Procurement-kontrakt er i boks. Riksrevisjonen ber bl.a. Difi om å mase på statlige innkjøpere av konsulenttjenester. En internasjonal standard for bærekraftige anskaffelser er lansert, og IKT-Norge krever IKT-sikkerhet som krav i alle offentlige anbud. Dette og mye mer kan du lese om nedenfor.
Norges første Best Value Procurement-kontrakt
Kontraheringen til veiutbyggingen for strekningen E18 Rugtvedt-Dørdal er gjennomført etter Best Value Procurement-metoden. Den 10. mai signerer Nye Veier og Hæhre kontrakten som er på omlag 1.8 MRD NOK eks. mva. Det blir norgeshistoriens første kontrakt som er gjennomført med Best Value Procurement (BVP).
9 sjekkpunkter for offentlige innkjøpere
Leverandørutvikling i nord
Som oppfølging av nordområdestrategien blir det i revidert statsbudsjett satt av fire millioner kroner til leverandørutvikling i Nord-Norge.– Med denne satsingen vil regjeringen legge til rette for å utvikle flere konkurransedyktige leverandørbedrifter, heter det.
Vil ha mer aktive pådrivere
Riksrevisjonen anbefaler Kommunal- og moderniseringsdepartementet i samarbeid med Difi å være en mer aktiv pådriver for å få statlige virksomheter til å benytte veiledninger, prosjektmetodikk og annen støtte i forbindelse med kjøp og bruk av konsulenttjenester. Det fremgår av Riksrevisjonens undersøkelse av konsulentbruk i staten.
Spesifikke krav til miljødokumentasjon
Statsbygg har erfaringer med at det er vanskelig å vurdere prosjektene på miljø om det ikke er stilt spesifikke krav til dokumentasjon som kan sammenlignes og rangeres. Det fremgår av et innspill til Difis arbeid med metode for å måle miljøambisjonen i offentlige konkurranser, fremgår det av en henvendelse til Difi.
IT-sikkerhet med i alle anbud
Sektorspesifikk og generell IT-sikkerhet, beredskap og sikring av data skal inngå som et selvstendig og målbart ansvar i all offentlig virksomhet, og være en fast komponent i alle offentlige anbud. Det er ett av mange krav som IKT-Norge har lansert i forbindelse med den forestående valgkampen.
Konkurranse om lab-datasystem
Konkurransegrunnlaget for anskaffelsen av nytt laboratoriedatasystem (LIMS) til Helse Midt-Norge er nå sendt til de ni kvalifiserte leverandører. De har frist til 26.juni for å komme med sine innledende tilbud. Helseforetaket tar sikte på å inngå en eller to kontrakter våren 2018.
Pasientreiser i Helse Nord
Helse Nord RHF har nå sendt ut melding om tildeling av kontrakter i forbindelse med kunngjort anbudskonkurranse på pasientreiser med drosje/turvogn i Helse Nord. Rangering av tilbudene gjøres med bakgrunn i pris og kvalitet, hvor pris er vektet 70 % og kvalitet er vektet 30 %.
Mastergrad med Kofa-hjelp
Hvis du ønsker å skrive masteroppgave om offentlige anskaffelser, kan du søke stipend på kr. 10 000 fra Kofa. I tillegg til økonomisk støtte kan Kofa tilby kontorplass og fri tilgang til biblioteket deres. Rådgivning til den aktuelle problemstillingen er også mulig å få. Søknadsfrist er 1. juni 2017.
Konkurranseforbud og ulike vilkår
Noen ganger opplever private bedrifter urettferdighet i markedet, de får ikke lov å konkurrere om tjenester de er gode på. Andre ganger er det ikke konkurranse på like vilkår, fordi stat, kommune eller statlige bedrifter slipper kostnader som de private må svare. Problemstillingene luftes i et åpent seminar 16. mai i regi av NHO Service.
Standard for bærekraftige anskaffelser
ISO 20400 om bæredyktige anskaffelser er nettopp utgitt. Det er verdens første internasjonale standard i sitt slag. Formålet er å hjelpe oppdragsgivere til å gjøre bærekraftige anskaffelser til deres faste praksis.
Regelbrudd og EU-støtte
En gransking i regi av Ekonomistyrningsverket (ESV) viser at problemer knyttet til utbetaling av økonomisk støtte fra EU ofte er koplet til feil i anskaffelsene. Støttemottakeren har i mange tilfeller ikke anskaffet i pakt med gjeldende regelverk, skriver upphandling24.se.
Danske erfaringer med ny lov (I)
Udbudsloven (den danske anskaffelsesloven) oppfyller et behov for bedre dialog, men det trengs større oppmerksomhet mot at det skal være proporsjonalitet mellom transaksjonskostnadene og oppgavens størrelse, skriver Ulla Sassarsson, vicedirektør i FRI (Foreningen af Rådgivende Ingeniører) i altinget.dk.
Danske erfaringer med ny lov (II)
Litt forsiktig konkludert har udbudsloven styrket et viktig fokus på markedsdialog og forretningsmessig tenkning i offentlige anskaffelser, skriver Thomas Kastrup-Larsen, formann for KL’s Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalg i altinget.dk.
Bli den første til å kommentere på "Offentlige anskaffelser: Stort og smått 12. mai"